woensdag 9 augustus 2017

Cassavepakketjes (Verre Oosten)

CASSAVEPAKKETJES

1 cassave of 250 gram geraspte cassave uit de diepvriezer
100 gram geraspte verse kokos (of uit de diepvriezer)
50 gram goela djawa of meer
12 theelepel pandan-essence
mespunt zout
1 kleine rijpe bakbanaan
½ pakje bananenbladeren


De cassave schillen, raspen en met de kokos, fijngeraspte goela djawa, pandan en zout mengen. Bananenbladeren even stomen, een stuk blad afknippen en schoonvegen met een vochtige doek. Hierop naast elkaar twee volle eetlepels leggen waarin wat plakjes bakbanaan gestoken zijn. Het blad als een pakketje dichtvouwen en met een touwtje dichtbinden. De overige pakketjes op dezelfde manier maken. Zonodig een dubbel blad gebruiken. De pakketjes in 45 minuten gaar stomen.

4 personen

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : nagerecht

bron : Lekker uit de toko : Wat je allemaal kunt maken van exotische kruiden, bijzondere ingrediënten, tropische groenten en fruit / Martha de Jager

Sambal Goreng Kering (Verre Oosten)

SAMBAL GORENG KERING (GEKRUIDE AARDAPPELSTAAFJES)

1 klein zakje fritessticks
½ uitje
1 teentje knoflook
2 theelepels laos
1 theelepel sambal oelek
2 theelepels goela djawa of bruine basterdsuiker
(zout)
1 eetlepel olie


De ui en knoflook fijnstampen en met de kruiden heel licht in de olie fruiten, de aardappelstaafjes erdoor roeren en goed verwarmen. De gesnipperde suiker erbij doen en blijven roeren tot de suiker gesmolten is. Het kan warm of koud gegeten worden.

4 personen

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Lekker uit de toko : Wat je allemaal kunt maken van exotische kruiden, bijzondere ingrediënten, tropische groenten en fruit / Martha de Jager

Ikan Goreng Tjoeka (Verre Oosten)

IKAN GORENG TJOEKA (VIS IN AZIJN-KERRIESAUS)

600 gram visfilet (schelvis, kabeljauw)
olie of margarine

SAUS
1 ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel olie
½ eetlepel geraspte gemberwortel
1 theelepel koenjit
2 eetlepels azijn
½ theelepel zout
2 deciliter water


De gesnipperde ui en uitgeperste knoflook in een eetlepel olie fruiten, gember en koenjit licht meebakken, azijn, zout en water toevoegen. De saus zachtjes laten doorkoken tot de ingrediënten gaar zijn. De in 8 tot 10 stukken gesneden vis bruin bakken in olie of margarine. Hierover de saus schenken.

4 personen

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : visgerecht

bron : Lekker uit de toko : Wat je allemaal kunt maken van exotische kruiden, bijzondere ingrediënten, tropische groenten en fruit / Martha de Jager

Taugésalade (Verre Oosten)

TAUGÉSALADE

200 gram taugé
1 gedroogde Chinese paddenstoel
25 gram so-oen (glasnoedels)
1 lente-uitje
1 eetlepel azijn
1 theelepel sesamolie
¾ theelepel zout
mespunt ve-tsin


De paddenstoel 30 minuten in warm water weken. De taugé samen met de paddenstoel 1 tot 2 minuten in kokend water blancheren, met koud water afspoelen en laten uitlekken. Paddenstoel in reepjes snijden, de steelaanzet verwijderen. De so-oen weken, laten uitlekken en in stukken knippen. lente-ui in ringen snijden.
Alle ingrediënten mengen en de salade laten afkoelen.

3 personen

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : salade

bron : Lekker uit de toko : Wat je allemaal kunt maken van exotische kruiden, bijzondere ingrediënten, tropische groenten en fruit / Martha de Jager

Gestoomde zalmforel (Verre Oosten)

GESTOOMDE ZALMFOREL

1 grote zalmforel van 500 gram
1 theelepel suiker
zout
peper
mespunt ve-tsin
1 eetlepel rijstwijn
1 eetlepel lichte sojasaus
2 theelepels sesamolie
1 fijngesneden lente-uitje
6 dunne plakjes gemberwortel
5 sprietjes fijngesneden Chinese bieslook
1½ eetlepel olie


De vis licht inkerven, bestrooien met suiker, zout, peper en ve-tsin. De rijstwijn, sojasaus en sesamolie mengen en erover gieten. De gemberplakjes in en op de vis leggen en het lente-uitje erover strooien. De schaal in de wok plaatsen, deksel erop en de vis in ongeveer een half uur gaar stomen. De gember verwijderen. De olie in een pannetje verhitten en over de gestoomde vis gieten. Hierbij even afstand nemen, deze ongewone handeling veroorzaakt wat spetters, maar het resultaat is erg lekker.
Serveren met rijst en groente.

