KALKOENFILET MET LIMOENSAUS
1 limoen
2 eetlepels honing
¼ theelepel basilicum
zout
peper
4 kalkoenfilets (500 gram)
1½ eetlepels boter of margarine
½ eetlepel maïzena
(4 verse blaadjes basilicum)
Limoen halveren. Van limoen 2 dunne schijfjes afsnijden voor garnering. Limoen uitpersen (2½ deciliter sap). In steelpan doen: limoensap, honing, ½ deciliter water, basilicum, zout en peper. Tot gebruik afgedekt wegzetten.
Kalkoenfilets inwrijven met zout en peper. In koekenpan (met antiaanbaklaag) boter verhitten. Kalkoenfilets in 15 minuten gaar en goudbruin bakken. Halverwege keren. Intussen in kommetje maïzena met 1½ eetlepel koud water tot glad papje roeren. Al roerend limoen-honingmengsel verwarmen. Maizenapapje toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Limoenschijfjes halveren. Over 4 borden filets verdelen. Over filets saus verdelen. Garneren met limoenschijfjes (en eventueel basilicumblaadjes).
Lekker met gebakken krieltjes en kropsla.
4 personen
voedingswaarde : 180 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip maart 1989
maandag 5 maart 2018
Kalkoenfilet met sojasaus
KALKOENFILET MET SOJASAUS
6 eetlepels sojasaus
1 eetlepel medium sherry
½ eetlepel witte basterdsuiker
4 kalkoenfilets (500 gram)
1 zakje kruidenmix voor kip tandoori (Silvo)
25 gram boter of margarine
1 takje peterselie
In steelpan doen: sojasaus, 1 eetlepel sherry en ½ eetlepel basterdsuiker. Kalkoenfilets in plakjes snijden. Kruidenmix erover strooien. Goed door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Peterselie in toefjes verdelen.
In koekenpan boter verhitten. Hierin reepjes kalkoen in 7 minuten roodbruin en gaar bakken. Intussen sojasaus verwarmen. Op schaal kalkoen scheppen. Garneren met toefjes peterselie. Saus in kommetje doen. Apart erbij geven.
Lekker met mihoen en taugésalade.
4 personen
voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor-/ bereidingstijd : 10 / 10 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip maart 1989
6 eetlepels sojasaus
1 eetlepel medium sherry
½ eetlepel witte basterdsuiker
4 kalkoenfilets (500 gram)
1 zakje kruidenmix voor kip tandoori (Silvo)
25 gram boter of margarine
1 takje peterselie
In steelpan doen: sojasaus, 1 eetlepel sherry en ½ eetlepel basterdsuiker. Kalkoenfilets in plakjes snijden. Kruidenmix erover strooien. Goed door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Peterselie in toefjes verdelen.
In koekenpan boter verhitten. Hierin reepjes kalkoen in 7 minuten roodbruin en gaar bakken. Intussen sojasaus verwarmen. Op schaal kalkoen scheppen. Garneren met toefjes peterselie. Saus in kommetje doen. Apart erbij geven.
Lekker met mihoen en taugésalade.
4 personen
voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor-/ bereidingstijd : 10 / 10 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip maart 1989
Gepocheerde kalkoenfilet met luchtige kruidensaus
GEPOCHEERDE KALKOENFILET MET LUCHTIGE KRUIDENSAUS
4 takjes peterselie
4 sprietjes bieslook
4 eetlepels fritessaus
2 eetlepels yoghurt
1 eetlepel kappertjes
zout
peper
2 eieren
2 kalkoenfilets (250 gram)
1 kruidenbouillontablet
In kopje peterselie en bieslook heel fijn knippen. In kom doen: fritessaus, yoghurt, kappertjes, helft van peterselie en helft van bieslook. Door elkaar roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. 1 Ei in 10 minuten hard koken. Laten schrikken. Ei pellen. In stukjes snijden. Met vork fijnprakken. Boven kom eistukjes door zeef wrijven. Rest van peterselie en rest van bieslook erdoor roeren. Boven 2 kommen 1 ei splitsen.
