vrijdag 22 november 2019

Gebakken banaan met honing-sinaasappelsaus (Caribisch gebied)

GEBAKKEN BANAAN MET HONING-SINAASAPPELSAUS

2 deciliter vers sinaasappelsap
2 - 3 eetlepels honing
2 plakjes gemberwortel of ½ eetlepel gembersiroop
4 bananen
4 eetlepels Malibu (Caribbean white rum met coconut)
(1 eetlepel gemalen kokos)
snufje kaneel


Breng het sinaasappelsap met de honing en de gemberwortel in een niet te grote koekenpan al roerende aan de kook en laat de honing oplossen. pel de bananen en halveer ze in de lengte. leg de bananen in de sinaasappelsaus. Laat de saus een beetje stroperig worden, keer de bananen en laat ze nog even pruttelen. Verwijder de plakjes gember. Verdeel de bananen over borden, schep wat saus erover, lepel wat Malibu over de bananen en strooi er (desgewenst) gemalen kokos en een snuf kaneel over. Serveer direct. Lekker met een bolletje ijs.

4 personen

voedingswaarde : 205 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten

gebied : Caribisch Gebied
gerechtsoort : nagerecht

bron : Menu 1 november 1995

Roergebakken kousenband met bleekselderij (Caribisch gebied)

ROERGEBAKKEN KOUSENBAND MET BLEEKSELDERIJ

1 rode ui
(1 teentje knoflook)
2 - 3 stengels bleekselderij
300 gram Surinaamse kousenband
2 - 3 eetlepels olie
1 eetlepel garam masala
zout
peper


Pel en snipper de ui (en de knoflook), snijd de bleekselderij in smalle boogjes. Haal van de kousenband van de uiteinden een puntje af en snijd de groenten in stukjes van 4 - 5 centimeter.
Verhit de olie en fruit de ui (en de knoflook) 2 minuten. Voeg de bleekselderij en de boontjes toe en roerbak ze 2 minuten mee. Voeg de garam masala en 1½ deciliter water toe en roerbak de groenten op halfhoog vuur in 5 - 7 minuten beetgaar. Het vocht is dan verdampt. Breng de groenten op smaak met zout en peper.

4 personen

voedingswaarde : 95 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 12 / 10 minuten

gebied : Caribisch Gebied
gerechtsoort : buffetgerecht

bron : Menu 1 november 1995

Kokosrijst (Caribisch Gebied)

KOKOSRIJST

250 - 300 gram langkorrelrijst (Uncle Ben’s) of Basmati rijst
50 gram creamed coconut (blok)
½ kaneelstokje
zout
(1 blikje kidneybonen)


Kook de rijst in water met de coconut, de kaneel en wat zout gaar volgens de aanwijzing op het pak. Stoom de rijst van het vuur af, in een handdoek verpakt droog. Eventueel de laatste 4 minuten de uitgelekte bonen meewarmen.

4 personen

voedingswaarde : 245 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Caribisch Gebied
gerechtsoort : buffetgerecht

bron : Menu 1 november 1995

Roergebakken paksoi en garnalen (Caribisch Gebied)

ROERGEBAKKEN PAKSOI EN GARNALEN

200 - 250 gram garnalen (gepeld)
1 eetlepel citroensap
2 teentjes knoflook
2 plakjes gemberwortel (of ½ eetlepel gembersiroop)
½ theelepel djinten (gemalen komijn)
1 struik paksoi
1 ui
½ - 1 Spaanse peper
3 eetlepels olie
1 klein bouillonblokje (maggi) (of ¼ bouillontablet)
(1 eetlepel creamed coconut van een blok)
zout
peper


Marineer de garnalen in het citroensap, een uitgeperst teentje knoflook, een fijngesneden plakje gemberwortel en de komijn. Verwijder de voet van de struik paksoi en snijd de stengels in smalle repen. Pel en snipper de ui, de rest van de knoflook, de rest van de gemberwortel en de Spaanse peper.
Verhit de olie in een wok of braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook 2 minuten. Voeg de paksoi en de stukjes peper toe en roerbak de groenten eerst op hoog, dan op halfhoog vuur in 5 - 7 minuten beetgaar. Laat het vrijkomende vocht op hoog vuur verdampen. Verkruimel het bouillontablet en schep het met de garnalen en eventueel de kokos door de groenten. Kort al omscheppend verwarmen. Het gerecht met zout en peper op smaak brengen. Direct serveren.

4 personen

voedingswaarde : 270 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gebied : Caribisch Gebied
gerechtsoort : buffetgerecht

bron : Menu 1 november 1995