zaterdag 11 februari 2017

Wodka-granaatappelsorbetijs (Centraal-Azië)

WODKA-GRANAATAPPELSORBETIJS

710 milliliter granaatappelsap
60 milliliter goede wodka
2 eetlepels Cointreau
2 eetlepels granaatappelmelasse
2 eetlepels citroensap
250 gram fijne kristalsuiker


Meng alle ingrediënten. Roer goed tot de kristalsuiker volledig is opgelost. Giet het ijsmengsel in een diepvriesdoos en zet het een nacht in de vriezer. Wil je sorbetijs met een iets gladdere structuur, roer de ijskristallen dan los met een vork en zet het ijs nog een paar uur in de vriezer.
Haal het ijs vlak voordat je het wilt serveren uit de vriezer. Het is overigens erg lekker om er een glaasje wodka bij te drinken.

4 personen

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Kompot van rabarber, appel en kruidnagel (Centraal-Azië)

KOMPOT VAN RABARBER, APPEL EN KRUIDNAGEL

125 gram fijne kristalsuiker, of naar smaak
3 grote stengels roze rabarber, grof gehakt
1 appel, klokhuis verwijderd, in blokjes
4 kruidnagels
1 citroen, in schijfjes

gemalen ijsblokjes
citroenschijfjes


Breng 1 liter water in een pan aan de kook. Voeg de suiker toe en roer tot hij is opgelost. Voeg de rabarber, de appel en de kruidnagels toe. Doe het deksel op de pan en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en voeg de in schijfjes gesneden citroen toe. Laat de kompot volledig afkoelen en zeef hem. Proef en voeg naar smaak wat extra suiker toe. Serveer de kompot goed gekoeld, met ijs en citroenschijfjes.

4 personen

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : drank

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Vispilav met saffraan (West-Turkmenistan)

VISPILAV MET SAFFRAAN

275 gram basmatirijst
4 uien (1 gehalveerd en 3 in dunne ringen)
1 eetlepel zwarte peperkorrels, gekneusd
1 laurierblaadje
een bosje bladpeterselie
400 gram steur-, zeeduivel- of heilbotfilets
4 eetlepels sesamolie
3 wortels, in reepjes
een kleine handvol dilletakjes
1 theelepel dillezaad
1 theelepel zwarte peper
flinke snuf saffraandraadjes, getrokken in 3 eetlepels warm water
120 gram crème fraîche
sap van 1 citroen
zeezout


Week de rijst in een grote kom water. Pocheer intussen de visfilets. Breng 1 liter water in een grote pan aan de kook en doe de gehalveerde ui, de peperkorrels, het laurierblaadje en de steeltjes van de bladpeterselie erbij. Voeg flink wat zout toe en leg de visfilets voorzichtig in het water. Pocheer ze op laag vuur tot ze vanbinnen net niet meer doorschijnend zijn. Reken op maximaal 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de visfilets. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en zet ze weg. Zeef het pocheervocht en houd het apart. Gebruik de pan straks weer voor de saus. Verhit de sesamolie in een andere grote pan tot de olie bijna walmt en roerbak de uienringen en de wortelreepjes tot ze zacht worden. Laat de rijst uitlekken en verdeel hem over de groenten in de pan. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Giet er pocheervocht bij tot de rijst ongeveer 1 centimeter onderstaat en voeg flink wat zout toe. Breng het vocht aan de kook en laat het op hoog vuur volledig verdampen. Maak vervolgens met de steel van en houten lepel een paar stoomgaten in de rijst. Sluit de pan af met het deksel of aluminiumfolie. Zet het vuur uit en laat de rijst 20 minuten stomen. Hak de peterselieblaadjes en de dilletakjes en doe ze in de pan waarin je de vis hebt gepocheerd. Voeg het dillezaad, de zwarte peper, het saffraanwater inclusief de draadjes, en wat zout toe. Roer de crème fraîche erdoor en verwarm de saus op laag vuur. Leg de visfilets voorzichtig in de saus om ze op te warmen. Schep de rijst op een grote schaal en sprenkel het citroensap erover. Schep tot slot de vis en de saus op de rijst.

