woensdag 27 maart 2019

Risotto con gli Asparagi (Italië)

RISOTTO CON GLI ASPARAGI (RISOTTO MET ASPERGES)

450 gram verse asperges
bouillon of blokjes kippenbouillon opgelost in een hoeveelheid water die voldoende is om het kookvocht van de asperges aan te vullen tot 1 ¼ liter
2 eetlepels fijngehakte sjalot of ui
75 gram boter
3 eetlepels plantaardige olie
400 gram Italiaanse Arborio rijst
zout, indien nodig
versgemalen peper, ongeveer 4 draaien met de molen
25 gram versgemalen Parmezaanse kaas
1 eetlepel fijngehakte peterselie


Schil, was en kook de asperges, maar laat ze niet te zacht worden. Laat ze uitlekken en bewaar het kookvocht. Zet beide opzij om af te koelen.
Snij de asperges in stukjes van 1,2 centimeter; gebruik zo mogelijk de gehele asperge, als het onderste gedeelte taai en draderig is, schrap dan met een mes de zachte kern eruit.
Voeg bouillon aan het kookvocht van de asperges toe en breng aan de kook.
Fruit in een pan met een zware bodem de sjalot in 40 gram boter en olie glazig. Voeg de in stukjes gesneden asperges toe en bak deze ongeveer 2 minuten zachtjes mee, voortdurend roerend. Voeg de rijst toe en roer totdat deze met een laagje bedekt is. Bak de rijst zachtjes even mee en voeg dan 1,5 deciliter kokende bouillon toe. Laat al roerende de rijst het vocht opnemen en haal daarbij steeds de rijst van de rand van de pan. Als de rijst droger wordt, voeg dan weer 1,5 deciliter kokende bouillon toe en roer weer totdat deze is opgenomen. Ga zo door.
Als de risotto zacht maar wel ‘al dente’ is, proeft u of er nog zout moet worden toegevoegd. Voeg peper naar smaak toe. Draai het vuur uit en roer de overgebleven boter en kaas erdoor, dan pas de gehakte peterselie. Schep de risotto in een voorverwarmde schaal en serveer. Aan tafel kan er nog versgemalen kaas over gestrooid worden.

6 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan

Risotto met asperges en saltimbocca (Italië)

RISOTTO MET ASPERGES EN SALTIMBOCCA

2 sjalotjes
500 gram groene asperges
3 eetlepels (olijf)olie
300 gram risottorijst
1 deciliter droge witte wijn
4 varkensschnitzels (à 100 gram)
4 plakken Parmaham
peper
12 salieblaadjes
50 gram boter


Sjalotjes pellen en fijn snipperen. Asperges wassen en 1½ centimeter van onderkant asperges afsnijden en asperges schuin in stukjes van 2 centimeter snijden. Kopjes apart houden. In pan olie verhitten. Sjalotjes en stukjes aspergestengel 3 minuten zachtjes fruiten. Rijst erbij scheppen en 2 minuten al omscheppend bakken tot korrels glanzen. Wijn toevoegen, laten verdampen en vervolgens beetje bij beetje 8 deciliter water toevoegen. Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Laatste 5 minuten aspergekopjes meekoken. Intussen schnitzels elk in drie stukken snijden. Hamplakjes elk in drie stukken snijden. Vlees bestrooien met peper en op elk stukje schnitzel stukje parmaham en salieblaadje leggen. Vaststeken met cocktailprikker. In koekenpan 40 gram boter verhitten en hierin saltimbocca 5 minuten bakken, halverwege keren. Rest van boter door risotto scheppen. Saltimbocca op risotto leggen.

4 personen

voedingswaarde : 590 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Rijst (Albert Heijn eetboekenreeks) / Janny van der Lee - van der Heijden