zondag 26 juli 2009

Vietnamese kip met gember en vijfkruidenpoeder (Vietnam)

VIETNAMESE KIP MET GEMBER EN VIJFKRUIDENPOEDER

Dit zoet-pittige gerecht uit Vietnam is ook heerlijk als onderdeel van een minirijsttafel.

2 eetlepels olie
1 kleine ui, in partjes
200 gram kipfilet, in blokjes
1 teentje knoflook, in dunne plakjes
stukje gemberwortel van 20 gram, fijngehakt
1 ½ eetlepel honing
1 ½ eetlepel vissaus
1 ½ eetlepel sojasaus
½ theelepel vijfkruidenpoeder of koekkruiden
zwarte peper
1 eetlepel korianderblad, fijngehakt

Verhit de olie in een wok of hapjespan. Roerbak de ui hierin 3 minuten. Voeg de stukjes kip toe en roerbak ze 3 minuten. Voeg de knoflook en gember toe en roerbak ze mee tot ze beginnen te geuren. Roer de honing, de vissaus, de sojasaus, het vijfkruidenpoeder en de peper erdoor en verhit alles al omscheppend nog 3 minuten. Bestrooi met het fijngehakte korianderblad. Lekker met rijst en een salade.

2 personen

bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Vietnam
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Oosterse keuken (IKEA) / Anneke Ammerlaan

Kippensoep met tahoe (Vietnam)

KIPPENSOEP MET TAHOE

1¼ liter kippenbouillon
500 gram kippenpoelet
1 stuk tahoe
ketoembarblaadjes

Kook het kippenvlees gaar en laat intussen in een andere pan de bouillon tot driekwart van de oorspronkelijke hoeveelheid inkoken. Snijd het kippenvlees in dobbelsteentjes en de tahoe (tofu) in plakjes. Voeg beide toe aan de bouillon en breng opnieuw aan de kook. Strooi er dan wat gehakte ketoembarblaadjes over en dien de soep meteen op.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : soep

bron : Erie Fraters [heerlijke_hapjes]

Aardappel-gehakt-koekjes (Vietnam)

AARDAPPEL-GEHAKT-KOEKJES

150 gram vastkokende aardappels
400 gram rundergehakt,
1 geraspte kleine ui
2 uitgeperste tenen knoflook
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel oregano
zout
peper
2 takjes gehakte peterselie
1 ei
2 eetlepels bloem.

Rasp 150 gram vastkokende aardappels grof en meng dit met 400 gram rundergehakt, 1 geraspte kleine ui, 2 uitgeperste tenen knoflook, ½ theelepel chilipoeder, ½ theelepel oregano, zout en peper, 2 takjes gehakte peterselie, 1 ei en 2 eetlepels bloem. Vorm hiervan kleine platte koekjes, wentel die door bloem en bak ze in ruim olijfolie aan beide kanten mooi bruin.
Lekker met Vietnamese loempiasaus.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Astrid Veltman

Vietnamese slarolletjes met dip (Vietnam)

VIETNAMESE SLAROLLETJES MET DIP

8 mooie stevige slablaadjes (kropsla)
¼ komkommer
1 rode paprika
4 lente-uitjes
15 gram verse muntblaadjes
15 gram verse basilicumblaadjes
Conimex Sojasaus

Was en droog de slablaadjes. Was en snijd de komkommer in smalle reepjes. Was en halveer de paprika. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Snijd de lente-uitjes in smalle ringetjes. Was en droog de kruidenblaadjes.
Verdeel vlak voor het serveren de groentereepjes en de kruidenblaadjes over de 8 slablaadjes. Rol elk slablaadje mooi op. Leg op elk bord 2 slarolletjes en geef er per persoon een klein schaaltje met sojasaus bij.
Variatie: Laat je gasten aan tafel zelf de rolletjes maken. Zet dan als extra ingrediënten ook gekookte, gepelde garnalen, reepjes krabstick, taugé, verse korianderblaadjes en partjes limoen in bakjes op tafel.

4 personen

bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Vietnam
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Conimex wokmail