4 personen

gebied : West-Turkmenistan
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Kefta m'scharmela bel basla (Marokko)

KEFTA M’SCHARMELA BEL BASLA (GEHAKTBALLETJES IN UIENSAUS)

500 gram rundergehakt
1 middelgrote ui
1 teentje knoflook
½ bosje peterselie
½ bosje koriander
2 theelepels mild paprikapoeder
1 mespuntje cayennepeper
¼ theelepel komijn
zout

SAUS
50 gram boter
2 uien
¼ theelepel gemberpoeder
1 mespuntje saffraan
¼ theelepel mild paprikapoeder
1 mespuntje cayennepeper
1 eetlepel gehakte peterselie
1 eetlepel gehakte koriander
het sap van 1 citroen
zout


Voor de gehaktballetjes de ui en de knoflook fijnhakken, evenals de peterselie en de koriander. Het gehakt vermengen met deze vier ingrediënten. Paprikapoeder, cayennepeper en komijn erbij doen en zout naar smaak toevoegen. Het gehakt nogmaals goed mengen en ongeveer een uur laten rusten. Voor de saus de boter laten smelten en de gehakte uien hierin bakken tot ze glazig zijn. Gember-, saffraan- en paprikapoeder, cayennepeper en zout naar smaak toevoegen. Met ¼ liter water afblussen en zachtjes laten koken. Van het gehakt kleine balletjes vormen en bij de uiensaus doen. De gehakte peterselie en koriander toevoegen, samen met het citroensap. Het geheel enige minuten door laten koken tot de gehaktballetjes gaar zijn. Warm serveren.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : …De Marokkaanse keuken : 200 Smakelijke en authentieke recepten / Brahim Lagunaoui

Gevulde uien (Noord-Afrika)

GEVULDE UIEN

6 grote schoongemaakte uien
200 gram mager runder- of lamsgehakt
25 gram rozijnen
25 gram gehakte amandelen
150 gram in stukjes gesneden champignons
75 gram paneermeel
2 eetlepels fijngehakte peterselie
zout
peper
25 gram boter
3 deciliter yoghurt
1 ei


Kook de schoongemaakte uien 10 minuten in ruim water met wat zout. Laat de uien uitlekken en afkoelen. Hol de uien voorzichtig uit. Snijd het verwijderde vruchtvlees in zeer kleine stukjes. Vermeng het kleingesneden uienvruchtvlees in een kom met het gehakt, de rozijnen, de gehakte amandelen, de stukjes champignon, het paneermeel, 1 eetlepel van de gehakte peterselie en wat zout en peper. Vul de uitgeholde uien met het gehaktmengsel. Plaats de gevulde uien in een beboterde ovenvaste schaal. Verdeel de boter in klontjes over de gevulde uien. Bak de gevulde uien 1 uur in een op 175°C voorverwarmde oven. Vermeng de yoghurt met het ei. Schenk het yoghurtmengsel in de schaal met de gevulde uien en bak alles nog 15 minuten. Bestrooi de gevulde uien voor het serveren met de rest van de fijngehakte peterselie. Geef hierbij vers brood en salade

4 personen

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Heerlijke gerechten uit Noord-Afrika / Wiebe Andringa

Russische zalmpastei (Centraal-Azië)

RUSSISCHE ZALMPASTEI

50 gram boter
300 ram zalmfilets, zonder vel
1 ui, fijngehakt
1 theelepel korianderzaad
1 theelepel komijnzaad
½ theelepel kurkumapoeder
zaad uit 2 groene kardemompeulen
150 gram champignons, in plakjes
geraspte schil van 1 biologische citroen
3 eetlepels bladpeterselieblaadjes
3 eetlepels gehakte dilletakjes
100 gram gare basmatirijst
500 gram bladerdeeg
3 hardgekookte eieren, gepeld en in parten
1 ei, losgeklopt
zeezout
versgemalen zwarte peper

