vrijdag 26 december 2008

Migas (Colombia)

MIGAS

250 gram bruin brood
½ theel. zout
6 fijngewreven teentjes knoflook
1 theel. paprikapoeder
olie

Het brood in blokjes snijden, met zout bestrooien en er zoveel water op sprenkelen dat ze een beetje vochtig zijn. 24 uur in de koelkast zetten. De volgende dag de knoflook in de olie aanbraden, daarna uit de pan halen en in de knoflookolie de broodstukjes bakken. Smaakt uitstekend met ham of worst.

4 personen

land : Colombia
gerechtsoort : basisgerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Cariucho (Ecuador)

CARIUCHO (AARDAPPELEN MET PINDAKAAS)

Zoals zoveel ons bekende voedingsmiddelen komt de pinda of aardnoot van oorsprong uit Zuid-Amerika. Het is eigenlijk geen noot, maar een peulvrucht, en hij groeit ondergronds. De olie en de eiwitten van de pinda bevatten veel bouwstoffen.

450 g aardappelen, in stukken gesneden
1 eetlepel pindakaas
1 ui, fijngehakt
220 ml slagroom of yoghurt
olie
zout

Giet in een pan kokend water over de aardappelen. Breng het water weer aan de kook en laat de aardappelen in circa 10 minuten gaar worden. Giet ze af en houd ze warm.
Fruit ondertussen de ui in de olie en roer er de pindakaas door. Roer alles goed.
Doe er nu de slagroom of yoghurt en wat zout bij. Laat de saus gedurende 5 minuten zachtjes garen (de saus mag niet koken); roer veelvuldig. Schenk de saus vervolgens over de hete aardappelen en geef er een salade bij.

2 - 4 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

land : Ecuador
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Ocopa arequipeña (Peru)

OCOPA AREQUIPEÑA (AARDAPPELEN MET SAUS VAN PINDA, CHILI EN KAAS)

SAUS
225 gram gezouten pinda’s
5 eetlepels slagroom
5 eetlepels melk
55 gram verkruimelde queso blanco of evenveel vers gemalen, vrij jonge kaas
5 eetlepels aardnotenolie of 5 eetlepels plantaardige olie
een snufje zout
4 eetlepels gele chilipasta, of 1 theelepel fijngehakte, verse, hete, rode of groene chili zonder zaadjes
paneermeel

6 zeer grote aardappelen
6 slabladen
6 hardgekookte eieren, gehalveerd
12 rijpe, zwarte olijven

Doe de pinda’s in een elektrische mengbeker en sla ze op hoge snelheid ongeveer 30 seconden dooreen. Voeg dan de room en de melk toe plus de kaas, olie, zout en chili’s - of de pasta - en meng nogmaals met hoge snelheid dooreen, tot alle ingrediënten een gladde puree vormen. (Wie de saus met de hand maakt, stampt de pinda’s fijn in een vijzel en werkt er daarna de chili en de kaas door. Als dit een glad mengsel is geworden, voegt men beetje bij beetje de olie, room en melk toe; ten slotte doet men het zout erbij. Meng zeer goed dooreen en proef of de saus zout genoeg is.) Mocht de saus hoe dan ook te dun zijn (hij moet op zeer dikke mayonaise lijken), dan roert men er zoveel paneermeel bij, tot de gewenste dikte is verkregen.
Kook de aardappelen snel in een open pan, maar laat ze niet te gaar worden. Neem ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Men serveert het gerecht als volgt: leg op kleine bordjes telkens een blad sla. Leg hierop een aardappel en giet er ongeveer 4 eetlepels saus overheen. Garneer met hard ei en olijven. Meteen opdienen!

6 personen

land : Peru
gerechtsoort : bijgerecht

bron : In de Zuid-Amerikaanse keuken

Sopa de lahua de cebeda (Bolivia)

SOPA DE LAHUA DE CEBEDA (GERSTSOEP)

4 platte mergpijpjes
250 gram ossestaart
1 laurierblad
zout
8 peperkorrels
3 gesnipperde uien
500 gram parelgerst
1 ons soepgroenten
1 theel. paprikapoeder
125 gram gekookte ham in stukjes
1 snufje oregano
½ kop gesneden bieslook

De mergpijpjes, het vlees, het laurierblad en de uien in gezouten water opzetten en zolang koken tot het vlees gaar is. de gerst wassen, in vers water opzetten en 5 minuten laten koken. Daarna bij de soep voegen. De groenten en de kruiden erbij doen en de botten met de schuimspaan verwijderen. Kort voor het opdienen de ham erbij doen en bestrooien met bieslook.

