dinsdag 17 december 2019

Pikant varkensvlees

PIKANT VARKENSVLEES

400 gram varkenspoelet
zout
peper
1½ theelepel chilipoeder
4 eetlepels boter of margarine
1 winterwortel
1 groene paprika
½ theelepel bouillonpoeder
1 teentje knoflook
½ bakje champignons (à 250 gram)
3 eetlepels sherry


Alle ingrediënten klaarzetten. Vlees bestrooien met zout, peper en chilipoeder. In braadpan boter verhitten. Vlees in 5 minuten rondom gaar en bruin bakken. Wortel schrappen, wassen en in plakjes snijden. Paprika wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in stukjes snijden. Knoflook pellen en snipperen. Aan vlees toevoegen: wortel, paprika en knoflook. Met deksel op pan 7 minuten stoven. Af en toe omscheppen. Champignons wassen, grote halveren. Aan vleesmengsel toevoegen: champignons, bouillonpoeder en sherry en 4 minuten meestoven. Vleesmengsel overdoen in schaal.
Groentetip: witlofsalade met mandarijn.

4 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip december 1981

Omelet met gemengde groenten

OMELET MET GEMENGDE GROENTEN

1 ui
1 kleine winterwortel
2 aardappelen
2½ eetlepel boter of margarine
zout
peper
¼ komkommer
6 radijsjes
4 eieren
3 eetlepels melk


Alle ingrediënten klaarzetten. Ui pellen en snipperen. Wortel schrappen, wassen en in blokjes snijden. Aardappelen schillen, wassen en in blokjes snijden. In braadpan 1½ eetlepel boter verhitten. Toevoegen: ui, wortel, aardappel, zout en peper. 1 Minuut bakken. Met deksel op pan 10 minuten zachtjes smoren. Af en toe omscheppen. Komkommer wassen en in blokjes snijden. Radijsjes wassen en in plakjes snijden. In een kom eieren met melk, zout en peper loskloppen. Aan groentemengsel komkommer en radijs toevoegen en 4 minuten meesmoren. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Eiermengsel erin schenken en in 3 minuten bakken tot ovenkant bijna droog is. Omelet op schaal laten glijden. Groentemengsel erop scheppen. Omelet dubbelklappen en halveren.
Groentetip: bloemkool met romige kaassaus.

2 personen

voedingswaarde : 355 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip december 1981

Ham met vruchtensaus

HAM MET VRUCHTENSAUS

3 eetlepels boter of margarine
4 plakken gegrilleerde achterham à 100 gram
3 schijven ananas (blik)
2 eetlepels mayonaise
1 bekertje zure room
2 takjes peterselie


Alle ingrediënten klaarzetten. In grote koekenpan boter verhitten. Plakken ham 2 minuten aan elke kant bruinbakken. 1 Plak ananas in kleine stukjes snijden. 2 Plakken ananas halveren. 1 Banaan pellen en in kleine stukjes snijden. 1 Banaan pellen en in plakjes snijden. Besprenkelen met citroensap. In kom doen: stukjes ananas en banaan, ananassap, mayonaise en zure room. Peterselie erboven fijnknippen. Tot sausje roeren. Op schaal plakken ham rangschikken. Garneren met ananashelften en plakjes banaan. Saus apart serveren.
Groentetip: Chinese kool.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidingstijd : 7 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip december 1981

Kalkoenschnitzel met mango-chutney-room

KALKOENSCHNITZEL MET MANGO-CHUTNEY-ROOM

4 eetlepels margarine
4 kalkoenschnitzels
4 eetlepels zure room
2 eetlepels mango chutney


In koekenpan margarine verhitten. Schnitzels 4 minuten aan elke kant gaar en goudbruin bakken. In kommetje zure room en mangochutney door elkaar roeren. Schnitzels op schaal leggen. Room erover verdelen.
Groentetip: witlofsalade met mandarijn.

4 personen

voedingswaarde : 340 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip december 1981

Gegrilleerde kabeljauw met tomaat

GEGRILLEERDE KABELJAUW MET TOMAAT

1 zakje béarnaisesaus
25 gram boter
2 eetlepels mosterd
1 eetlepel paprikareepjes (potje)
1 citroen
1½ eetlepel olie
versgemalen peper
1½ theelepel knoflookpoeder
4 tomaten
4 kabeljauwfilets à 125 gram
zout


In steelpan béarnaisesaus met 2½ deciliter water maken volgens gebruiksaanwijzing. Boter en mosterd erdoor roeren. Paprikareepjes erdoor roeren. Laten afkoelen. Citroen goed wassen. Helft uitpersen, andere helft in plakjes snijden. In kommetje doen: citroensap, olie, peper en knoflookpoeder. Tot sausje roeren. Tomaten wassen.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Met kwastje vis bestrijken met oliemengsel. Grillrooster bestrijken met olie. Vis op rooster leggen. Met lekbak eronder in midden van grill schuiven. Vis 4 minuten aan elke kant gaar en goudbruin grilleren. Regelmatig bestrijken met oliemengsel. Tomaten 4 minuten mee grilleren. Vis aan beide kanten voorzichtig bestrooien met zout en op schaal leggen. Garneren met plakjes citroen en tomaat. Béarnaisesaus koud erbij geven.
Groentetip: wortelen.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip december 1981

IJsbergsalade met sinaasappel

IJSBERGSALADE MET SINAASAPPEL

½ dunne prei
3 sinaasappels
½ krop ijsbergsla
(1 krop rode sla)
1 banaan
¼ literblik gebroken sperziebonen
2 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
1 theelepel mosterd
1 theelepel dragon
zout
peper
2 eetlepels rode bietjes (potje)


Prei in dunne ringen snijden en in zeef wassen. 2 Sinaasappel pellen, witte velletjes verwijderen en in plakjes snijden. 1 Sinaasappel wassen en in dunne plakjes snijden. IJsbergsla (en rode sla) wassen, uitslaan en in stukken scheuren. Banaan pellen en in plakjes snijden. Sperziebonen afgieten. In kom doen: prei, sinaasappel zonder schil, ijsbergsla, (rode sla), banaan en sperziebonen. Voorzichtig omscheppen. In kommetje doen: olie, azijn, mosterd, dragon, zout en peper. Tot sausje roeren.
Bietjes door salade scheppen. Op rand van platte schaal sinaasappelplakjes met schil leggen. In midden salade scheppen. Sausje erover schenken.

4 personen

voedingswaarde : 145 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip Kerst 1980