SAUS
75 gram boter
sap van 1 citroen
2 theelepels gehakte dilletakjes


Smelt de helft van de boter in een koekenpan op halfhoog vuur en bak de zalmfilets 2 - 3 minuten per kant. Schep ze uit de pan en laat ze afkoelen. Doe de rest van de boter in de pan en fruit de ui 10 minuten of tot hij zacht is en goudgeel kleurt. Voeg de specerijen en de champignons toe en bak ze 5 minuten. Haal de pan van het vuur, laat de paddenstoelen afkoelen en roer de geraspte citroenschil, de kruiden en wat zout en peper erdoor. Schep tot slot voorzichtig de rijst erdoor. Rol het bladerdeeg uit tot een vierkante lap van 40 x 40 centimeter. Snijd de deeglap in twee vellen: het ene iets breder dan het andere. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het kleinste deegvel erop. Verdeel twee derde van het rijstmengsel over het deeg, maar laat rondom een rand vrij. Trek het visvlees uit elkaar en verdeel het erover, leg de partjes ei erop en verdeel tot slot de rest van het rijstmengsel erover. Bestrijk de rand van het deeg met wat losgeklopt ei. Leg het overgebleven deegvel over de vulling en druk de randen van de deegvellen stevig op elkaar. Plooi de randen met je vingers of druk ze stevig dicht met een vork. Kerf de bovenkant van de pastei in met een mes of prik hem in met een chekich. Bestrijk de pastei met losgeklopt ei en bewaar hem eventueel in de koelkast tot je hem gaat bakken. Verhit de oven tot 220°C. Bak de pastei 25 - 30 minuten in de oven tot hij goudbruin is. Laat hem 10 minuten rusten, voordat je hem in dikke plakken snijdt. Maak intussen de saus. Smelt de boter en voeg het citroensap en de dille toe. Serveer de saus apart in een kannetje.

6 personen

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Venkel met gedroogde abrikozen en zongedroogde tomaatjes (Algerije)

VENKEL MET GEDROOGDE ABRIKOZEN EN ZONGEDROOGDE TOMAATJES

120 gram ongezwavelde gedroogde abrikozen
½ theelepel venkelzaad
2 mooie venkelknollen
zout
60 gram zongedroogde tomaatjes
versgemalen peper


Doe de abrikozen in een schaal, overgiet ze royaal met kokendheet water, roer de venkelzaadjes erdoor en laat de abrikozen een uurtje opzwellen tot ze zacht en rond zijn.
Maak de venkelknollen schoon, verwijder de kern en snijd de rokken in repen. Blancheer de venkel een paar minuten in kokend water met zout, giet ze af en laat ze afkoelen.
Snijd de tomaatjes in heel fijne blokjes, doe ze in een pan met een flinke scheut weekvocht van de abrikozen en wat zout en peper en verwarm ze heel rustig.
Roer de abrikozen en de venkelrepen door deze tomatensaus en verwarm alles zachtjes. Dien het op bij bijvoorbeeld rode bieten met chilipeper en harissa.

4 personen

gebied : Algerije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De nomadische keuken van Raïnaraï : Vegetarisch & vis / Laurent Med Khellout

Tadzjiekse broodsalade (Tadzjikistan)

TADZJIEKSE BROODSALADE

2 pitabroodjes
2 eetlepels extra vergine olijfolie
4 grote rijpe tomaten, in blokjes
½ komkommer, in de lengte gehalveerd, zaadlijsten verwijderd met een lepel, in halve schijfjes
3 bosuien, in dunne ringen
een bosje koriander, gehakt
een bosje dille, gehakt
85 gram feta