4 personen

land : Bolivia
gerechtsoort : soep

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Argentijnse biefstuk met cranberry-portsaus (Argentinië)

ARGENTIJNSE BIEFSTUK MET CRANBERRY-PORTSAUS

Argentijnse biefstuk is heerlijk mals vlees. Het vlees wordt o mals, omdat de runderen vrij over de Argentijnse weilanden lopen en zo volop beweging krijgen en vers gras grazen.

250 g verse cranberry’s (zakje à 500 g)
1 dl sinaasappelsap
2 theelepels tijm
½ pot vleesfond (a 380 ml, AH)
2 dl rode port
1 eetlepel suiker
2 theelepel aardappelzetmeel
50 g magor-kaas
2 Argentijnse biefstukken (a ca. 125 g)
25 g boter of margarine
zout
(versgemalen) zwarte peper
2 theelepels roze peperbessen (potje a 23 g, Royal Mail)

In zeef cranberry’s wassen en laten uitlekken. In pan cranberry’s met sinaasappelsap en tijm aan de kook brengen en in ca. 10 minuten gaarkoken. Cranberry’s boven andere pan door zeef wrijven. Fond, port en suiker door cranberrypuree roeren. Aan de kook brengen en op hoog vuur ca. 10 minuten inkoken. In kopje aardappelzetmeel losroeren met 2 theelepels water. Al roerend aan vocht toevoegen en blijven roeren tot licht gebonden saus ontstaat. In kommetje magor smeuïg roeren en overdoen in spuitzak.
(Biefstukken in ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.) Twee borden voorverwarmen. In koekenpan boter verhitten. Biefstukken in ca. 4 minuten bruin en van binnen rose bakken, halverwege keren. Zout en peper erover strooien. Biefstukken op warme borden leggen en (onder aluminiumfolie) warmhouden. Cranberrysaus door bakvet roeren. Aan de kook brengen. saus op smaak brengen met zout en peper. saus langs biefstukken scheppen. Op elke biefstuk flinke toef magor spuiten. Roze peperbessen erover strooien. Serveren met aardappelpuree en gegrilde courgette.

2 personen

voedingswaarde : 530 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten

land : Argentinië
gerechtsoort : rundvleesgerecht

bron : Allerhande 9 december 1996

Porotos granados (Chili)

POROTOS GRANADOS (SOEPERWTEN MET POMPOEN EN MAÏS)

600 gram groene erwten
1¼ liter koud water
4 eetlepels olijfolie
6 grof gesneden uien
½ theelepel fijngehakte knoflook
6 tomaten, zonder vel of zaadjes en grof gesneden
1½ theelepel gedroogde basilicum
1 theelepel oregano
vers gemalen zwarte peper
450 gram pompoen, zonder schil of zaad en in blokjes van 2½ centimeter gesneden
100 gram maïskorrels, vers of uit blik
1 theelepel zout

Spoel de erwten onder koud, stromend water schoon en doe ze met het koude water in een grote pan. Laat aan de kook komen, draai de vlam klein en laat de bonen met een deksel schuin op de pan sudderen.
Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem op niet te fel vuur. Voeg uien en knoflook erbij en laat, af en toe roerende, zachtjes bakken tot de uien zacht en glazig, maar niet bruin zijn. Roer er tomaten, basilicum, oregano en peper door, draai de vlam wat hoger en laat vlug en voortdurend roerende het mengsel inkoken tot een dikke puree. Voeg puree en pompoen bij de zacht kokende erwten. Doe een deksel op de pan en laat alles in 1 ½ à 2 uur op klein vuur gaar worden. Als de erwten gaar zijn, gaan de maïskorrels erbij; zij moeten 5 minuten doorwarmen. Maak de soep op smaak af met zout en lepel hem over in een soepterrine. Serveer warm in soepborden. Indien gewenst, kan er pebre saus bij gegeven worden. Op elke portie erwten deponeert men dan een lepel saus.
NB. In Argentinië kent men de zogenaamde ‘cranberrybeans’ (veenbessenbonen), die men voor bovenstaand gerecht gebruikt. Bij gebrek hieraan kunnen gewone erwten zeer goed dienst doen. Zij moeten iets langer koken en vragen wat meer water.

