zaterdag 25 maart 2017

Witloof au Gratin (België)

WITLOOF AU GRATIN (GEGRATINERDE WITLOF MET HAM EN KAASSAUS)

4 grote stronken witlof
4 plakken achterham
zout
versgemalen zwarte peper
1 eetlepel citroensap
nootmuskaat, liefst versgemalen

SAUS
4 deciliter melk
1 kruidnagel
1 laurierblad
3 zwarte peperkorrels
snufje foelie
30 gram boter
30 gram bloem
150 gram geraspte belegen Goudse kaas of Gruyère


Breng de melk voor de saus met de kruidnagel, laurier, peperkorrels en foelie aan de kook. Laat de melk 10 minuten op een laag vuur trekken en zeef hem vervolgens. Laat de melk afkoelen. Kook de witlof 15 minuten in water met zout en citroensap. Laat de witlof goed uitlekken in een vergiet.
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd een dunne plak af van het uiteinde van de witlof, snijd de harde kern eruit. Snijd de ham in reepjes. Smelt de boter in een steelpan, roer de bloem erdoor. Laat de roux 1 minuut zachtjes koken. Voeg al kloppend de melk toe en roer het geheel tot een gladde, gebonden massa. Voeg de helft van de kaas toe. Breng op smaak met zout en peper. Leg de witlof in een ovenschaal. Verdeel de ham over het midden van de schaal. Schep de saus erop en bestrooi licht met nootmuskaat en de rest van de kaas. Dek af met aluminiumfolie en zet de schaal 15 - 20 minuten bovenin de hete oven en daarna eventueel nog even onder de grill om een bruin korstje te krijgen.
Lekker bij aardappelpuree of gekookte aardappels en runderstoofpot.

4 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 35 minuten

gebied : België
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Koken op z’n Belgisch / Marc Declercq