In pan doen: ½ deciliter water, kruidenbouillontablet en kalkoenfilets. Met deksel op pan aan de kook brengen en filets in 15 minuten gaarkoken. Intussen eiwit stijfkloppen (eidooier wordt niet gebruikt). Stijfgeslagen eiwit door saus scheppen. Filets uit pan scheppen. In schuine plakjes verdelen. Over 2 borden plakjes verdelen. Over iedere filet 3 eetlepels saus verdelen. Ei-kruidenmengsel erover strooien. Rest van saus overdoen in sauskom. Apart erbij geven.
Lekker met aardappelkroketjes en witlof.
2 personen
voedingswaarde : 260 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 25 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip maart 1989
4 takjes peterselie
4 sprietjes bieslook
4 eetlepels fritessaus
2 eetlepels yoghurt
1 eetlepel kappertjes
zout
peper
2 eieren
2 kalkoenfilets (250 gram)
1 kruidenbouillontablet
In kopje peterselie en bieslook heel fijn knippen. In kom doen: fritessaus, yoghurt, kappertjes, helft van peterselie en helft van bieslook. Door elkaar roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. 1 Ei in 10 minuten hard koken. Laten schrikken. Ei pellen. In stukjes snijden. Met vork fijnprakken. Boven kom eistukjes door zeef wrijven. Rest van peterselie en rest van bieslook erdoor roeren. Boven 2 kommen 1 ei splitsen.
In pan doen: ½ deciliter water, kruidenbouillontablet en kalkoenfilets. Met deksel op pan aan de kook brengen en filets in 15 minuten gaarkoken. Intussen eiwit stijfkloppen (eidooier wordt niet gebruikt). Stijfgeslagen eiwit door saus scheppen. Filets uit pan scheppen. In schuine plakjes verdelen. Over 2 borden plakjes verdelen. Over iedere filet 3 eetlepels saus verdelen. Ei-kruidenmengsel erover strooien. Rest van saus overdoen in sauskom. Apart erbij geven.
Lekker met aardappelkroketjes en witlof.
2 personen
voedingswaarde : 260 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 25 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip maart 1989
Spaghetti met mossel-tomatensaus
SPAGHETTI MET MOSSEL-TOMATENSAUS
1 ui
500 gram tomaten
8 gevulde groene olijven
300 gram spaghetti
3 eetlepels (olijf)olie
1 teentje knoflook
1 deciliter tomatensap
½ deciliter droge witte wijn
1 theelepel oregano
1½ theelepel basilicum
zout
peper
1 theelepel suiker
300 gram gekookte mosselen
Ui pellen en heel fijnsnipperen. Tomaten enkele tellen onderdompelen in kokend water. Ontvellen. Halveren en zaadjes verwijderen. Tomaten in kleine stukjes snijden.
In pan spaghetti koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen in koekenpan olie verhitten. Ui 2 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: tomaat, tomatensap, wijn, oregano, basilicum, zout, peper en suiker. Zonder deksel 7 minuten stoven. Olijven en mosselen toevoegen. 3 Minuten meestoven. Op smaak brengen met zout en peper. Spaghetti afgieten. Overdoen in schaal. Mossel-tomatensaus erop scheppen. Lekker met kropsla.
4 personen
voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip maart 1988
1 ui
500 gram tomaten
8 gevulde groene olijven
300 gram spaghetti
3 eetlepels (olijf)olie
1 teentje knoflook
1 deciliter tomatensap
½ deciliter droge witte wijn
1 theelepel oregano
1½ theelepel basilicum
zout
peper
1 theelepel suiker
300 gram gekookte mosselen
Ui pellen en heel fijnsnipperen. Tomaten enkele tellen onderdompelen in kokend water. Ontvellen. Halveren en zaadjes verwijderen. Tomaten in kleine stukjes snijden.
In pan spaghetti koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen in koekenpan olie verhitten. Ui 2 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: tomaat, tomatensap, wijn, oregano, basilicum, zout, peper en suiker. Zonder deksel 7 minuten stoven. Olijven en mosselen toevoegen. 3 Minuten meestoven. Op smaak brengen met zout en peper. Spaghetti afgieten. Overdoen in schaal. Mossel-tomatensaus erop scheppen. Lekker met kropsla.