6 personen

land : Chili
gerechtsoort : groentegerecht

bron : In de Zuid-Amerikaanse keuken (Uit eten in de wereld) / J. Norton Leonard

Pollo guiso con verduras (Uruguay)

POLLO GUISO CON VERDURAS (GESTOOFDE KIP MET GROENTEN)

1 soepkip
6 eetl. boter
3 gesnipperde uien
2 grofgesneden peentjes
250 gram champignons
1 eetl. meel
peper
zout
een snufje foelie
2 theel. bieslook
1 hardgekookt ei
1½ kop witte wijn

In een grote pan de uien, wortels en paddestoelen met wat boter even stoven, het meel erdoor roeren, zout en peper toevoegen en de groenten er weer uitnemen. De kip in vieren delen, met zout en peper inwrijven en in boter aan alle kanten bruin bakken. Alle overige ingrediënten toevoegen en alles met gesloten deksel 50 minuten laten smoren. Garneren met hardgekookt ei.

4 personen

land : Uruguay
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Potaje de garbanzos con acelga (Paraguay)

POTAJE DE GARBANZOS CON ACELGA (ERWTENSOEP MET BIETEN)

250 gram gedroogde erwten
750 gram bieten
1 laurierblad
1 ui
6 gehalveerde teentjes knoflook
¼ kop fijngehakte peterselie
olie
2 eetl. wijnazijn of wijn
1 eetl. paprikapoeder

De erwten 1 nacht in de week zetten, goed naspoelen en uit laten lekken. Opzetten met het laurierblad, de tomaten, de ui, de knoflook, de peterselie en het paprikapoeder in 2 liter lauw water en aan de kook brengen. Na 1 uur de bieten erbij doen. De ui, de knoflook en de tomaten eruit halen en door een zeef draaien. 1 eetl. erwten uit de soep vissen, met de tomatensaus vermengen en in olie braden. Dit mengsel weer aan de soep toevoegen en nog ¼ uur laten pruttelen. Kort voor het opdienen de wijnazijn toevoegen. In plaats van bieten kan men ook spinazie nemen.

6 - 8 personen

land : Paraguay
gerechtsoort : soep

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Caipirinha (Brazilië)

CAIPIRINHA (RUMCOCKTAIL)

De voornaamste drank in Brazilië wordt cachaca of pinga genoemd. Dit is alcohol van geraffineerd suikerriet die nu wordt geïmporteerd in de Verenigde Staten. Als het niet te krijgen is, kan Bacardi, een lichte witte rum, worden gebruikt. De drank in dit recept wordt caipirinha genoemd, wanneer hij wordt gemaakt met pinga, en caipirissima, wanneer hij wordt gemaakt met rum.

sap van 2 citroenen
4 eetlepels suiker
fijn gebrokkeld ijs
1,8 deciliter pinga (Braziliaanse brandy) of rum

Meng het citroensap en de suiker amen in een shaker of roer tot de suiker is opgelost. Doe er het fijn gebrokkelde ijs en de rum bij en schud tot het goed gemengd is. Serveer met geklopt ijs.

4 personen

land : Brazilië
gerechtsoort : drank

bron : De Zuid- en Midden Amerikaanse keuken / Susan Bensusan

Caldo de pimentón (Venezuela)

CALDO DE PIMENTÓN (VISSOEP MET PAPRIKA)

500 gram aardappelen
3 groene paprika’s
2 gepelde tomaten
500 gram visfilet
2 uitgeperste teentjes knoflook
1 theel. saffraan
1 eetl. paprikapoeder
2 eetl. olie
zout
een beetje komijn

De aardappelen schillen en in dikke plakken snijden. De paprika’s eventjes onder de grill roosteren, schoonmaken en in repen snijden. De aardappels met 1 tomaat in 1½ liter gezouten water aan de kook brengen. Als het water begint te stomen de vis erbij doen. Zachtjes laten koken. Intussen de tweede tomaat samen met de komijn, de paprikapoeder, de knoflook en de saffraan, alsmede een paar plakken aardappel uit de soep tot een moes prakken. De olie erbij doen en wat soep erdoorheen roeren. De aldus ontstane massa beetje bij beetje door de hete soep roeren. Dan de paprika erbij doen en nog even laten doorkoken.

4 personen

land : Venezuela
gerechtsoort : soep

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Tamales (Midden-Amerika)

TAMALES

Voor de bewoners van deze streken zijn de Tamales net zo belangrijk als de polenta voor de Noord-Italianen. In hun oorspronkelijke vorm kunnen wij ze alleen maken als we de beschikking hebben over maisbladeren, en dat is hier eventueel alleen in de herfst het geval.

