donderdag 24 december 2009

Witlofsalade met truffelolie en pijnboompitten

WITLOFSALADE MET TRUFFELOLIE EN PIJNBOOMPITTEN

3 struikjes witlof
½ appel
handje pijnboompitten
1½ eetlepel truffelolie
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel water
1 theelepel mosterd
beetje zout en peper
teen knoflook

Rooster pijnboompitten in de pan op laag vuur 5 minuten. Maak witlof schoon en snij in stukjes. Roerbak een paar minuten in de wok in ½ eetlepel olie. Snij appel in kleine stukjes. Maak van de rest van de ingrediënten een sausje. Alles mengen.

4 personen

gerechtsoort : salade

bron : Marian Wilschut [groenteboer]

Slaatje van vier soorten paprika

SLAATJE VAN VIER SOORTEN PAPRIKA

1 kleine ui
½ groene, gele, oranje en rode paprika
2 wortelen
een klein handje olijven naar keuze
2 Prunella of Romeinse tomaten
50 gr buffelmozzarella
50 gr kruimelige fel afsmakende geitenkaas (bv crottin)
drie eetlepels pesto Genovese
drie eetlepels olijfolie met truffel
zwarte peper
een klein handvol basilicumblaadjes
Parmezaankaas

Je begint met de ui in zeer fijne brunoise te snijden. De paprika, wortelen, tomaat en basilicum, kaas, olijven moet je in julienne snijden. Voeg peper, pesto, zout en olijfolie toe en rasp er flink wat Parmezaanse kaas over. Dit alles voorzichtig mengen. Nu heb je al een lekker slaatje voor bij bv carpaccio, BBQ of bij eender wat.
Je kunt er ook een op zich staand voorgerechtje van maken. Daarvoor laat je de Parmezaanse kaas uit het slaatje en volg je de volgende stappen: Schik wat notensla (rucola) op een bord. Schik hierover wat Gandaham en lepel het gemengd slaatje in het midden van het bord. Schaaf wat parmezaankrullen op de sla om het te versieren en je kunt smullen!

4 personen

gerechtsoort : salade

bron : Angelique [de gezellige eethoek]

Rucolasalade met gegrilde courgette en notendressing

RUCOLASALADE MET GEGRILDE COURGETTE EN NOTENDRESSING

1 grote courgette
1 eetlepel truffelolie
1 deciliter olijfolie
2 eetlepels balsamicoazijn
mespuntje sambal oelek
scheutje ketjap manis
10 gram pijnboompitten
10 gram walnoten
10 gram hazelnoten
10 gram amandelen
50 gram rucola
25 gram Parmezaanse kaas, stukje
peper
zout

Snijd de courgette in lange plakken. Gril de courgette aan beide kanten in een grillpan of leg ze op een ingevette bakplaat onder de hete grill. Maak, met de staafmixer, een marinade van de truffelolie, de olijfolie, de balsamicoazijn, de sambal, de ketjap en peper en zout. Leg de repen gegrilde courgette hier minimaal 1 uur in. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op een matige warmtebron. Hak de walnoten, de hazelnoten en de amandelen grof. Was de rucola en dep deze goed droog. Schaaf krullen van de Parmezaanse kaas.
Haal de courgette repen uit de marinade en laat ze uitlekken, bewaar de marinade. Schep de marinade, noten en pijnboompitten door de rucola. Verdeel de courgetterepen over twee borden en verdeel er de rucola over. Leg de Parmezaanse kaas erop.
Tips:
• Je krijgt mooi gelijke courgetteplakken als je deze snijdt met de kaasschaaf of de plakkenschaaf.
• Noten smaken snel ranzig; als je weinig noten eet en liever geen grote voorraad daarvan hebt, kun je een zakje gemengde ongezouten noten kopen.
• Montignac: Gebruik in plaats van ketjap manis (met suiker) kikkomansaus (een sojasaus zonder toegevoegde suiker).
• Wijnsuggestie: De Chardonnay of Sauvignon Blanc past hier prima bij. Een Pinot Blanc of Pinot Gris kan ook.

2 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Hannie Merkelijn [de groenteboer]

Pasta met champignonsaus

PASTA MET CHAMPIGNONSAUS

2 eetlepels olijfolie
250 gram champignons
1 blikje champignonroomsoep
2 uien
Boursin
pasta voor 2 personen
eventueel knoflook- of truffelolie

Ui kleinsnijden en fruiten in de olie. Champignons in plakjes meebakken. Eventueel knoflook erbij. Op laag vuur klein blikje champignonroomsoep toevoegen (niet verdunnen) en onder goed roeren de Boursin erbij. De saus is dan klaar. Voor de fijnproevers: eventueel een beetje truffelolie toevoegen. Pasta koken terwijl je de saus maakt.

2 personen

gerechtsoort : kaasgerecht

bron : Jessica van Veen [lekkererecepten]