4 personen
voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip maart 1988
Gebakken gamba's met kruidige botersaus
GEBAKKEN GAMBA’S MET KRUIDIGE BOTERSAUS
½ courgette (150 gram)
4 gekookte gamba’s
75 gram boter of margarine
2 takjes peterselie
1 deciliter droge witte wijn
½ theelepel basilicum
1 teentje knoflook
zout
peper
Courgette wassen en in lengte halveren. Met eetlepel courgette tot 1 centimeter van rand uithollen. (Uitholsel wordt niet gebruikt.) In heel dunne reepjes snijden. Gamba’s wassen en met keukenpapier droogdeppen. In lengte halveren. 50 gram boter in stukjes snijden. In kopje peterselie fijnknippen.
Op borden courgettereepjes rangschikken. In pan boter verhitten. Gamba’s met opengesneden kant in boter leggen. 4 minuten bakken. Halverwege keren. Over 2 borden verdelen. Aan bakvet toevoegen: wijn, peterselie en basilicum. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Zonder deksel op pan wijn in 3 minuten tot 2/3 laten inkoken. Van vuur af beetje voor beetje boter erdoor kloppen. (Saus mag niet meer koken.) Op smaak brengen met zout en peper. Saus over en naast gamba’s schenken. Lekker met stokbrood.
2 personen
voedingswaarde : 355 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip maart 1988
½ courgette (150 gram)
4 gekookte gamba’s
75 gram boter of margarine
2 takjes peterselie
1 deciliter droge witte wijn
½ theelepel basilicum
1 teentje knoflook
zout
peper
Courgette wassen en in lengte halveren. Met eetlepel courgette tot 1 centimeter van rand uithollen. (Uitholsel wordt niet gebruikt.) In heel dunne reepjes snijden. Gamba’s wassen en met keukenpapier droogdeppen. In lengte halveren. 50 gram boter in stukjes snijden. In kopje peterselie fijnknippen.
Op borden courgettereepjes rangschikken. In pan boter verhitten. Gamba’s met opengesneden kant in boter leggen. 4 minuten bakken. Halverwege keren. Over 2 borden verdelen. Aan bakvet toevoegen: wijn, peterselie en basilicum. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Zonder deksel op pan wijn in 3 minuten tot 2/3 laten inkoken. Van vuur af beetje voor beetje boter erdoor kloppen. (Saus mag niet meer koken.) Op smaak brengen met zout en peper. Saus over en naast gamba’s schenken. Lekker met stokbrood.
2 personen
voedingswaarde : 355 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip maart 1988
Pittige gehaktballetjes met tomatensaus
PITTIGE GEHAKTBALLETJES MET TOMATENSAUS
200 gram rundergehakt
2 eetlepels melk
zout
peper
½ theelepel djinten (Conimex)
1 theelepel ketoembar (Conimex)
1 theelepel sambal oelek
2 beschuiten
1 eetlepel bloem
30 gram boter of margarine
25 gram taugé
½ eetlepel aardappelmeel
2 deciliter tomatensap (pak)
1 eetlepel azijn
3 theelepels suiker
In een kom doen: gehakt, melk, zout, peper, djinten, ketoembar en sambal. Beschuiten erboven verkruimelen. Goed door elkaar mengen. Hiervan 8 stevige balletjes vormen. In een diep bord de bloem strooien. Gehaktballetjes erdoor rollen. In een koekenpan de boter verhitten. Gehaktballetjes in 10 minuten rondom bruin en gaar bakken. Intussen in een zeef de taugé afspoelen en laten uitlekken. In een kommetje het aardappelmeel met 2 eetlepels koud water tot een glad papje roeren. In een steelpan aan de kook brengen: tomatensap, ½ deciliter water, azijn, suiker, zout en peper. Al roerende het aardappelmeelpapje toevoegen. Blijven roeren tot een licht gebonden saus. Taugé toevoegen en 1 minuut meewarmen. Saus op smaak afmaken met zout, peper, azijn en suiker. Gehaktballetjes op twee borden leggen. Drie eetlepels saus erover scheppen. Rest van de saus apart opdienen. Lekker met rijst en komkommersalade.