500 gram maïsgriesmeel of maïsvlokken
250 gram rijstmeel
2 koppen vleesbouillon
zout
peper
1 kopje vet of olie
1 theel. bakpoeder

Het vet of de olie, het maïsgriesmeel, de vleesbouillon, het rijstmeel, de bakpoeder en het zout mengen tot er een stevige substantie is ontstaan. Het deeg in de vorm van een banaan in velletjes aluminiumfolie wikkelen. Goed vast aandrukken. De Tamales in een pan doen met een klein beetje water. Ongeveer een half uur zachtjes laten koken. Zonodig af en toe water bijvullen.
Willen we zoete tamales dan nemen we suiker in plaats van zout en we voegen aan de pakjes deeg in totaal 1 kop geschaafde amandelen, 1 kop in water geweekte krenten of rozijnen en eventueel 1 kop geraspte kokos toe. We kunnen de vleesbouillon ook vervangen door kokosmelk. (In Indische winkels te verkrijgen onder de naam Santen).
Vaak worden de tamales gevuld met restjes vlees of gevogelte, die vermengd worden met tomaat, paprika en gemalen kruidnagel. Voor de rest blijft de bereiding hetzelfde. Als men ze zo klaarmaakt lijken ze veel op de beroemde Zuidamerikaanse Empanada’s.

4 personen

gebied : Midden-Amerika
gerechtsoort : basisgerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Gebakken vis met kappertjes (Panama)

GEBAKKEN VIS MET KAPPERTJES

1500 gram schelvis of andere witvis
zout
peper
boter of margarine
1 grote fijngesnipperde ui
2 fijngewreven teentjes knoflook
3 gepelde tomaten in stukjes gesneden
1 grote paprika, ontdaan van zaad en zaadlijsten
3 eetlepels kappertjes
wat meel

De vis wassen, indien nodig de schubben verwijderen en goed inwrijven met peper en zout. De vis in een vuurvaste schaal in een voorverwarmde oven zetten. In een pan de boter smelten en daarin de ui goudgeel smoren, de tomaten en de paprika erbij voegen evenals de knoflook en de kappertjes en een half kopje water. Vijf minuten laten koken. De saus om en op de vis gieten en nog 25 minuten in de oven laten bakken.

4 personen

land : Panama
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Palomita con almendras (Costa Rica)

PALOMITA CON ALMENDRAS (DUIF MET AMANDELEN)

1 duifje
vet, boter of olie
50 gram gekookte ham
¼ kopje gemalen of geschaafde amandelen
¼ kopje witte wijn
1 glas sherry
1 kleine ui
zout
peper
1 geprakt, hardgekookt ei
½ kopje erwten uit blik
1 kruidnagel

Het schoongemaakte duifje zacht laten koken in de witte wijn, met de ui, de kruidnagel, zout en peper. De amandelen in boter of olie bruin bakken en daaraan de in reepjes gesneden ham en de duif toevoegen. Goed laten stoven. Het ei erover heen kruimelen, blussen met het kooknat van de duif, de erwten erbij doen en op smaak maken met de sherry.

Voor 1 persoon.

land : Costa Rica
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Pererreque (Nicaragua)

PERERREQUE / COSA DE HORNO (MAÏSTAART)

‘Pererreque is een traditionele hartige taart uit Nicarague die op de markt wordt verkocht. Deze taart wordt met maïsmeel, kaas en suiker bereid en heeft een heerlijk zoetige smaak. Door de kaas is de taart voedzaam en ook vrij machtig’, Tony James, Wantage, UK.

500 g fijn maïsmeel
500 g belegen kaas, geraspt
200 g suiker
25 g boter
½ theelepel dubbelkoolzure soda
600 ml melk

Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Meng het maïsmeel met de kaas en de suiker in een beslagkom en snijd de boter met twee messen door tot het mengsel op zachte broodkruimels lijkt.
Meng de dubbelkoolzure soda met een scheutje melk en roer dit door het meelmengsel. Voeg voldoende melk toe tot er een zacht beslag ontstaat en klop het goed door.
Doe het beslag in een ingevette vierkante of rechthoekige bakvorm - de laag beslag moet ongeveer 2,5 cm hoog zijn.
Bak de taart 30 tot 40 minuten in de hete oven tot de bovenkant goudbruin is en een houten prikker die u in de taart steekt er weer schoon uitkomt. Laat de taart afkoelen en snijd hem in vierkante stukken.

