zaterdag 28 januari 2017

Guacamole (Mexico)

GUACAMOLE met zure room

2 avocado’s
1 kleine ui
2 takjes koriander
½ bekertje zure room
limoensap
zout
peper


Schil 2 avocado’s en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in grove stukken. Pel 1 kleine ui, snijd hem in grove stukken. Doe de avocado, de ui, 2 takjes koriander en ½ bekertje zure room in de keukenmachine en pureer alles tot een bijna gladde massa. Breng op smaak met limoensap en zout en peper.

4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : saus

bron : Menu 15 november 1995

Tortillabakje met Mexicaanse bonensalade (Mexico)

TORTILLABAKJE MET MEXICAANSE BONENSALADE

½ rode ui
2 eetlepels limoensap
4 eetlepels olie
½ theelepel gemalen komijn
zout
peper
1 blikje mais (netto 150 gram)
½ blik kidneybonen (netto 400 gram)
1 rode paprika
½ komkommer
1 mango
4 tarwetortilla’s (doorsnede 20 centimeter)
4 eetlepels guacamole met zure room
tacosaus


Pel en snipper de ui. Klop in een kommetje het limoensap, 2 eetlepels olie, de gemalen komijn en de ui tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper. Laat de mais en de kidneybonen in een zeef uitlekken. Maak de paprika schoon en snijd ze in kleine blokjes. Was de komkommer, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd hem in kleine blokjes. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de tortilla’s één voor één in ½ minuut aan beide zijden goudbruin. Druk ze direct uit de pan in een kommetje tot een bakje en laat ze zo afkoelen.
Schep de mais, de kidneybonen, de paprika, de komkommer en de mango door de dressing. Schep de salade in de tortillabakjes en garneer met de guacamole. Serveer met de tacosaus.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Menu 15 november 1995

Mexicaanse tomaten-maissalade (Mexico)

MEXICAANSE TOMATEN-MAISSALADE

50 gram veldsla
3 tomaten
2 bosuitjes
½ blikje mais (à netto 150 gram)
2 eetlepels pikante salsa
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels olie
6 tortillachips


Was de veldsla, verwijder de worteltjes en laat de blaadjes in een zeef uitlekken. Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Snijd de bosui in ringetjes. Giet de mais af. Roer een sausje van de salsa, het citroensap en de olie. Schep de tomaat, de bosui en de mais erdoor.
Verdeel de veldsla over 2 borden en schep de tomatensalade erop. Verkruimel de tortillachips erboven.

2 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 8 / 2 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : salade

bron : Menu 18 oktober 1995

Milde tacosaus met komijn (Mexico)

MILDE TACOSAUS MET KOMIJN

½ rode paprika
½ groene paprika
1 rijpe tomaat
1 kleine ui
1 eetlepel olie
1 blikje tomatenpuree
1 theelepel gemalen komijn
zout
peper
1 theelepel suiker


Maak de paprika en de tomaat schoon en snijd ze in blokjes. Pel en snipper het uitje.
Verhit de olie in een pan en bak er 2 minuten de ui in. Voeg de paprika en de tomaat toe en bak al omscheppend gedurende 4 minuten tot de groenten zacht zijn. Voeg de tomatenpuree, de komijn en 1 deciliter water toe en breng op smaak met zout, peper en de suiker. Laat de saus in een gesloten pan op laag vuur nog 5 minuten pruttelen. Roer af en toe door.

2 personen

voedingswaarde : 95 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : saus

bron : Menu 4 oktober 1995