2 personen
voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Allerhande maart 1988
200 gram rundergehakt
2 eetlepels melk
zout
peper
½ theelepel djinten (Conimex)
1 theelepel ketoembar (Conimex)
1 theelepel sambal oelek
2 beschuiten
1 eetlepel bloem
30 gram boter of margarine
25 gram taugé
½ eetlepel aardappelmeel
2 deciliter tomatensap (pak)
1 eetlepel azijn
3 theelepels suiker
In een kom doen: gehakt, melk, zout, peper, djinten, ketoembar en sambal. Beschuiten erboven verkruimelen. Goed door elkaar mengen. Hiervan 8 stevige balletjes vormen. In een diep bord de bloem strooien. Gehaktballetjes erdoor rollen. In een koekenpan de boter verhitten. Gehaktballetjes in 10 minuten rondom bruin en gaar bakken. Intussen in een zeef de taugé afspoelen en laten uitlekken. In een kommetje het aardappelmeel met 2 eetlepels koud water tot een glad papje roeren. In een steelpan aan de kook brengen: tomatensap, ½ deciliter water, azijn, suiker, zout en peper. Al roerende het aardappelmeelpapje toevoegen. Blijven roeren tot een licht gebonden saus. Taugé toevoegen en 1 minuut meewarmen. Saus op smaak afmaken met zout, peper, azijn en suiker. Gehaktballetjes op twee borden leggen. Drie eetlepels saus erover scheppen. Rest van de saus apart opdienen. Lekker met rijst en komkommersalade.
2 personen
voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Allerhande maart 1988
Romige slasoep
ROMIGE SLASOEP
1 grote krop sla
1 ui
2 eetlepels olie
1½ deciliter melk
4 theelepels dragon
½ deciliter witte wijn
1 kruidenbouillontablet (Maggi)
4 takjes peterselie
2 bekertjes crème fraîche
zout
peper
Sla wassen en lelijke bladeren verwijderen. Met een scherp mes de slabladeren in de lengte in smalle reepjes van ¼ centimeter snijden. De reepjes sla vervolgens overdwars zo fijn mogelijk snijden. Ui pellen en snipperen. In een braadpan de olie verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. ¾ Deel van de sla toevoegen en al omscheppend in 1 minuut laten slinken. Toevoegen: melk, dragon, wijn, bouillontablet en 2½ deciliter water. Soep 5 minuten zachtjes laten koken. Iets laten afkoelen. Intussen peterselie boven een kopje fijnknippen. Soep in gedeelten in een keukenmachine pureren of door een zeef wrijven. Met een garde of mixer crème fraîche erdoor kloppen. De soep op smaak afmaken met zout en peper.
Vier soepkommen voorverwarmen. Soep in de pan terugdoen. Al roerende op zacht vuur slasoep weer door en door heet laten worden. Achtergehouden sla over de soepkommen verdelen. Hete soep erover schenken. Peterselie erover strooien. Lekker met zelfgeroosterd volkorenbrood met kruidenboter
4 personen
voedingswaarde : 310 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten
gerechtsoort : soep
bron : Allerhande maart 1988
1 grote krop sla
1 ui
2 eetlepels olie
1½ deciliter melk
4 theelepels dragon
½ deciliter witte wijn
1 kruidenbouillontablet (Maggi)
4 takjes peterselie
2 bekertjes crème fraîche
zout
peper
Sla wassen en lelijke bladeren verwijderen. Met een scherp mes de slabladeren in de lengte in smalle reepjes van ¼ centimeter snijden. De reepjes sla vervolgens overdwars zo fijn mogelijk snijden. Ui pellen en snipperen. In een braadpan de olie verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. ¾ Deel van de sla toevoegen en al omscheppend in 1 minuut laten slinken. Toevoegen: melk, dragon, wijn, bouillontablet en 2½ deciliter water. Soep 5 minuten zachtjes laten koken. Iets laten afkoelen. Intussen peterselie boven een kopje fijnknippen. Soep in gedeelten in een keukenmachine pureren of door een zeef wrijven. Met een garde of mixer crème fraîche erdoor kloppen. De soep op smaak afmaken met zout en peper.