6 personen

land : Nicaragua
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië, en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells

Chirmol (Honduras)

CHIRMOL (TOMATENSALSA)

‘Dit is een traditionele Hondurese salsa die extra smaak en pit geeft aan een hoofdgerecht. In Honduras wordt hij van oudsher al gegeten bij frijoles en arroz (bonen met rijst).’ Andrew Pinney, Tegucigalpa, Honduras.

4 tomaten, fijngehakt
1 ui, in dunne ringen gesneden
3 groene of rode paprika’s, fijngehakt
sap van 2 citroenen
¼ theelepel gemalen komijnzaad (djinten)
1 eetlepel verse koriander, fijngehakt
peper
zout

Doe de tomaten, ui en paprika’s in een kom.
Maak een dressing van het citroensap, de gemalen komijn, de koriander en wat peper en zout naar smaak. Schenk de dressing over de groenten. Zet de salsa zo mogelijk enkele uren in de koelkast voor het opdienen.

2 - 4 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

land : Honduras
gerechtsoort : saus

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Carna picada dulce y picante (El Salvador)

CARNA PICADA DULCE Y PICANTE (ZOETSCHERP GEHAKT)

500 gram gehakt, half om half
1 gesnipperde ui
1 fijngewreven teentje knoflook
2 eetl. olie
1 blikje tomatenpuree of 4 verse tomaten
½ kop fijngehakte peterselie
50 gram geschaafde amandelen
6 gehalveerde zwarte olijven
2 kruidnagels
een beetje kaneel
2 theel. chilipeper
½ kopje geweekte krenten of rozijnen
1 geraspte citroenschil
1 in plakjes gesneden banaan

De uien en de knoflook in olie aanbraden. Het gehakt erbij doen en om en om scheppen. Tomatenpuree of de tomaten erbij doen, eventueel een beetje water toevoegen en de overige ingrediënten erbij doen, in de volgorde waarin ze genoemd zijn. Als de massa te droog dreigt te worden wat boter of olie toevoegen.

4 personen

land : El Salvador
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Gebakken bananen (Guatemala)

GEBAKKEN BANANEN

4 grote bananen
40 g boter
2 eetlepels honing
citroensap
zure room

Schil de bananen. Snij ze in de lengte door midden. Zet de oven op 250 ºC. Vet een ovenvaste schaal in. Leg de bananen in de schaal. Leg er klontjes boter op. Giet de honing en citroensap over de bananen. Laat de bananen 40 minuten bakken. Doe de zure room in een kommetje en serveer deze met de gebakken bananen.

4 personen

land : Guatemala
gerechtsoort : nagerecht

bron : ooit uit een kinderkookboek gehaald, maar ik weet niet meer welk

Casserole van maïs en rode bonen (Belize)

CASSEROLE VAN MAÏS EN RODE BONEN

Maïs en bonen zijn twee klassieke basisingredienten van de Centraal-Amerikaanse keukens. Ze vullen elkaar uitstekend aan wat betreft hun voedingsstoffen, maar ook worden ze gewoonlijk naast elkaar geteeld, omdat de bonenplanten in staat zijn stikstof uit de lucht op te nemen, die ze afgeven aan de bodem. De maïsplanten, op hun beurt, voeden zich daar weer mee. Bewaar als u bonen en maïs uit blik gebruikt het vocht en gebruik het in het recept. Gebruik anders bouillon of water.

150 g maïs
150 g rode (kidney)bonen
400 g tomaten uit blik of 4 - 6 verse tomaten, in kleine stukjes gesneden
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
1 groene paprika, in stukjes gesneden (desgewenst)
¼ - ½ theelepel chilipoeder
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel gemalen komijnzaad (djinten)
olie
zout

Verhit eerst de olie, fruit de ui gedurende 10 minuten en voeg dan knoflook, chilipoeder, gemberpoeder en komijn toe. Blijf nog 2 minuten roeren.
Voeg nu de tomaten, eventueel de paprika, de maïs en de bonen toe. Schenk er wat van het achtergehouden vocht van de bonen en / of de maïs bij (of water / bouillon). Breng op smaak met wat zout.
Dek de pan af en laat het gerecht 10 minuten op een lage warmtebron stoven. Prak het mengsel gedeeltelijk en laat het vervolgens nog 5 minuten verder garen. Dien op met brood, rijst of aardappelen en een salade.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 25 minuten

land : Belize
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Kousenband op z'n Antilliaans (Nederlandse Antillen)

KOUSENBAND OP Z’N ANTILLIAANS

1 kg kousenband
1 ui
20 g boter of margarine
nootmuskaat
scheutje azijn
zout

Maak de kousenband schoon en laat hem heel. Kook hem in water met iets zout gaar (afhankelijk van de lengte 20 - 25 min.). Giet hem af en laat hem uitlekken. Snipper de ui en bak deze in de hete boter goudgeel, voeg dan de kousenband toe en bak hem even snel mee. Maak het gerecht op smaak af met nootmuskaat en een klein scheutje azijn. Neem een grote voorverwarmde schtel; leg in het midden gekookte witte rijst (gestort uit een rijstrand) en drapeer hieromheen de kousenband.