2 personen

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : visgerecht

bron : Lekker uit de Toko : Wat je allemaal kunt maken van exotische kruiden, bijzondere ingrediënten, tropische groenten en fruit / Martha de Jager

Karamelsinaasappelen (Italië)

KARAMELSINASAPPELEN

4 grote sinaasappels
275 gram suiker
4 deciliter water
2 eetlepels cognac of sinaasappellikeur


Met een dunschiller dunne reepjes van twee van de sinaasappels schillen. Wit van de schillen verwijderen en ze vervolgens met een scherp mesje in zeer dunne reepjes snijden. De reepjes schil in een kleine steelpan leggen, bedekken met water en aan de kook brengen. Intussen alle sinaasappelen schillen met een getand mesje. Eerst de uiteinden afsnijden en dan de oranje en witte schil met een zaagbeweging afsnijden. De geschilde sinaasappelen in 5 millimeter dikke schijfjes snijden. De gekookte reepjes schil afgieten en laten drogen. In een pan met zware bodem de suiker met het water mengen (0,6 deciliter water voor later bewaren). De suiker op matig vuur laten oplossen. De uitgelekte reepjes schil bij de siroop in de pan doen. De siroop zachtjes, zonder deksel, 10 minuten laten koken of tot de reepjes geglaceerd zijn. De reepjes uit de pan nemen en op een lichtjes met olie ingevet bord leggen. De pan weer op het vuur zetten en de siroop zonder deksel laten koken tot deze een licht goudbruine kleur heeft. Dan direct van het vuur halen en het restant water toevoegen. De pan weer op laag vuur zetten en de siroop nog een paar minuten koken om de hard geworden suiker op te lossen; van het vuur halen en volledig af laten koelen. De cognac of likeur erdoor roeren. De schijfjes sinaasappel op een schaal leggen en de afgekoelde siroop erover gieten. De geglaceerde reepjes schil erop leggen en het geheel enkele uren of een nacht in de koelkast zetten.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 25 / 20 - 25 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Italiaans koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / REBO Productions

Kalkoen Marsala (Sicilië, Italië)

KALKOEN MARSALA

4 kalkoenfilets
60 gram boter
1 teentje knoflook
4 ansjovisfilets uit blik, geweekt in melk
4 plakjes mozzarella
kappertjes
2 theelepels gehakte majoraan
1 eetlepel gehakte peterselie
3 eetlepels Marsala
1,4 deciliter slagroom
zout
peper


De kalkoenfilets tussen twee stukken bevochtigd vetvrij papier leggen en met een vleeshamer of deegrol platslaan. De boter in een braadpan verhitten en als ze schuimt de kalkoenfilets met het knoflook hierin enkele minuten aan beide kanten bakken, tot het vlees lichtbruin is; vervolgens uit de pan halen. De ansjovisfilets uit de melk halen, goed afspoelen en op keukenpapier drogen. Een plakje kaas op elke kalkoenfilet leggen, de ansjovis en kappertjes daarover verdelen en met de gehakte kruiden bestrooien. De kalkoenfilets weer in de pan leggen. De kalkoen nog 5 minuten op matig vuur verhitten tot het vlees gaar en de kaas gesmolten is; op een schaal leggen en warm houden. De pan weer op het vuur zetten en de Marsala erin gieten. Het vuur laag zetten. Vervolgens de slagroom er goed doorheen kloppen. Het vuur laag houden en de saus enkele minuten zacht laten koken tot deze dik genoeg is. De saus met zout en peper op smaak brengen en over de kalkoenfilets scheppen.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 25 / 15 minuten

gebied : Sicilië, Italië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Italiaans koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / REBO Productions

Salade van flageoletten, tonijn en tomaat (Italië)

SALADE VAN FLAGEOLETTEN, TONIJN EN TOMAAT

460 gram flageoletten, uit blik (eventueel vervangen door witte bonen of limabonen)
175 gram tonijn uit blik
verse kruiden (peterselie, oregano, basilicum of majoraan)
sap van 1 citroen
1,2 deciliter olijfolie
zout
peper
6 - 8 tomaten


De bonen afgieten, afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. De tonijn uit laten lekken en in een kom uit elkaar trekken. De kruiden fijnhakken en mengen met citroensap, olie, zout en peper. De bonen bij de tonijn in de kom doen en de dressing er voorzichtig doorheen scheppen. De tonijn niet in al te kleine stukjes breken. De salade op smaak brengen met zout en peper en in het midden van een platte schaal scheppen. De tomaten in dunne schijven snijden en die rond de salade leggen; meteen serveren.

6 - 8 personen

bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : salade

bron : Italiaans koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / REBO Productions