maandag 5 augustus 2019

Hua Chuan (Peking, China)

HUA CHUAN (GESTOOMDE BROODBLOEMEN)

Men geeft dit gestoomde brood als bijgerecht bij warme schotels.

15 gram gist
1 eetlepel vruchtensuiker
500 gram bloem
2 theelepels zout
1 eetlepel zonnebloemolie


Los de gist op in 2 eetlepels lauw water. Voeg 3 deciliter koud water toe, de suiker en de gezeefde bloem en kneed er een soepel deeg van. Blijf 12 minuten op een met bloem bestoven plank kneden, tot het elastisch wordt, dek af met een vochtige doek en laat het op een warme en tochtvrije plaats 3 uur rijzen. Kneed het deeg nog even door en verdeel het in twee porties. Rol elke portie uit tot een lap van ongeveer 40 bij 50 centimeter en bestrijk het deeg met een mengsel van zout en olie. Rol de lapjes in de lengte op en snijd de rollen dan in stukken van ongeveer 7 centimeter lang. Druk even op het midden van elk stuk, zodat de uiteinden als een bloem open gaan staan. Laat ze in ruim een kwartier gaar stomen.

4 personen

gebied : Peking, China
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Gestoomde rijst uit Hunan (Hunan, China)

GESTOOMDE RIJST UIT HUNAN

Er bestaan verschillende manieren om rijst te koken, maar we kunnen niet zeggen dat slechts één de juiste is. Wel moet rijst altijd gelijkmatig en nét gaar zijn en al het vocht behoort tegen het eind van de kooktijd te zijn verdampt. De provincie Hunan wordt vaak de rijstkom van China genoemd. De rijst wordt daar gestoomd, maar eerst voorgekookt.

½ liter water
175 gram langkorrelige rijst


Breng het water aan de kook en voeg de rijst toe. Breng het water opnieuw aan de kook en laat de rijst, onder voortdurend roeren, 5 minuten koken. Schep de rijst eruit en laat de korrels goed uitlekken. Stoom hierna de rijst nog 25 minuten.

2 personen

gebied : Hunan, China
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Fondue (Zwitserland)

FONDUE

1 teentje knoflook
6 deciliter droge witte wijn
versgemalen witte peper
500 gram Gruyère kaas, geraspt
500 gram Emmentaler kaas, geraspt
25 gram maïzena of aardappelmeel
1 glaasje Kirsch
stokbrood, in flinke dobbelstenen gesneden


Wrijf een ‘caquelon’ - dat is een vuurvaste aardewerken stoofpot met steel - in met knoflook. Giet er de witte wijn in en zet de pot op het fornuis op middelgroot vuur. Strooi er wat peper overheen en voeg als de wijn begint te borrelen de kaas beetje bij beetje toe, onder voortdurend roeren met een houten lepel. Als de kaas goed gesmolten is wordt de massa gebonden met maïzena of aardappelmeel, opgelost in de Kirsch. Blijf steeds roeren. Dan wordt de caquelon op een brandend réchaud op de tafel gezet. Prik dobbelstenen stokbrood aan fonduevorken en doop ze in de geurige fondue.

4 personen

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Culinair reisboek / Wina Born