4 personen

voedingswaarde : 145 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 35 minuten

gebied : Antillen
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Sla! augustus / september 1998

Beignets de bananes (Martinique)

BEIGNETS DE BANANES

6 bananen, geschild, in plakjes
½ kop rum
½ kop poedersuiker
1 theel. kaneel
1¼ kop bloem
1 ei
1 eetl. olie
1 kop melk
¼ theel. zout
frituurolie
poedersuiker

Leg laagjes plakjes banaan in een kom, giet op elk laagje rum en strooi er suiker en kaneel overheen. Laat het 30 min. staan. Meng bloem, ei, olie, melk en zout en klop het 2 min. goed of klop de ingrediënten in een mixer tot beslag. Haal elk schijfje banaan door het beslag. Maak de olie heet tot 190 ºC en bak er de beignets 3 tot 5 min. in, telkens een paar, tot ze goudbruin zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Strooi er poedersuiker overheen en serveer ze heet.

4 personen

land : Martinique
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Zuid- en Midden Amerikaanse keuken / Susan Bensusan

Pescado de limon (Porto Rico)

PESCADO DE LIMON (CITROENVIS)

500 gram verse makreel
6 citroenen
250 gram gepelde, in stukjes gesneden tomaten
1 eetl gehakte peterselie
1 eetl gehakte bieslook
1 eetl gehakte dille
2 in schijven gesneden uien
1 mespuntje cayennepeper
zout
peper
2 eetl. olijfolie

De makreel schoonmaken (men kan ook filets gebruiken), een halve dag in de koelkast laten rusten in een bad van citroensap. Daarna het citroensap afgieten. De tomaten in een schaal leggen en die met de groene kruiden bestrooien, daarop de uien, die met cayennepeper gekruid worden. Daarop komen de stukken vis. Besprenkelen met olijfolie. Nog enige uren in de koelkast laten intrekken.

4 personen

land : Porto Rico
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Avocadosalade met ananas (Haïti)

AVOCADO-SALADE MET ANANAS

1 rijpe avocado
4 plakken ananas, vers of uit blik
een paar gewassen slablaadjes
6 theelepels olijfolie
2 theelepels citroensap
zout
peterselie

Snij de avocado doormidden en verwijder de pit.
Schep het vruchtvlees er met een theelepel uit.
Snij het in kleine blokjes.
Verwijder de schil van de ananasplakken.
Snij de anans in kleine stukjes.
Doe de avocado en ananas in een schaal.
Maak een sausje van olijfolie, citroensap en zout.
Meng dit met een vork.
Giet het over de vruchten.
Leg de slablaadjes in een schaal en schep de salade er op.
Met peterselie garneren, je salade is klaar.

land : Haïti
gerechtsoort : salade

bron : ooit uit een kinderkookboek gekopieerd, maar ik weet niet meer welk

Geitencurry (Jamaica)

GEITENCURRY

Jamaica heeft een van de lekkerste geitencurry’s. Heel veel andere eilanden hebben zo ook hun curry, die natuurlijk van eiland tot eiland verschilt. Vaak wordt schapen- of lamsvlees gebruikt, omdat dat een korte bereidingstijd vraagt. Dit is een van de recepten van mijn moeder. Voor wie tijd heeft: het is de moeite waard om het vlees een nacht te laten marineren. De botten worden niet verwijderd, omdat die zorgen voor een volle, zoete smaak. Dien de curry op met witte rijst of met rijst met erwten.

