donderdag 6 juli 2017

Blauw gekookte forel

BLAUW GEKOOKTE FOREL

1 forel (150 gram)
½ citroen
20 gram ui, in ringen
30 gram soepgroente, kleingesneden
1 laurierblad
5 - 6 peperkorrels
1 eetlepel azijn
10 gram margarine
citroen
krulpeterselie


De forel ontdoen van zijn ingewanden, wassen en de binnenkant met citroensap bedruppelen. ½ Liter water inkoken tot geconcentreerde vloeistof met ui, soepgroente, laurierblad, peperkorrels en azijn, hier de vis inleggen en het geheel 10 - 15 minuten laten pocheren (niet laten koken). Met peterselie en schijven citroen garneren en het gerecht serveren met wat gesmolten margarine.

1 persoon

voedingswaarde : 190 kcal

gerechtsoort : visgerecht

bron : Zoutarme voeding bij verhoogde bloeddruk / Helmut Rottka

Zalmforel met tomaat

ZALMFOREL MET TOMAAT

8 zalmforelfilets à 75 gram
2 theelepels viskruiden met zout
1½ eetlepel citroensap
40 gram boter of margarine
4 kleine vleestomaten
1 deciliter droge witte wijn
1 eetlepel maïzena
2 eetlepels sojasaus
peper
2 takjes peterselie


Vis inwrijven met viskruiden. Met citroensap besprenkelen. Boter verhitten. Vis 5 minuten aan 1 kant heel zachtjes bakken. Intussen tomaten inkruisen. In kokend water onderdompelen en ontvellen. Halveren en zaadjes verwijderen. In stukjes snijden. Aan vis wijn en tomaat toevoegen. Met deksel op pan, vis in 5 minuten zachtjes gaar stoven. Niet keren. Intussen maïzena met 2 eetlepels koud water tot glad papje roeren. Vis voorzichtig op 4 borden scheppen. Tomaatstukjes erover verdelen. Aan stoofvocht sojasaus en 1 deciliter water toevoegen. Aan de kook brengen. Al roerende maïzenapapje toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Op smaak brengen met peper en citroensap. Saus over vis schenken. Peterselie erboven fijnknippen. Lekker met gekookte aardappelen en gemengde salade.

4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip maart 1991

Forel gevuld met kruidige kabeljauw

FOREL GEVULD MET KRUIDIGE KABELJAUW

250 gram kabeljauwfilet
1 eiwit
2 eetlepels crème fraîche
1 eetlepel tomatenpuree
1 pakje diepvries 8 kruidenmix
½ theelepel zout
peper
2 forellen zonder graat


In mengbeker of foodprocessor 250 gram kabeljauwfilet pureren. Erdoor mengen: 1 eiwit, 2 eetlepels crème fraîche, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 pakje diepvries 8 kruidenmix, ½ theelepel zout en peper. 2 Forellen zonder graat opensnijden tot de rug. Afspoelen en met keukenpapier droogdeppen. Buikholtes vullen met kabeljauwmengsel. Forellen in rechthoekige schaal leggen. In magnetron bijna gaar laten worden (6 - 7 minuten op 500 Watt). Uit magnetron forellen 4 minuten laten nagaren. Forellen op 2 voorverwarmde borden leggen.

2 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip maart 1991

Zalmforel met paprika's

ZALMFOREL MET PAPRIKA

2 rode paprika’s
½ eetlepel olie
1 teentje knoflook
1 deciliter tomatensap
2 eetlepels citroensap
zout
peper
1 theelepel suiker
2 zalmforelfilets à 150 gram
2 takjes peterselie


Paprika’s wassen. In repen snijden. In koekenpan met antiaanbaklaag olie verhitten. Paprika 2 minuten zachtjes bakken. Knoflook erboven uitpersen. Toevoegen: tomatensap, ½ eetlepel citroensap, zout, peper en suiker. Met deksel op pan 5 minuten zachtjes stoven.
Vis inwrijven met zout en peper. Besprenkelen met ½ eetlepel citroensap. 10 Minuten laten intrekken. 2 Deciliter water en 1 eetlepel citroensap aan de kook brengen. Vis erin leggen. In 5 minuten tegen de kook aan gaar laten worden. Intussen paprikasaus aan de kook brengen. Op smaak brengen met zout en suiker. Met schuimspaan vis voorzichtig op schaal scheppen. Paprikasaus erover verdelen. Helft van peterselie erboven fijnknippen. Garneren met rest van peterselie. Lekker met gekookte krielaardappeltjes en Chinese kool.

2 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip februari 1991