dinsdag 29 augustus 2017

Pilav met aubergine en tomaten (Turkije)

PILAV MET AUBERGINE EN TOMATEN

Door de tomaat is deze rijst iets zwaarder dan andere pilavs, maar de textuur en smaak zijn heerlijk.

1 grote of 2 kleine aubergines
40 gram boter
2 eetlepels olijfolie
4 knoflooktenen, in dunne plakjes gesneden
1/3 theelepel gemalen gemengde specerijen
400 gram kerstomaatjes, tot pulp geprakt
150 gram basmatirijst, gewassen en 3 uur geweekt in zout water
½ bosje verse bladpeterselie, grofgehakt
zeezout
zwarte peper


Snijd de stelen van de aubergines af en snijd ze in blokjes van 3 centimeter. Schep er een theelepel fijn zeezout doorheen en laat ze zo 20 minuten in een vergiet staan. Het zout maakt het vlees zachter en lekkerder.
Verhit de oven voor op 230°C of gasovenstand 8.
Smelt de boter en een eetlepel van de olijfolie in een pan die groot genoeg is om de rijst in te koken. Fruit de knoflook zachtjes lichtbruin, voeg dan de specerijen en tomaten toe. Laat het 20 minuten sudderen. Schud intussen de aubergines uit en dep ze droog met keukenpapier. Schep de rest van de olijfolie erdoorheen en spreid ze uit op een bakblad. Laat ze 15 minuten bakken in de voorverwarmde oven tot ze goudkleurig en zacht zijn.
Roer de rijst door de tomaat en voeg zo veel water toe dat de rijst ½ centimeter onder water staat. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de aubergine toe, dek af met bakpapier en een deksel. Breng het water aan de kook boven een matig tot hoog vuur en laat het 2 minuten koken; draai het vuur dan laag en laat het nog 8 minuten sudderen. Laat de rijst nog 5 minuten taan en dien hem op met de peterselie eroverheen gestrooid. In Moro geven we deze rijst bij gegrilde kip of lamsvlees.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Moro : Het kookboek van de Zuid-Mediterrane keuken / Sam & Sam Clark

Turkse knolselderijschotel (Turkije)

TURKSE KNOLSELDERIJSCHOTEL

1 knolselderij
sap van 1 citroen
2 uien, gesnipperd
300 gram wortel
300 gram aardappelen
2 theelepels zout
1 eetlepel suiker
½ bosje selderij of peterselie, fijngeknipt
(olijf)olie om in te bakken


Knolselderij halveren, schillen, in plakken snijden (1 - 2 centimeter dik) en in 3 deciliter water met het citroensap leggen om verkleuren te voorkomen. Ui fruiten in een flinke scheut hete olie. Wortels wassen en in plakken snijden, aardappelen schillen en in 6 - 8 parten snijden en 5 minuten meefruiten onder voortdurend omscheppen. Knolselderij, zout en suiker toevoegen en het water met het citroensap erbij gieten. Met deksel op de pan in 30 - 40 minuten gaarstoven. Knolselderijplakken over de bodem verdelen, wortel-aardappelmengsel erop scheppen, het vocht er overheen gieten en bestrooien met de selderij of peterselie. Lekker met rijst of bulgur en salade.

4 - 5 personen

land : Turkije
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Odinieuws 1 april 1998

Cacik (Turkije)

CACIK (SALADE VAN KOMKOMMER EN YOGHURT)

Een van de meest verfrissende salades uit de gehele regio. Hij lijkt een beetje op de bekende raita uit India. Dit recept komt uit Turkije; de Libanezen laten de komkommer weg en voegen grote hoeveelheden verse munt toe; in Perzie verruilen ze de munt voor verse dille en voegen ze rozijnen toe; in Irak tenslotte deed onze kok er altijd verse koriander in. Maar elke versie is heerlijk verfrissend.

1 grote komkommer
grof zeezout, gemalen
3 - 4 teentjes knoflook
½ liter gewone yoghurt
3 - 4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels gedroogde munt


Schil de komkommer en snijd hem in blokjes. Leg deze in een vergiet en strooi er wat zout over. Laat de komkommer een halfuur uitlekken. Plet de knoflook met een stamper in de vijzel met het zout. meng de knoflookpulp goed met 2 - 3 eetlepels yoghurt en meng dit door de rest van de yoghurt. Roer wat olijfolie door de yoghurt, voeg de uitgelekte komkommer en anderhalve eetlepel munt toe. Meng alles goed door elkaar, proef en voeg eventueel wat extra zout toe. Strooi vlak voor het serveren een klein beetje munt op de salade.

6 personen

land : Turkije
gerechtsoort : salade

bron : Mezze : De kleine culinaire traktatie / Rosamond Man

Turks brood gevuld met salade (Turkije)

TURKS BROOD GEVULD MET SALADE

1 Turks brood (400 gram)
125 gram kipfilet fumé
150 gram (geiten)kaas met kruiden
1 bakje venkelrauwkost
1 bakje wortel-selderijsalade (250 gram)
1 zakje veldsla (75 gram)
1 takje basilicum (zakje à 15 gram)


Brood uithollen tot 3 centimeter van rand. Kipfilet en kaas in blokjes snijden. Venkelrauwkost en wortel-selderijsalade erdoor scheppen. Veldsla in brood leggen. Salade erop scheppen. Basilicumblaadjes van takjes nemen en salade ermee garneren.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

land : Turkije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande 6 juni 1996