1 kilo geitenvlees (met botten) in blokjes
1 middelgrote ui. fijngehakt
4 lente-uien, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
½ rode paprika, van zaad ontdaan en fijngehakt
½ groene paprika, van zaad ontdaan en fijngehakt
3 takjes verse tijm, fijngehakt, of ¾ theelepel gedroogde
2 eetlepels kerriepoeder
2 theelepels komijn
1 theelepel fijngeraspte verse kurkuma of ½ theelepel kurkumapoeder
1 theelepel garam masala
3 eetlepels plantaardige olie
4 grote selderijbladen, fijngehakt, of ¼ theelepel selderijzaad, of 1 à 2 theelepels selderijzout
1,75 à 3 dl water
1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden

Schep vlees, uien, knoflook, paprika en tijm door elkaar in een grote (niet metalen) schaal. Vermeng kerriepoeder, komijn, kurkuma en garam masala en schep dit door het vleesmengsel. Dek de schaal af en zet deze een nacht in de koelkast.
Verhit de olie bij matige warmte in een grote pan. Schraap de gehakte ingrediënten zoveel mogelijk van het vlees en fruit deze 3 tot 4 minuten onder regelmatig roeren in de hete olie tot de uien gaar zijn. Voeg het vlees toe en laat dit 10 minuten, onder regelmatig roeren, pruttelen. Doe de blaadjes selderij en de peper erbij, temper de warmte, voeg 1,75 dl water toe en laat dit 1½ uur onder af en toe roeren zachtjes pruttelen.
Snijd een derde van de aardappelblokjes doormidden (die zijn bedoeld om de curry te binden). Voeg alle blokjes aardappel toe aan het gerecht in de pan en schenk er, als het water verdampt is, zoveel water bij dat alles onderstaat. Leg een deksel op de pan en laat het geheel pruttelen tot de aardappelblokjes gaar zijn (ongeveer 15 minuten). Heet opdienen.

4 tot 6 personen

land : Jamaica
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De lekkerste gerechten van de wereld / Vera Zielstra

Cubaanse Picadillo (Cuba)

CUBAANSE PICADILLO (HACHEE MET UIEN EN ROZIJNEN)

900 g magere runderlappen, in dobbelstenen van 2 cm
1 theel. zout
water
2 eetl. olie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
3 grote tomaten, geschild, van zaad ontdaan en gehakt
1 rode Spaanse peper, van zaad ontdaan en gehakt
12 met rode paprika gevulde olijven
¼ theel. gemalen kruidnagels
2 theel. azijn
¾ kop rozijnen

Doe het vlees in een kasserol. Voeg ½ theel. zout toe en bedek het ternauwernood met water. Breng het aan de kook, draai de vlam laag en laat het, met deksel, 1½ uur sudderen. Doe het deksel eraf en sudder verder tot het vocht bijna geheel verdampt is. Maak de olie heet in een andere kasserol en bak ui en knoflook goudbruin. Doe de tomaten erbij en laat alles 5 min. sudderen. Voeg de rode peper, olijven, kruidnagels en azijn toe en sudder alles 10 à 15 min. of tot de tomaten tot puree gekookt zijn. Doe er het vleese en de rozijnen bij en laat het nog 10 min. koken, regelmatig roerend. Serveer het over rijst of in tamales.

4 personen

land : Cuba
gerechtsoort : rundvleesgerecht

bron : De Zuid- en Midden Amerikaanse keuken / Susan Bensusan

Croquetas de gambas (Bahamas)

CROQUETAS DE GAMBAS (KRABKROKETTEN)

250 gram krabvlees
½ kopje meel of tarwebloem
1 theel. bakpoeder
½ kopje gesnipperde ui
zout
peper
paprikapoeder
frituurvet

Het krabvlees in een mixer of met een draadzeef fijnmaken en met de overige ingrediënten en wat water tot een stevig deeg verwerken. Vorm van dit deeg kleine kroketjes of desgewenst balletjes. Frituur ze in het hete vet. In plaats van krabvlees kan men ook mosselen nemen of visresten.

4 personen

land : Bahamas
gerechtsoort : snack

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Aardbeiencheesecake met lavendelsaus (Noord-Amerika)

AARDBEIENCHEESECAKE MET LAVENDELSAUS

In Noord-Amerika worden de meeste cheesecakes met een kruimelkorst gemaakt. Het kruim is bijna altijd gebaseerd op “Graham crackers”, een volkoren, lichtzoete cracker die iets van speculaas heeft. Gebruik ter vervanging een mengsel van driekwart volkorenbiscuitjes en een kwart speculaas.

