zaterdag 11 februari 2017

Vispilav met saffraan (West-Turkmenistan)

VISPILAV MET SAFFRAAN

275 gram basmatirijst
4 uien (1 gehalveerd en 3 in dunne ringen)
1 eetlepel zwarte peperkorrels, gekneusd
1 laurierblaadje
een bosje bladpeterselie
400 gram steur-, zeeduivel- of heilbotfilets
4 eetlepels sesamolie
3 wortels, in reepjes
een kleine handvol dilletakjes
1 theelepel dillezaad
1 theelepel zwarte peper
flinke snuf saffraandraadjes, getrokken in 3 eetlepels warm water
120 gram crème fraîche
sap van 1 citroen
zeezout


Week de rijst in een grote kom water. Pocheer intussen de visfilets. Breng 1 liter water in een grote pan aan de kook en doe de gehalveerde ui, de peperkorrels, het laurierblaadje en de steeltjes van de bladpeterselie erbij. Voeg flink wat zout toe en leg de visfilets voorzichtig in het water. Pocheer ze op laag vuur tot ze vanbinnen net niet meer doorschijnend zijn. Reken op maximaal 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de visfilets. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en zet ze weg. Zeef het pocheervocht en houd het apart. Gebruik de pan straks weer voor de saus. Verhit de sesamolie in een andere grote pan tot de olie bijna walmt en roerbak de uienringen en de wortelreepjes tot ze zacht worden. Laat de rijst uitlekken en verdeel hem over de groenten in de pan. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Giet er pocheervocht bij tot de rijst ongeveer 1 centimeter onderstaat en voeg flink wat zout toe. Breng het vocht aan de kook en laat het op hoog vuur volledig verdampen. Maak vervolgens met de steel van en houten lepel een paar stoomgaten in de rijst. Sluit de pan af met het deksel of aluminiumfolie. Zet het vuur uit en laat de rijst 20 minuten stomen. Hak de peterselieblaadjes en de dilletakjes en doe ze in de pan waarin je de vis hebt gepocheerd. Voeg het dillezaad, de zwarte peper, het saffraanwater inclusief de draadjes, en wat zout toe. Roer de crème fraîche erdoor en verwarm de saus op laag vuur. Leg de visfilets voorzichtig in de saus om ze op te warmen. Schep de rijst op een grote schaal en sprenkel het citroensap erover. Schep tot slot de vis en de saus op de rijst.

4 personen

gebied : West-Turkmenistan
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford
Een reactie posten