DRESSING
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel rijstazijn of appelciderazijn
1 theelepel suiker
¾ theelepel korianderpoeder
85 milliliter extra vergine olijfolie
zeezout

nonbrood, voor erbij


Maak de dressing. Klop het citroensap, de azijn, de suiker en het korianderpoeder in een kom door elkaar. Klop beetje bij beetje de olijfolie erdoor tot je een gladde dressing hebt. Breng hem op smaak met zout. Begin aan de salade. Verhit de oven tot 190°C. Snijd de pitabroodjes horizontaal doormidden. Snijd vervolgens de helften in smalle driehoekjes en bestrijk deze met de olijfolie. Rooster de pitadriehoekjes ongeveer 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen, zodat ze lekker knapperig worden. Leg de tomaat, de komkommer en de bosui op een grote serveerschaal. Giet de dressing erover, voeg de kruiden toe en hussel alles door elkaar. Verkruimel de feta erboven en voeg de pitadriehoekjes toe. Schep de salade één keer om en serveer hem direct met warm nonbrood.

2 - 4 personen

gebied : Tadzjikistan
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Gebraden eend met appels (Polen)

GEBRADEN EEND MET APPELS

1 jonge eend (van 2 kilogram)
zout
marjolein
750 gram goudrenetten
ruim 100 gram boter
een paar blaadjes sla (ter garnering)


Was de eend. Wrijf deze van binnen en van buiten in met zout en met marjolein. Laat de eend 1 uur staan. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de appelen en was ze. Snijd ze in stukken en ontdoe deze van het klokhuis. Vul de buikholte van de eend ermee en naai de eend dicht. Verhit de boter in een braadslede. Leg de eend erin, met de borstzijde naar boven. Bedruip haar goed aan alle kanten met gesmolten boter en besprenkel haar met wat water. Begiet de eend tijdens het braden regelmatig met het braadvet. Braad de vogel al naar gelang de grootte in 1½ uur of langer gaar. Haal de eend uit de oven. Verwijder de draad. Snijd de eend in stukken en leg ze op een verwarmde schaal met appels eromheen. Giet een paar eetlepels jus over de eend en dien de rest op in een sauskom. Garneer met een paar blaadjes sla. Geef er bijvoorbeeld rode kool of bieten bij.

4 personen

gebied : Polen
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Poolse keuken / Stasia Bugaj

Fesenjan (Iran)

FESENJAN (EEND MET NOTEN EN SAUS VAN GRANAATAPPELEN)

1 tamme eend van 1,8 kilogram, in stukken verdeeld
6 eetlepels olijfolie
2 grote uien, grof gesnipperd
1 theelepel kurkuma of geelwortelpoeder
400 gram gepelde walnoten of een mengsel van walnoten, hazelnoten en amandelen, fijngemalen
zout
2 granaatappels
2 citroenen
4 eetlepels suiker


Maak de stukken eend droog met een stuk keukenpapier. Verhit 2 eetlepels olie en fruit de uien tot ze wat kleur beginnen te krijgen. Voeg de kurkuma of geelwortelpoeder toe en roer het geheel goed om. Doe er de fijngemalen noten, een beetje zout en 1 liter kokend water bij. Roer het geheel goed door en laat het gedurende 20 minuten heel zachtjes koken. Roer er van tijd tot tijd in. Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan en bak de stukken eend er aan alle kanten lichtbruin in. Leg ze daarna in het notenmengsel. Sluit de pan en laat alles 40 tot 50 minuten zachtjes sudderen. Schep de inhoud van de pan van tijd tot tijd even om. Pers de granaatappels en de citroenen uit. Voeg het vruchtensap en de suiker aan de inhoud van de pan toe en schep het geheel goed om. Laat het daarna nog 20 minuten zachtjes sudderen. Schep de stukken eend op een voorverwarmde ondiepe schotel. Geef de saus die in de pan achterblijft er apart bij. Bestrooi de stukken eend eventueel met wat grof gehakte noten.