KORST
200 gram koekjes, gemalen
100 gram boter, gesmolten

VULLING
500 gram ricotta of Hüttenkäse
175 gram fijne tafelsuiker
100 gram bloem
4 grote eieren, gescheiden
2 eetlepels geraspte citroenschil
1 dessertlepel vanille-essence
2,5 deciliter zure room of crème fraîche

SAUS EN SIERLAAGJE
750 gram verse aardbeien, kroontjes verwijderd
50 gram suiker
1 eetlepel vers citroensap
1 dessertlepel verse lavendelbloempjes, gehakt
4 eetlepels aalbessengelei, gesmolten


Schep de gemalen koekjes met de gesmolten boter om. Druk dit mengsel op de bodem en tot 2 centimeter hoogte tegen de wand van een springvorm van 23 centimeter doorsnede. Zet in de koelkast.
Doe de ricotta in een kom en klop glad. Klop er de fijne tafelsuiker, de bloem, eierdooiers, citroenschil en vanille-essence door. Klop er tot slot de zure room door.
Klop in een andere kom de eiwitten tot stijve, maar niet droge pieken. Spatel het eiwit door het kaasmengsel. Schep de vulling over de korst in de springvorm en strijk de bovenkant glad uit. Zet circa 1 uur en 15 minuten in een op 150 ºC voorverwarmde oven of tot het midden bijna gestold is. Maak de cake voorzichtig los in de vorm door met een mes langs de rand te gaan. Zet de oven uit en laat er de cake een uur in afkoelen met de ovendeur iets open. Neem de cake uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster. Dek de cake af en zet een nacht in de koelkast.
Doe 500 gram van de aardbeien in een blender of keukenmachine. Voeg de 50 gram suiker en het citroensap toe en draai tot een puree. Giet dit mengsel in een pan en schep er de lavendelbloempjes door. Zet de pan op een middelhoog vuur en laat tegen de kook aan komen. Neem dan de pan onmiddellijk van het vuur, zeef de saus boven een kom en laat afkoelen. Dek de kom af en zet in de koelkast.
Halveer de overgebleven 250 gram aardbeien enschik ze op de cheesecake. Bestrijk de aardbeien met de gesmolten bessengelei. Snijd de cheesecake in punten en serveer met de saus.

Voor 10 tot 12 personen

gebied : Noord-Amerika
gerechtsoort : gebak

bron : Kim MacLean [in het NRC]

Onions on toast (Bermudas)

ONIONS ON TOAST (UIENTOAST)

2 grote, liefst rode uien
8 sneetjes toast
boter
½ kopje Zwitserse of Parmezaanse kaas
2 eieren
1/8 liter melk
zout
peper

De uien gedurende 5 minuten in kokend water blancheren. In dikke plakken snijden. De sneetjes toast in driehoeksvorm halveren, besmeren met boter en met de besmeerde kant naar onderen in de pan leggen. Daarop de uien schikken. Bestrooien met geraspte kaas en dan een mengsel van de geklutste eieren en de melk eroverheen gieten. Kontjes boter erop doen en net zolang in de oven zetten tot zich een mooi bruin korstje heeft gevormd.

4 personen

land : Bermudas
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : De Zuidamerikaanse en Caraïbische keuken / Theodor Böttiger

Wilde rijstkroketjes (Canada)

WILDE RIJSTKROKETJES

100 g Boeren Cheddar, geraspt
2 eieren, losgeklopt
100 g achterham, fijngesneden
3 dl bouillon (kant-en-klaar)
2 sjalotjes, gesnipperd
2 eetl. verse bieslook, gehakt
200 g gemengde witte en wilde rijst
3 dl melk
4 eetl. paneermeel
50 g bloem en 4 eetl. bloem
75 g boter
peper
zout
snufje nootmuskaat
frituurvet

Kook de rijst (met wat zout) volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Verhit intussen 50 g boter (niet bruin laten worden) en roer de 50 g bloem erdoor. Roer door, voeg de bouillon en melk erbij, kook (al roerende) in 5 minuten tot een dikke pap en smelt dan de kaas erdoor (bechamelsaus). Zet de sjalotjes en ham aan in de overige boter, voeg dan de rijst en nootmuskaat toe en breng verder op smaak met peper en zout. Roer nu de rijst en bechamel met de bieslook door elkaar en laat 1 nacht goed fkoelen in koelkast. Spuit (of vorm met je handen of 2 lepels) met een spuitzak hiervan kroketjes, haal deze dan achtereenvolgens door de 4 eetl. bloem, ei en paneermeel en laat nog een uurtje afkoelen in koelkast. Frituur ze daarna in ± 5 minuten op 180 ºC goudbruin.

4 personen

land : Canada
gerechtsoort : borrelhapje

bron : 30 Wereldrecepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens