maandag 5 december 2016

Gestoofd konijn met zuidvruchten

GESTOOFD KONIJN MET ZUIDVRUCHTEN

250 gram tutti frutti
1 heel konijn in delen (1 kilogram)
zout
(versgemalen) zwarte peper
60 gram bloem
50 gram boter of margarine
115 gram oesterzwammen
1 pot wildfond (380 milliliter)
1 flesje oud bruin bier (3 deciliter)


In pan 2 deciliter water aan de kook brengen. Van vuur af tutti frutti toevoegen en 15 minuten laten wellen. Intussen konijndelen bestrooien met zout en peper. Op plat bord bloem strooien. Konijndelen erdoor wentelen, zodat alle kanten bedekt zijn met bloem. In grote braadpan boter verhitten. Konijndelen 10 minuten bakken, regelmatig keren. Intussen oesterzwammen schoonvegen met keukenpapier en in reepjes snijden. In zeef tutti frutti laten uitlekken. Konijndelen uit pan nemen en op bord leggen. Fond en bier toevoegen aan bakvet. Aan de kook brengen en aanbaksels losroeren. Konijndelen weer terugleggen in pan. Oesterzwamreepjes en tutti frutti toevoegen. Afgedekt 1½ uur zachtjes laten stoven. 15 Minuten voor einde van stooftijd deksel verwijderen en saus iets laten inkoken. Konijndelen uit pan nemen en over vier borden verdelen. Saus op smaak brengen met zout en peper. Naast konijndelen scheppen.
Serveren met aardappelpuree en spruitjes.

4 personen

voedingswaarde : 645 kcal p.p.
bereidingstijd : 115 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande 2 november 1995

Bruine bonensoep

BRUINE BONENSOEP

1 dikke prei
1 Gelderse rookworst (350 gram)
1 blikje ossenstaartsoep (460 milliliter)
1 blik bruine bonensoep (0,8 liter)


Prei schoonmaken, wassen en in dunne ringen snijden. Rookworst in plakjes snijden. In (soep)pan ossenstaartsoep en bonensoep met worstplakjes aan de kook brengen. Prei door soep roeren. Soep afgedekt 5 minuten zachtjes verwarmen. Soep in vier soepborden scheppen.
Serveren met geroosterd brood.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Allerhande 2 november 1995

Aardappel-veldsla

AARDAPPEL-VELDSLA

500 gram aardappelen
zout
100 gram champignons
1 eetlepel citroensap
1 ui
6 eetlepels sladressing naturel
100 gram veldsla
versgemalen zwarte peper


Aardappels schillen en wassen. In pan, weinig water met zout aan de kook brengen. Aardappelen in 17 minuten bijna gaarkoken. Afgieten en laten afkoelen. In plakjes snijden. Champignons wassen en in plakjes snijden. In pan, weinig water en citroensap aan de kook brengen. Champignon 5 minuten koken. Afgieten en laten afkoelen. Ui pellen en snipperen. In schaal doen: aardappel, champignon, ui en sladressing. Door elkaar scheppen.
Veldsla wassen en uitslaan. Voorzichtig door aardappelsla scheppen. Bestrooien met peper.

4 personen

voedingswaarde : 135 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip november 1980

Broccoli-maissoep met gerookte kipfilet

BROCCOLI-MAISSOEP MET GEROOKTE KIPFILET

1 pakje mais-groentemaaltijdsoep
300 gram broccoliroosjes
125 gram kipfilet fumé
2 bosuitjes
100 gram danish blue (kaas)
100 gram verse roomkaas


In (soep)pan 1 ½ liter water met zakje soepbasis al roerend aan de kook brengen. Intussen broccoli in heel kleine roosjes snijden. Zakje groentemix en broccoli door soep roeren. Met deksel schuin op pan soep 10 minuten zachtjes doorkoken. Intussen kipfilet in blokjes snijden. Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden. Danish blue fijn verkruimelen. Roomkaas aan soep toevoegen en al roerend laten smelten. Kipfilet en bosui toevoegen en soep nog 5 minuten zachtjes verwarmen. Soep in vier soepborden scheppen en danish blue erin strooien. Serveren met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 385 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Allerhande 2 november 1995

Tartaartje met tomaat en spek

TARTAARTJE MET TOMAAT EN SPEK

2 aardappels (vastkokend)
150 gram sugar snaps
zout
1 kleine tomaat
1 eetlepel boter of margarine
2 plakjes ontbijtspek
1 tartaartje
peper
3 sprietjes bieslook
2 eetlepels shasliksaus


Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. Sugar snaps schoonmaken en wassen. In pan met weinig water en zout aardappelblokjes in 8 minuten gaarkoken. In andere pan sugar snaps in weinig water met zout in 8 minuten beetgaar koken. Intussen tomaat wassen en in plakjes snijden. In koekenpan boter verhitten. Spek in 3 minuten knapperig bruin bakken. Uit pan op bord leggen. Tartaartje als ‘broodje’ opensnijden en bestrooien met zout en peper. Helften in bakvet leggen en in 2 minuten bruin en vanbinnen rosé bakken, halverwege keren. Tomaatplakjes in pan leggen en 1 minuut meebakken. 1 Tartaarhelft op bord leggen. 3 Plakjes tomaat en helft van spek erop leggen. 2 Sprietjes bieslook erboven fijnknippen. Afdekken met andere tartaarhelft en rest van tomaat en spek. Rest van bieslook erboven fijnknippen. Door bakvet saus en 3 eetlepels water roeren. Aanbaksels losroeren en 1 minuut laten inkoken. Aardappels en sugar snaps afgieten en naast tartaartje scheppen. Jus erover schenken.

1 persoon

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande 2 november 1995

Stoofschotel van kippenlevertjes met aubergine

STOOFSCHOTEL VAN KIPPENLEVERTJES MET AUBERGINE

1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 aubergine (400 gram)
400 gram kippenlevertjes
zout
½ theelepel cayennepeper
1 blik witte bonen (netto 840 gram)
3 eetlepels olie
1 blikje tomatenpuree (netto 70 gram)
½ theelepel kaneelpoeder
2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
15 gram verse koriander


Ui pellen en in stukken snijden. Knoflook pellen en fijn snipperen. Aubergine wassen, schoonmaken en in blokjes snijden. Kippenlevertjes halveren en bestrooien met zout en helft van cayennepeper. In zeef bonen laten uitlekken. In braadpan olie verhitten en kippenlevertjes op hoog vuur in 3 minuten bruin bakken, regelmatig omscheppen. Ui, knoflook en aubergine toevoegen en al omscheppend 3 minuten meebakken. Bonen, tomatenpuree, kaneelpoeder, kruiden en 1 deciliter water toevoegen en afgedekt 10 minuten laten stoven. Intussen in kopje koriander fijnknippen. Gerecht op smaak brengen met zout en rest van cayennepeper. Bestrooien met koriander.
Serveren met rijst en gemengde sla.

4 personen

voedingswaarde : 365 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande 2 november 1995

Kalkoenschnitzel met dragon-mosterdsaus

KALKOENSCHNITZEL MET DRAGON-MOSTERDSAUS

500 gram gekookte wijnzuurkool
1 prei
450 gram kalkoenschnitzels
zout
peper
2 eetlepels boter of margarine
2 deciliter room Culinair
2 theelepels dragon
1 eetlepel Zaanse mosterd


Zuurkool met vocht in pan doen. Afgedekt op zacht vuur in 10 minuten verwarmen. Intussen prei schoonmaken, wassen en in ringetjes snijden. Kalkoenschnitzels bestrooien met zout en peper. In pan boter verhitten. Schnitzels in 2 minuten bruin bakken, halverwege keren. Schnitzels uit pan op bord scheppen. Prei in bakvet al omscheppend 1 minuut bakken. Room, dragon en mosterd toevoegen en al roerende aan de kook brengen. Schnitzels in saus leggen en afgedekt 5 minuten stoven, halverwege keren. Intussen vier borden voorverwarmen. Schnitzels uit saus nemen en in reepjes snijden. Saus op smaak brengen met zout en peper. Zuurkool afgieten en over warme borden verdelen. Vleesreepjes op zuurkool leggen en saus erover scheppen.
Serveren met aardappelpuree.

4 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande 2 november 1995

Hazerugfilet met selderij-appelrösti

HAZERUGFILET MET SELDERIJ-APPELRÖSTI

2 stengels bleekselderij
2 eetlepels boter of margarine
300 gram rösti (diepvries)
1 appel (Elstar)
200 gram hazerugfilets
zout
peper
1 deciliter droge rode wijn
1 theelepel vloeibare honing
½ theelepel salieblaadjes


Bleekselderij schoonmaken, wassen en in reepjes van 2 centimeter lengte snijden. In hapjespan helft van boter verhitten. Rösti en bleekselderij 3 minuten afgedekt op hoog vuur bakken. Intussen appel schillen, halveren, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden. Appel toevoegen aan röstimengsel en op laag vuur 10 minuten meebakken, af en toe omscheppen. Intussen een bord voorverwarmen. Hazerugfilets bestrooien met zout en peper. In andere pan rest van boter verhitten en filets in 6 à 8 minuten rondom bruin en van binnen rosé bakken. Filets uit pan op warm bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden. Wijn, honing en salie door bakvet roeren en op hoog vuur onafgedekt 1 minuut laten inkoken. Filets in schuine plakken snijden en over vier borden verdelen. Wijnsaus erover schenken. Röstimengsel ernaast scheppen.

2 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande 2 november 1995