4 personen

voedingswaarde : 1795 kcal p.p.
bereidingstijd : 95 minuten

gebied : Iran
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Over de grens (Lekker koken thuis) / Reader’s Digest

Aguadito de Pato (Peru)

AGUADITO DE PATO (EENDESOEP MET RIJST)

4½ eetlepels olie
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 middelgrote ui, in ringen gesneden
1 tomaat, ontveld en grof gehakt
1½ eetlepel chilipoeder, of naar smaak
zout
vers gemalen peper
6 porties tamme eend
4 eetlepels fijngehakte verse koriander of 2 theelepels gemalen koriander
100 gram doperwten
225 gram rijst met ronde korrel, afgespoeld
1 chili, zonder zaadjes, in reepjes gesneden


Verhit de olie in een grote pan en fruit de knoflook, ui, tomaat en chilipoeder. Breng de groenten op smaak met zout en peper. Bak de eendeporties rondom goudbruin, voeg de koriander toe, roer alles goed door en vul de pan bij met water zodat de eend net onderstaat. Breng het water aan de kook, voeg de doperwten toe en laat de eend in de afgesloten pan zachtjes gaar worden. Meet het kookvocht en vul dit met water bij tot ongeveer 1 ½ liter. Neem de stukjes eend uit de pan, verwijder de botten en snijd het vlees in stukjes. Doe dit terug in de pan samen met de rijst en laat het geheel zachtjes koken tot de rijst gaar is en de soep goed gebonden. Controleer de smaak, garneer met reepjes chili en dien direct op.

6 personen

gebied : Peru
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : De Peruaanse keuken / Isabel Garcia

Tajen Samak bi Tahini (Libanon)

TAJEN SAMAK BI TAHINI (VISFILETS IN SESAMSAUS)

1½ kilogram forelfilets, ingesmeerd met citroensap, met zout bestrooid en enige uren in de koelkast afgekoeld
1½ deciliter olijfolie
200 gram uien, in plakken
3½ deciliter tahini
1 deciliter citroensap
2 tenen knoflook, geplet
1½ theelepel zout


Haal de visfilets ongeveer een half uur voor de bereiding uit de koelkast. Was ze, droog ze af, smeer ze met olijfolie in en bak ze ongeveer 10 minuten in een oven die op 200°C is voorverwarmd. Smeer de filets nogmaals met olijfolie in en leg ze een paar minuten onder een hete grill. Temper de oven tot 180°C. Sauteer de uien in de rest van de olijfolie en leg ze over de filets in de ovenschotel. Vermeng de tahini, citroensap, knoflook en het zout grondig en doe er water bij tot een romige saus is ontstaan. Breng die aan de kook en giet hem over de vis. Zet de vis weer in de oven en laat hem ongeveer 20 minuten bakken, tot de saus wat is ingedikt.

6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : visgerecht

bron : “A Gourmet’s Delight” door Aida Karoglan in: Vis, Schaal- en Schelpdieren (Praktisch Koken) / Tony Allan

Samaki Harra (Libanon)

SAMAKI HARRA (GEBAKKEN VIS IN PIKANTE SAUS)

2 tot 2½ kilogram vis (zeebaars, grote zeebaars, bonito of grote harder), schoongemaakt
zout
6 takjes verse koriander
15 tenen knoflook, geplet
peper
¼ liter olijfolie
125 gram walnoten, gemalen
8 eetlepels citroensap
cayennepeper


Smeer de vis van binnen en buiten goed met zout in. Wrijf de koriander samen met de knoflook fijn, doe er wat peper bij en smeer de vis aan de binnenzijde met dit mengsel in. Sluit de opening in de buikholte af, eventueel met keukengaren. Leg de vis op een stuk aluminiumfolie, giet de olie erover en vouw de folie dicht. Leg het pakje op en bakblik en bak het 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot de vis zacht is. Meng intussen de gemalen walnoten met het citroensap en een snuifje cayennepeper tot een gladde saus. Leg de vis op een warme dienschaal en dien de saus apart op in een juskom.

6 - 8 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : visgerecht

bron : “A Gourmet’s Delight” door Aida Karoglan in: Vis, Schaal- en Schelpdieren (Praktisch Koken) / Tony Allan