maandag 21 maart 2016

Poh Pia (Singapore)

POH PIA (OMELETJES GEVULD MET GROENTEN)

BIJGERECHTJES
100 gram taugé
5 teentjes knoflook
3 eetlepels olie
zout
2 eieren
1 theelepel sesamolie
peper
½ krop sla
¼ komkommer
1 bosje peterselie
1 blikje krab (netto 170 gram)
1 deciliter Chinese sojasaus

VULLING
1 ui
125 gram rettich
125 gram winterwortel
125 gram witte kool
200 gram tahoe
100 gram ham
1 blikje garnalen (netto 200 gram)
2 teentjes knoflook
4 eetlepels olie
2 eetlepels Chinese sojasaus
1 eetlepel hoisinsaus
1 theelepel suiker
zout
peper

OMELETJES
6 eieren
40 gram bloem
zout
peper
2 eetlepels olie


Eerst worden de bijgerechtjes gemaakt. Taugé in vergiet leggen en er 1 liter kokend water over schenken. Laten afkoelen en goed laten uitlekken. Op een schaaltje leggen. Teentjes knoflook pellen en fijnhakken. In pannetje 2 eetlepels olie verhitten. Knoflookstukjes met een snufje zout in 2 minuten goudbruin bakken. Op keukenpapier laten uitlekken en afkoelen. Knoflookstukjes in een klein schaaltje doen. In een kom eieren loskloppen met sesamolie, zout en peper. In kleine koekenpan met antiaanbaklaag 1 eetlepel olie verhitten en ¼ deel van eimengsel over pan bodem laten uitvloeien. Zachtjes bakken tot bovenkant van omelet droog is. Op dezelfde manier nog 3 omeletjes bakken. Omeletjes oprollen en in dunne reepjes snijden. In een schaaltje doen. Sla wassen en uitslaan. Eventueel harde nerven verwijderen. Slabladeren op een bord leggen. Komkommer schillen en in dunne reepjes van 5 centimeter snijden. Peterselie fijn knippen en met komkommer op een bordje leggen. Krabvlees afgieten en uit elkaar halen. In een schaaltje doen. Sojasaus in schaaltje schenken. Vervolgens worden de voorbereidingen voor de vulling getroffen: ui, rettich, winterwortel en witte kool schoonmaken en in dunne reepjes snijden. Tahoe goed droogdeppen en in dunne reepjes snijden. Ham in dunne reepjes snijden. In zeef garnalen afspoelen en laten uitlekken. Knoflook pellen. Garnalen en knoflook fijnhakken.
In een kom de eieren loskloppen met 2 deciliter water. Met handmixer bloem, zout en peper erdoor kloppen tot een glad beslag ontstaat. Beslag ½ uur laten staan. Intussen de bijgerechtjes op tafel zetten en de vulling verder bereiden. In een wok of braadpan 4 eetlepels olie verhitten. Tahoe al omscheppend goudbruin bakken. Met schuimspaan uit pan op bord scheppen. Knoflook ½ minuut bakken. Rettich, wortel, ui en kool erdoor scheppen en 3 minuten al omscheppend bakken. Ham en garnalen erdoor scheppen en nog 2 minuten omscheppend bakken tot groenten beetgaar zijn. Sojasaus, hoisinsaus, suiker, zout en peper erdoor scheppen. Tahoe er weer door scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Vulling in een schaal scheppen en warmhouden. In een koekenpan met antiaanbaklaag (doorsnede 20 centimeter) 1 eetlepel olie verhitten. Beetje beslag in pan scheppen en over hele panbodem laten uitvloeien, eventueel overtollig beslag eruit schenken. Op hoog vuur bakken tot bovenkant droog is, maar onderkant nog niet bruin. Flinterdunne omelet keren en nog enkele seconden aan de andere kant bakken. Op een platte schaal laten glijden en warmhouden. Op dezelfde manier nog 12 omeletjes bakken, steeds eerst een paar druppels olie verhitten. Het keren van de omeletjes gaat het makkelijkst door de rand van een omeletje met twee handen tussen twee vingers vast te pakken en omhoog te rekken en snel andersom in de pan te leggen. (Pas op dat u uw vingers niet brandt). Alle bijgerechtjes, de vulling en omeletjes op tafel zetten. Eetwijze: Een omeletje op het bord leggen en aan een kant wat vulling scheppen. Hierover naar keuze enkele van de bijgerechtjes verdelen. Omeletje oprollen en in stukjes snijden. Eventueel een beetje sojasaus erover schenken.

4 personen

voedingswaarde : 590 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 90 / 60 minuten

gebied : Singapore
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande maart 1990

Thaise kip met kerrie en kokos (Thailand)

THAISE KIP MET KERRIE EN KOKOS

2 uien
3 aardappels
1 kippenbouillontablet
3 zakjes santen (Conimex)
2 tomaten
2 eetlepels olie
8 kip-drumsticks
2 eetlepels hot kerriepoeder
2 theelepels chilipoeder
2 theelepels suiker
½ theelepel ketoembar
¼ theelepel karwijzaad
zout
1 theelepel citroensap


Uien pellen en in grove stukken snijden. Aardappels schillen en in blokjes van 2 x 2 centimeter snijden. Tot gebruik onder water bewaren. In pan 6 deciliter water met bouillontablet aan de kook brengen. Santen erdoor roeren. Tomaten wassen en elk in 8 partjes snijden.
In een braadpan olie verhitten. Drumsticks in 5 minuten rondom goudbruin bakken. Kerriepoeder, chilipoeder, suiker, ketoembar, karwijzaad en zout erdoor scheppen en ½ minuut meebakken. Santen erbij schenken. Aan de kook brengen en saus in 5 minuten iets in laten koken. Aardappelblokjes erdoor scheppen. Kip en aardappels in 15 minuten zachtjes gaar laten koken. Ui erdoor scheppen en nog 5 minuten zachtjes meekoken. Op smaak brengen met citroensap en zout. Partjes tomaat erop leggen. Serveren met gekookte rijst en komkommersla gegarneerd met rode uiringen.

4 personen

voedingswaarde : 490 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 30 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande maart 1990