dinsdag 11 mei 2021

Eend van de barbecue met rabarbercompote

EEND VAN DE BARBECUE MET RABARBERCOMPOTE

1 bevroren (peking)eend
1 deciliter witte wijn
10 gram vijfkruidenpoeder
4 eetlepels oestersaus
4 eetlepels chilisaus

RABARBERCOMPOTE
800 gram rabarber
1 rood pepertje
1 sinaasappel
1 kaneelstokje
1 steranijs
10 gram verse gember, geschild
1 theelepel vijfkruidenpoeder
100 gram suiker


Koop een bevroren eend of bevries een verse eend in de vriezer. Haal de eend uit de vriezer en plaats deze bevroren op een kiphouder, indien gebruik wordt gemaakt van de barbecue. Bestrijk de kip met de witte wijn en de helft van het vijfkruidenpoeder.
Rooster de eend 30 minuten op zo hoog mogelijke temperatuur (240 tot 260°C) met het 50/50-systeem (zie gebruiksaanwijzing). Meng de oestersaus met de chilisaus en de rest van het vijfkruidenpoeder. Bestrijk hiermee de eend voortdurend. Verlaag de temperatuur van de barbecue naar 150°C. Gaar de eend nog ongeveer 20 minuten totdat de huid knapperig is.
(Voor bereiding in de oven: Verwarm de oven met grill voor op de hoogst mogelijke stand. Leg de bevroren eend in een vuurvaste schaal met de rest van de witte wijn. Rooster de eend 30 minuten. Draai en bedruip de eend voortdurend. Verlaag dan de oventemperatuur naar 150°C en rooster de eend nog 45 minuten tot ze gaar en knapperig is. Meng de oestersaus met de chilisaus en de rest van het vijfkruidenpoeder. Draai en bestrijk de laatste 45 minuten voortdurend met de oester-chilisaus.)
Maak de rabarber schoon en verwijder de harde schil. Snijd de rabarber in niet te kleine stukken. Halveer het pepertje en verwijder de zaadlijsten. Was de sinaasappel en rasp de schil. Pers de sinaasappel uit. Breng het sinaasappelsap en de rasp met de helft van de rabarber en alle ingrediënten voor de compote aan de kook. Zet het vuur laag en kook / stoof de rabarber in 10 minuten zacht. Voeg dan de rest van de rabarber toe en laat deze nog 10 minuten mee garen. Laat afkoelen. Verwijder de specerijen.
Snijd de eend in porties. Serveer met de rabarbercompote en bijvoorbeeld basmatirijst.

4 personen

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Lentegerechten (Vier seizoenen) / Ron Blaauw

Kippenlevers in rode wijn-rabarbersaus

KIPPENLEVERS IN RODE WIJN-RABARBERSAUS

Zo’n vijftig, zestig jaar geleden begon men in Nederland rabarber te kweken. Maar voordat Nederland rabarber leerde kennen had de groente al een hele geschiedenis achter de rug, die vermoedelijk duizenden jaren voor Christus ergens in Azië begon. De Grieken noemden de groente ‘rha’. Het voorvoegsel ‘barbarium’ gaf de barbaarse oorsprong aan.

600 gram kippenlevers
zout
peper
4 eetlepels bloem
75 gram mager gerookt ontbijtspek, in blokjes gesneden
2 eetlepels olie
1 glas rode wijn
rabarbercompote van 500 gram rabarber


Maak de kippenlevers schoon en strooi er zout, peper en de bloem over. Bak de spekblokjes in de olie tot ze knapperig zijn. Neem de blokjes uit de pan, zet het vuur hoog, doe de kippenlevers in de pan en bak ze, onder nu en dan roeren, 3 tot 4 minuten lang. Schep de kippenlevers uit de pan; zij maken plaats voor de wijn en de helft van de compote. Breng de compote aan de kook. Op smaak brengen met zout en peper. Verwarm de kippenlevers en de spekjes even mee. Direct serveren. Zet de rest van de rabarbercompote op tafel. Eet er gekookte aardappelen bij en in ruiten gesneden snijbonen.

4 personen

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Het nieuwe NRC Handelsblad kookboek / Irene van Blommestein, Florine Boucher, Annelène van Eijndhoven, Kim Maclean en Anne Scheepmaker