Vier soepkommen voorverwarmen. Soep in de pan terugdoen. Al roerende op zacht vuur slasoep weer door en door heet laten worden. Achtergehouden sla over de soepkommen verdelen. Hete soep erover schenken. Peterselie erover strooien. Lekker met zelfgeroosterd volkorenbrood met kruidenboter
4 personen
voedingswaarde : 310 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten
gerechtsoort : soep
bron : Allerhande maart 1988
Shoarmabroodjes gevuld met mango-kipsalade
SHOARMABROODJES GEVULD MET MANGO-KIPSALADE
200 gram kipfilet
zout
peper
2 theelepels kerriepoeder (mild)
1 mango (niet te rijp)
100 gram champignons
30 gram boter of margarine
4 shoarmabroodjes
2 bekertjes zure room
Kipfilet onder koud stromend water afspoelen en met keukenpapier droogdeppen. In reepjes snijden en aan alle kanten bestrooien met zout, peper en kerriepoeder. Mango dun schillen en direct van de pit af in plakken snijden. Plakken in reepjes snijden. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten. Champignons met keukenpapier schoonvegen en in plakjes snijden. In een koekenpan boter of margarine verhitten. Al omscheppend de kip in 2 minuten rondom bruinbakken. Champignons toevoegen en nog 3 minuten meebakken, af en toe omscheppen. Kip-champignonmengsel uit de pan scheppen en laten afkoelen. Intussen de zure room losroeren. Mangoreepjes en zure room door het kipmengsel mengen. Op smaak afmaken met zout en peper.
Oven voorverwarmen op 175°C. Op het rooster in het midden van de oven de shoarmabroodjes warm en lichtbruin laten worden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Broodjes uit de oven nemen, voorzichtig opensnijden en elk broodje vullen met ¼ van de kipsalade. Over 4 bodjes verdelen en direct opdienen.
4 personen
voedingswaarde : 420 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 20 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Allerhande maart 1988
200 gram kipfilet
zout
peper
2 theelepels kerriepoeder (mild)
1 mango (niet te rijp)
100 gram champignons
30 gram boter of margarine
4 shoarmabroodjes
2 bekertjes zure room
Kipfilet onder koud stromend water afspoelen en met keukenpapier droogdeppen. In reepjes snijden en aan alle kanten bestrooien met zout, peper en kerriepoeder. Mango dun schillen en direct van de pit af in plakken snijden. Plakken in reepjes snijden. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten. Champignons met keukenpapier schoonvegen en in plakjes snijden. In een koekenpan boter of margarine verhitten. Al omscheppend de kip in 2 minuten rondom bruinbakken. Champignons toevoegen en nog 3 minuten meebakken, af en toe omscheppen. Kip-champignonmengsel uit de pan scheppen en laten afkoelen. Intussen de zure room losroeren. Mangoreepjes en zure room door het kipmengsel mengen. Op smaak afmaken met zout en peper.
Oven voorverwarmen op 175°C. Op het rooster in het midden van de oven de shoarmabroodjes warm en lichtbruin laten worden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Broodjes uit de oven nemen, voorzichtig opensnijden en elk broodje vullen met ¼ van de kipsalade. Over 4 bodjes verdelen en direct opdienen.
4 personen
voedingswaarde : 420 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 20 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Allerhande maart 1988
Bietjes-salade met taugé
BIETJES-SALADE MET TAUGE
½ rettich (100 gram)
2 gekookte bietjes (350 gram)
3 eetlepels notenolie
1½ eetlepel (witte wijn)azijn
1 theelepel mosterd
zout
peper
100 gram taugé
4 takjes peterselie
Rettich wassen. Bietjes ontvellen. In rauwkostmolen met staafjessnijder rettich en bietjes in staafjes snijden. In kom doen: notenolie, azijn, mosterd, zout en peper. Tot sausje kloppen. Bietjes erdoor roeren. In vergiet taugé doen. ½ Liter water aan de kook brengen. Over taugé schenken. Goed laten uitlekken. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. In kopje peterselie fijnknippen.
Op 4 bordjes taugé uitspreiden. Hierop bietjesmengsel scheppen. Peterselie erover strooien.
Lekker bij gebakken schelvis en aardappelpuree.
4 personen
voedingswaarde : 120 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip maart 1987
½ rettich (100 gram)
2 gekookte bietjes (350 gram)
3 eetlepels notenolie
1½ eetlepel (witte wijn)azijn
1 theelepel mosterd
zout
peper
100 gram taugé
4 takjes peterselie
Rettich wassen. Bietjes ontvellen. In rauwkostmolen met staafjessnijder rettich en bietjes in staafjes snijden. In kom doen: notenolie, azijn, mosterd, zout en peper. Tot sausje kloppen. Bietjes erdoor roeren. In vergiet taugé doen. ½ Liter water aan de kook brengen. Over taugé schenken. Goed laten uitlekken. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. In kopje peterselie fijnknippen.
