zondag 11 augustus 2024

Msaggan (Palestina)

MSAGGAN (BROOD MET KONIJN EN UIRINGEN)

1 pak witbroodmix
75 gram boter of margarine
zout
500 gram uien
500 gram konijnfilets
peper
2 eetlepels bloem
6 eetlepels (olijf)olie


In kom doen: broodmix, 50 gram boter, 3 deciliter lauwwarm water en zout. Brooddeeg maken volgens gebruiksaanwijzing. Laten rijzen volgens gebruiksaanwijzing. Intussen uien pellen en in dunne ringen snijden. Vlees in stukjes van 2 x 2 centimeter snijden. Bestrooien met zout en peper. In braadpan rest van boter verhitten. Vlees in 10 minuten rondom goudbruin bakken. Laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Bakplaat invetten. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem. Deeg uitrollen tot rechthoekige lap (35 x 45 centimeter). Hiermee bakplaat bekleden. Randen van deeg naar binnen vouwen zodat opstaande rand ontstaat. Tot gebruik afgedekt in koelkast (of op koele plaats) bewaren.
Oven voorverwarmen op 200°C. Een richel onder midden van oven brooddeeg 10 minuten bakken. Bakplaat uit oven nemen. Op deeg uiringen leggen. Vlees erover verdelen. Besprenkelen met olie. Een richel onder midden in 15 minuten goudbruin en gaar bakken.
Lekker met kropsla.

6 personen

voedingswaarde : 640 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 45 / 45 minuten

gebied : Palestina
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip oktober 1989

Tahinsaus (Syrië)

TAHINSAUS

Deze saus wordt overal voor gebruikt; ter garnering, als dipsaus en als dressing. Het is een echte smaakmaker.

200 gram tahin
sap van 1 citroen
2 teentjes knoflook, tot pulp gewreven
1 theelepel zout


Meng alle ingrediënten met een garde of een keukenmachine op de laagste snelheid. De saus is nu nog vrij dik, dus voeg geleidelijk ijskoud water toe, tot je een gladde, romige saus hebt. De saus is afgedekt in de koelkast 3 dagen houdbaar.

Voor 200 gram.

gebied : Syrië
gerechtsoort : saus

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Korianderolie (Syrië)

KORIANDEROLIE

500 milliliter extra vergine olijfolie
10 gram komijnzaad
5 teentjes knoflook, fijngehakt
1 grote bos koriander, inclusief steeltjes (100 gram), fijngehakt
een flinke snuf zout


Voeg 1 eetlepel van de olie toe aan een pan op middelhoog vuur, voeg het komijnzaad toe en bak tot de zaadjes beginnen te springen. Voeg de knoflook, koriander en het zout toe, zet het vuur uit en voeg de rest van de olie toe, zodat de korianderblaadjes felgroen blijven. Laat afkoelen en schenk in een pot of fles.
Deze olie is maximaal 1 maand houdbaar.

Voor 500 milliliter.

gebied : Syrië
gerechtsoort : saus

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Baharat (Syrië)

BAHARAT (LIBANEES ZEVENKRUIDENPOEDER)

Baharat betekent gemengde specerijen – zeven specerijen. Het blijft 6 maanden houdbaar in een afgesloten pot op een koele plaats.

1 eetlepel versgemalen zwarte peper
1 eetlepel kaneelpoeder
1 eetlepel kardemompoeder
1 eetlepel korianderpoeder
1 eetlepel komijnpoeder
½ eetlepel kruidnagelpoeder
½ eetlepel nootmuskaatpoeder


Meng alle specerijen en bewaar in een luchtdicht afgesloten pot.

Voor een kleine pot.

gebied : Syrië
gerechtsoort : specerijenmengsel

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Khubs (Syrië)

KHUBZ (PLATBROOD)

570 gram bloem voor witbrood, plus extra om te bestuiven
1 theelepel zout
1 theelepel suiker
1 eetlepel gedroogde gist
400 milliliter lauw water


Meng de bloem met het zout, de suiker en gist in de kom van een elektrische standmixer of een grote kom. Schenk geleidelijk het water erbij. Meng erdoor, of stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed tot een zacht, niet plakkerig deeg (4 tot 6 minuten in de standmixer of 8 minuten met de hand). Laat afgedekt 30 tot 60 minuten rijzen, tot het deeg in omvang is verdubbeld (de duur hangt af van hoe warm je huis is).
Druk de lucht uit het deeg. Leg het op een met bloem bestoven werkvlak en verdeel in 12 tot 14 bollen ter grootte van een golfbal. Dek af met een schone theedoek en laat 30 minuten rijzen.
Rol elke bol met een deegroller uit tot een cirkel van 5 millimeter dik.
Verhit een wok zonder antiaanbaklaag ondersteboven op middelhoog vuur en besproei met water. Leg een deegcirkel op de omgekeerde wok, bak 30 seconden, keer om en bak de andere kant 20 seconden. Je kunt dit ook in een koekenpan doen. Haal het platbrood uit de pan, wikkel in een vochtige theedoek en herhaal met de rest van het deeg; besproei de wok na elk gebakken platbrood met wat water.

Voor 12 stuks

gebied : Syrië
gerechtsoort : brood

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Kabsa-kruiden (Syrië)

KABSA-KRUIDEN

Deze kruiden- en specerijenmix wordt in de Syrische keuken veel gebruikt. Het bestaat uit veel verschillende ingrediënten, maar het is niet erg als je ze niet allemaal hebt. We gebruiken ook een versie met hele specerijen, omdat ze een ander resultaat opleveren. De mix is in een afgesloten pot op een koele plaats 6 maanden houdbaar.

1 eetlepel korianderzaad
1 eetlepel komijnzaad
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel mosterdzaad
1 gedroogde zwarte limoen, gemalen
1 laurierblaadje, gemalen
1 eetlepel kurkumapoeder
1 eetlepel chilipoeder
1 eetlepel versgemalen zwarte peper
½ eetlepel kardemompoeder
1 eetlepel gemalen laos
1 eetlepel kaneelpoeder
1 eetlepel gemberpoeder
1 eetlepel mild kerriepoeder


Wrijf het korianderzaad, komijnzaad, venkelzaad en mosterdzaad met de zwarte limoen en het laurierblaadje in een vijzel fijn. meng met de rest van de ingrediënten en bewaar in een luchtdicht afgesloten pot.

Voor een kleine pot

gebied : Syrië
gerechtsoort : specerijenmengsel

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Chermoula (Syrië)

CHERMOULA

2 teentjes knoflook
1 ingelegde citroen
1 eetlepel kappertjes
een kleine handvol koriander, blaadjes en steeltjes fijngesneden
een kleine handvol peterselie, blaadjes en steeltjes fijngesneden
100 milliliter extra vergine olijfolie
¼ theelepel korianderpoeder
¼ theelepel komijnpoeder
geraspte schil en sap van ½ onbespoten citroen
zout


Snijd de knoflook, ingelegde citroen en kappertjes fijn. Voeg de koriander en peterselie toe en meng met de olijfolie, het korianderpoeder, komijnpoeder, de citroenschil, het citroensap en zout naar smaak in een kom, of hak pulserend in een keukenmachine redelijk grof.
De saus is afgedekt tot een week houdbaar in de koelkast.

4 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : saus

bron : De Syrische keuken van Imad / Imad Alarnab