woensdag 3 januari 2018

Sinaasappel-kruidendressing

SINAASAPPEL-KRUIDENDRESSING

1 sjalotje
½ citroen
2 theelepels bouillonpoeder
1 theelepel Italiaanse keukenkruiden (Silvo)
4 perssinaasappels
3 takjes peterselie
3 takjes selderij
4 sprietjes bieslook
2 theelepels aardappelmeel
2 theelepels scherpe Dyonmosterd (Grey Poupon)
zout
peper


Sjalotje pellen en snipperen. Citroen uitpersen. In een pan doen: sjalotje, citroensap, 1 deciliter water, bouillonpoeder en de Italiaanse kruiden. Aan de kook brengen en 5 minuten laten koken. Intussen sinaasappels uitpersen. In een kopje peterselie, selderij en bieslook fijn knippen. In een ander kopje aardappelmeel met 1 eetlepel sinaasappelsap gladroeren. Al roerende aan bouillon toevoegen. Blijven roeren tot een gebonden saus. Van het vuur af de rest van het sinaasappelsap, het kruidenmengsel en de mosterd erdoor roeren. Met garde door elkaar kloppen. Op smaak brengen met zout en peper. In een schone fles (inhoud 3 deciliter) schenken. In de koelkast blijft deze sinaasappel-kruidendressing één week goed. Deze hoeveelheid is voldoende voor vier salades voor vier personen.
Lekker over veldsla of Chinese kool- of witlofsalade.

16 personen

voedingswaarde : 5 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : dressing

bron : Allerhande januari 1988

Paprikasaus

PAPRIKASAUS

1 ui
3 rode paprika’s
1 teentje knoflook
2 theelepels tuinkruiden
1 theelepel bouillonpoeder
zout
peper


Ui pellen en snipperen. Paprika’s schoonmaken en in stukjes snijden. Ui en paprika in een pan doen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: 1 deciliter water, tuinkruiden, bouillonpoeder en peper. Aan de kook brengen en op zacht vuur paprika in 15 minuten gaar laten koken. In foodprocessor of roerzeef paprikamassa pureren. Terugdoen in pan en weer zachtjes verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper.
Lekker bij gegrilleerde biefstuk.

4 personen

voedingswaarde : 30 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : saus

bron : Allerhande januari 1988

Tomatensalade met banaan

TOMATENSALADE MET BANAAN

2 eetlepels citroensap
3 eetlepels olie
1 theelepel kerriepoeder
zout
peper
4 grote tomaten
4 kleine bananen
1 eetlepel bieslook (diepvries)
½ bakje tuinkers


In kommetje doen: 2 eetlepels citroensap, olie, kerriepoeder, zout en peper. Tot sausje roeren. Tomaten wassen en in plakjes snijden. Bananen pellen en in plakjes snijden. Op 4 bordjes tomaat en banaan rangschikken. Besprenkelen met sausje.
Bieslook over salade strooien. Garneren met toefjes tuinkers.

4 personen

voedingswaarde : 220 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 2 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip januari 1982

Gebakken tahoe op brood

GEBAKKEN TAHOE OP BROOD

½ pakje rijsttafelmix Boemboe Bali vlees (Conimex)
2 uien
250 gram tahoe
zout
peper
2 theelepels gemberpoeder
4 ronde bruine broodjes
1 tomaat
5 eetlepels boter of margarine
1 eetlepel ketjap


Alle ingrediënten klaarzetten. In kom rijsttafelmix in 2½ deciliter heet water 10 minuten weken. Uien pellen en snipperen. Tahoe overdwars in 4 plakken van 2 centimeter snijden. Bestrooien met zout, peper en gemberpoeder. Broodjes halveren. Tomaat wassen en in 4 plakjes snijden. In braadpan 2 eetlepels boter verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Rijsttafelmix toevoegen en 5 minuten meekoken. In koekenpan 3 eetlepels boter verhitten. Tahoeplakken 2 minuten aan elke kant goudbruin bakken. Uimengsel op smaak brengen met zout, peper en ketjap. Hiervan helft over onderste helften van tarwebolletjes verdelen. Tahoeplak erop leggen. Rest van uimengsel erop scheppen. Plakje tomaat erop leggen. Kapjes van broodjes erop zetten.
Groentetip: knolselderijsalade.

4 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip januari 1982

Kabeljauw met yoghurt-champignonsaus

KABELJAUW MET YOGHURT-CHAMPIGNONSAUS

5 eetlepels bloem
5 eetlepels melk
600 gram kabeljauwfilets
2 theelepels viskruiden
1½ eetlepel citroensap
6 eetlepels boter of margarine
1 bakje champignons
50 gram bacon
2 eieren
2½ deciliter yoghurt


Alle ingrediënten klaarzetten. In diep bord bloem en melk doen. Tot glad papje roeren. Onder koud stromend water vis afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Bestrooien met viskruiden. Besprenkelen met citroensap. Door bloempapje wentelen. In koekenpan 5 eetlepels boter verhitten. Vis in 5 minuten aan elke kant goudbruin en gaar bakken. Champignons wassen, grote halveren. Bacon in reepjes snijden. In braadpan bacon 2 minuten uitbakken. 1 Eetlepel boter en de champignons toevoegen. 3 Minuten zachtjes bakken. Eieren splitsen. In kom dooiers en yoghurt door elkaar roeren. Aan champignons dooiermengsel toevoegen en 1 minuut mee warmen. Niet koken. Af en toe roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Vis op schaal leggen. Champignonsaus erover schenken.
Groentetip: winterwortel.

4 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip januari 1982

Bruine bonen maaltijdsalade

BRUINE BONEN MAALTIJDSALADE

2 paprika’s (kleur naar keuze)
3 tomaten
½ bakje champignons
2 augurken
½ liter pot bruine bonen
½ liter pot witte bonen
1 eetlepel sesamzaad
zout
2 eetlepels vinaigrettesaus (flesje)
1 eetlepel ketjap manis
4 sneetjes bruinbrood
2 eetlepels kruidenboter


Paprika’s wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in stukjes snijden. Champignons wassen en grote halveren. 1 Augurk in stukjes snijden. In zeef bonen afspoelen. In slaschaal doen: paprika, tomaat, champignons, augurkstukjes, bonen, sesamzaad, zout, vinaigrettesaus en ketjap. Door elkaar scheppen. Andere augurk overlangs in 5 plakjes snijden en erop leggen. Brood aan elke kant besmeren met kruidenboter en schuin halveren.
In koekenpan brood in 1 minuut aan elke kant bruinbakken. In salade steken.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : eenpansgerecht

bron : Tip januari 1982