vrijdag 7 november 2014

Zwarte vijgen met mascarpone en prosciutto (Middellandse Zeegebied)

ZWARTE VIJGEN MET MASCARPONE EN PROSCIUTTO

3 dikke, rijpe, zwarte vijgen, in vieren gedeeld
1½ deciliter goede Franse vinaigrette
12 dunne plakjes Parmaham
12 volle theelepels mascarpone
munt


Meng de vijgen met de vinaigrette. Leg de plakjes ham plat en klap ze in de lengte dubbel. Leg aan het uiteinde van elke plak een stukje vijg en een theelepel mascarpone en rol het op. Leg de rolletjes met de naad omlaag op een schaal en garneer met munt.

4 personen

gebied : Middellandse Zeegebied
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De keuken van de zon : 150 bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Figos em Madeira com Arroz Doce (Portugal)

FIGOS EM MADEIRA COM ARROZ DOCE (VIJGEN IN MADEIRA MET RIJSTPUDDING)

1,5 kopje maderawijn
12 verse vijgen, gehalveerd
1 eetlepel klaver- of acaciahoning

RIJSTPUDDING
1 citroen
1 sinaasappel
200 gram rondkorrelige rijst
snufje zout
1 liter volle melk
1 kaneelstokje
100 gram suiker
1 eetlepel boter
2 eierdooiers
kaneelpoeder


Breng de madera met de honing aan de kook in een middelgrote pan. Het vuur laag zetten en 5 minuten zachtjes laten borrelen. Leg de vijgen in de madera en pocheer ze ongeveer 5 minuten. Laat ze in de wijn afkoelen. Was de citroen en sinaasappel en rasp de schil. Breng de rijst met de schilletjes in ongeveer 5 deciliter water met een snufje zout aan de kook. Ongeveer 5 minuten onafgedekt laten pruttelen tot het water door de rijst is opgenomen. Roer de melk door de rijst en doe het kaneelstokje erbij. Laat het geheel onafgedekt op heel laag vuur ongeveer 20 minuten pruttelen, tot de melk ook door de rijst is opgenomen. Af en toe roeren om aanplakken te voorkomen. Verwijder het kaneelstokje en roer de suiker, boter en eierdooiers door de rijst. Blijf roeren tot de rijst romig is. Nog 5 minuten zachtjes laten doorkoken. Laat de pudding afkoelen in de koelkast en strooi er eventueel nog wat kaneelpoeder over.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : nagerecht

bron : Het rijk van kwee en vijg / Ria Loohuizen

Salada de Espinafre com Figos en Vinho do Porto (Portugal)

SALADA DE ESPINAFRE COM FIGOS EN VINHO DO PORTO (SPINAZIESLA MET VIJGEN EN PORT)

1 kopje gedroogde vijgen
½ kopje port
1 sjalotje, fijngehakt
1 theelepel suiker
1,5 theelepel verse rozemarijn, fijngehakt
2 eetlepels zachte geitenkaas
3 eetlepels pistachenoten, fijngehakt
2 eetlepels balsamicoazijn
2 theelepels dijonmosterd
zout
peper
2 eetlepels olijfolie
450 gram verse jonge spinazie
¼ kopje rode ui, dun gesneden


Knip de steeltjes van de vijgen. Neem 8 van de vijgen en snijd er aan de kant van het steeltje een kruis in. Hak de rest van de vijgen in kleine stukjes. Doe de hele en de gesneden vijgen in een steelpan met de port, sjalot, suiker en rozemarijn. Afdekken en aan de kook brengen; het vuur laag zetten en de vijgen 1 minuut laten sudderen. Neem de pan van het vuur. Ongeveer een kwartier laten afkoelen. Rol intussen met vochtige handen of met twee lepeltjes balletjes van de kaas en rol die door de gehakte pistachenoten. Wegzetten in de koelkast tot vlak voor etenstijd. Voeg de balsamico, mosterd, zout en peper bij het vijgen-portmengsel in de pan. Roer de olijfolie erdoor. Zet de dressing op een laag vuur tot hij warm is. Was de spinazie, droog hem en doe hem in een slaschaal. Verdeel de rode ui erover. Haal de hele vijgen uit de saus en vul ze met de kaasballetjes. Giet de overgebleven vijgensaus over de spinazie en verdeel de sla over vier borden. Leg de gevulde vijgen erbij en dien meteen op.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : salade

bron : Het rijk van kwee en vijg / Ria Loohuizen