Op 4 bordjes taugé uitspreiden. Hierop bietjesmengsel scheppen. Peterselie erover strooien.
Lekker bij gebakken schelvis en aardappelpuree.
4 personen
voedingswaarde : 120 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip maart 1987
Courgette-maissalade
COURGETTE-MAISSALADE
1 smalle courgette (250 gram)
2 eetlepels olie
2 eetlepels witte wijnazijn
zout
1½ theelepel seasoned pepper (McCormick)
50 gram veldsla
1 citroen
4 eetlepels mais (blik)
½ eetlepel gedroogde kervel
Courgette wassen en kroontje verwijderen. In rauwkostmolen courgette in plakjes schaven. In kom doen: olie, azijn, 1½ theelepel zout en seasoned pepper. Door elkaar roeren. Courgette erdoor scheppen. Afgedekt 1 uur in koelkast zetten. Af en toe omscheppen. Veldsla wassen en (in slamandje) uitslaan. ¼ Deel van citroen raspen (rest wordt niet gebruikt). In kommetje citroenrasp en mais door elkaar roeren.
Op schaal veldsla uitspreiden. Hierop plakjes courgette rangschikken. In midden mais scheppen. Veldsla besprenkelen met rest van olie-azijnsausje van courgette. Courgette bestrooien met kervel. Lekker bij biefstuk en gebakken aardappelen.
2 personen
voedingswaarde : 175 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip maart 1987
1 smalle courgette (250 gram)
2 eetlepels olie
2 eetlepels witte wijnazijn
zout
1½ theelepel seasoned pepper (McCormick)
50 gram veldsla
1 citroen
4 eetlepels mais (blik)
½ eetlepel gedroogde kervel
Courgette wassen en kroontje verwijderen. In rauwkostmolen courgette in plakjes schaven. In kom doen: olie, azijn, 1½ theelepel zout en seasoned pepper. Door elkaar roeren. Courgette erdoor scheppen. Afgedekt 1 uur in koelkast zetten. Af en toe omscheppen. Veldsla wassen en (in slamandje) uitslaan. ¼ Deel van citroen raspen (rest wordt niet gebruikt). In kommetje citroenrasp en mais door elkaar roeren.
Op schaal veldsla uitspreiden. Hierop plakjes courgette rangschikken. In midden mais scheppen. Veldsla besprenkelen met rest van olie-azijnsausje van courgette. Courgette bestrooien met kervel. Lekker bij biefstuk en gebakken aardappelen.
2 personen
voedingswaarde : 175 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip maart 1987
Bietjes met sinaasappel en gember
BIETJES MET SINAASAPPEL EN GEMBER
3 sinaasappels
600 gram gekookte bietjes
zout
½ eetlepel maïzena
2 eetlepels gemberjam
peper
2 Sinaasappels uitpersen. Sap in maatbeker schenken. Eventueel met water aanvullen tot 2 deciliter. Andere sinaasappel pellen, witte velletjes verwijderen en in plakken snijden. Bietjes ontvellen en boven kom grof raspen.
In pan met sinaasappelsap en zout, bietjes 10 minuten zachtjes koken. In kopje maïzena met 1 eetlepel water tot glad papje roeren. Al roerende aan bietjes toevoegen. Blijven roeren tot vocht gebonden is. Gemberjam erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. In schaal doen. Garneren met plakken sinaasappel. Lekker bij gebakken schol en gepofte aardappelen.
4 personen
voedingswaarde : 125 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip maart 1987
3 sinaasappels
600 gram gekookte bietjes
zout
½ eetlepel maïzena
2 eetlepels gemberjam
peper
2 Sinaasappels uitpersen. Sap in maatbeker schenken. Eventueel met water aanvullen tot 2 deciliter. Andere sinaasappel pellen, witte velletjes verwijderen en in plakken snijden. Bietjes ontvellen en boven kom grof raspen.
In pan met sinaasappelsap en zout, bietjes 10 minuten zachtjes koken. In kopje maïzena met 1 eetlepel water tot glad papje roeren. Al roerende aan bietjes toevoegen. Blijven roeren tot vocht gebonden is. Gemberjam erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. In schaal doen. Garneren met plakken sinaasappel. Lekker bij gebakken schol en gepofte aardappelen.
4 personen
voedingswaarde : 125 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip maart 1987
Abonneren op:
Posts (Atom)