zondag 20 april 2008

Groentesoep met kokos (Afrika)

GROENTESOEP MET KOKOS

½ rode ui
175 gram van elk meiraap, zoete aardappel en pompoen
25 gram boter of margarine
1 theelepel gedroogde marjolein
½ theelepel gemalen gember
½ theelepel gemalen kaneel
1 eetlepel gehakte lente-ui
1 liter krachtige groentebouillon
2 eetlepels geschaafde amandelen
1 verse chilipeper, ontzaad en gehakt
1 theelepel suiker
25 gram creamed coconut
zout
versgemalen zwarte peper
gehakte verse koriander, ter garnering

Snipper de rode ui. Schil de meiraap, zoete aardappel en pompoen en snijd ze
in blokjes.
Verhit de boter of margarine in een antiaanbakpan. Fruit er de ui 4 tot 5
minuten in. Schep er de blokjes groente door en bak 3 tot 4 minuten.
Voeg de marjolein, gember, kaneel, lente-ui en wat zout en peper toe. Bak
circa 10 minuten op een laag vuur onder regelmatig omscheppen.
Voeg de groentebouillon, amandelen, chilipeper en de suiker toe. Schep goed
om, leg het deksel op de pan en laat 10 tot 15 minuten zachtjes sudderen tot
de groenten bijtgaar zijn.
Rasp de creamed coconut over de soep en schep om. Strooi er de gehakte verse
koriander over, schep in voorverwarmde soepborden en dien op.

4 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : soep

bron : De Afrikaanse keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een
onontdekte keuken / Rosamund Grant

Gebakken kikkererwten en okra (Afrika)

GEBAKKEN KIKKERERWTEN EN OKRA

U kunt ook andere groentesoorten in deze roerbakschotel doen. Gebruik
bijvoorbeeld champignons, gekookte aardappel, courgette of sperziebonen.

500 gram okra
1 eetlepel plantaardige olie
1 eetlepel mosterdolie
15 gram boter of margarine
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, uit de knijper
2 tomaten, fijngehakt
1 groene chilipeper, ontzaad en fijngehakt
2 plakken verse gember
1 theelepel gemalen komijn
1 eetlepel gehakte verse koriander
400 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt
zout
versgemalen zwarte peper

Was de okra's, dep droog en snijd er de uiteinden af. Hak ze grof.
Verhit de oliesoorten en de boter of margarine in een koekenpan.
Fruit er de ui en knoflook 5 minuten in tot de ui zacht is. Schep er de
tomaten, chilipeper en gember door. Schep er de okra, komijn en koriander
door. Laat 5 minuten sudderen onder regelmatig omscheppen. Schep er de
kikkererwten door en breng op smaak met zout en peper.
Laat het mengsel een aantal minuten zachtjes sudderen tot de kikkererwten
doorgewarmd zijn. Schep het mengsel vervolgens in een dienschaal en dien op.

4 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Afrikaanse keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een
onontdekte keuken / Rosamund Grant

Kosai-akara (Afrika)

KOSAI-AKARA

250 gram black-eyed beans, geweekt
1 grote ui, fijngesnipperd
zout naar smaak
1 theelepel chilipoeder
1 ei (naar wens)
pinda- of palmolie

Maak de geweekte bonen schoon en pureer of maal ze. Roer de ui, het zout en
de chilipoeder erdoor en klop eventueel het ei er met een houten spatel
door. Schep een lepel vol beslag in de hete olie en bak ongeveer acht lepels
tegelijk. Keer de kosai halverwege om, zodat de andere kant kan bruinen.
Dien de kosai flink warm op met agidi of vers brood. Het mengsel ziet er
smakelijker uit wanneer de bonen voor het malen ontveld zijn.
Bonen pellen: Week de bonen 30 minuten in water en giet ze af. 'Was' de
bonen met beide handen door ze stevig tegen elkaar te wrijven, zodat de
velletjes van de bonen loslaten. Zet ze weer onder water en de nu drijvende
velletjes kunnen gemakkelijk worden afgeschept met een zeef of schuimspaan.
Herhaal deze behandeling tot de laatste velletjes zijn verwijderd.
Akara kan in pindaolie of palmolie gebakken worden. Er bestaan verschillende
soorten akara. De Yoruba uit West-Nigeria eten dit gerecht 's morgens bij
hun maïs- of gerstepap.

6 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : hapje

bron : De Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Dundu (Afrika)

DUNDU (YAMCHIPS)

Het vruchtvlees van pas geoogste yams is vrij vochtig en u kunt het koken of
bakken. Yams die een jaar eerder zijn geoogst bevatten weinig vocht maar
zijn zeer smakelijk; als u deze yams wilt bakken, moet u ze eerst koken en
pas daarna bakken.

1 kilo yams of zoete aardappelen
zout
plantaardige frituurolie

Schil de yams of zoete aardappelen, snijd ze in plakjes en bestrooi deze met
wat zout. Frituur de yamchips goudbruin in hete frituurolie en dien op bij
omeletten of met pepersaus.
U kunt de versgebakken yamchips ook met een mengsel van chilipoeder en zout
bestrooien.
Variatie: Snijd gekookte yams in plakjes, wentel deze door losgeklopt ei en
frituur ze goudbruin in hete frituurolie.

6 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Gamba's in amandelsaus (Afrika)

GAMBA'S IN AMANDELSAUS

500 gram rauwe ongepelde gamba's
6 deciliter water
3 dunne plakjes verse gember
2 theelepels kerriepoeder
2 tenen knoflook, uit de knijper
15 gram boter of margarine
4 eetlepels gemalen amandelen
1 groene chilipeper, ontzaad en fijngehakt
3 eetlepels slagroom
zout
versgemalen zwarte peper

GROENTEN
1 eetlepel mosterdolie
1 eetlepel plantaardige olie
1 ui, in plakken
½ rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd, in dunne reepjes
1 chayote, geschil, ontpit en in repen gesneden
zout
versgemalen zwarte peper

Pel de gamba's en doe de schalen in een pan met het water en de gember. Laat
15 minuten sudderen tot het water tot de helft is ingekookt. Zeef in een kom
en gooi de schalen weg.
Verwijder de darmkanalen en schep de gamba's om met het kerriepoeder, de
knoflook, zout en peper.
Verhit de oliën in een koekenpan en doe er alle groenten in. Roerbak ze 5
minuten. Breng op smak met zout en peper, schep ze over in een dienschaal en
houd ze warm.
Veeg de koekenpan schoon. Verhit er de boter in en roerbak er de gamba's
circa 5 minuten in tot ze roze worden. Schep de gamba's op het bedje
groenten en houd alles warm.
Doe de gemalen amandelen en chilipeper in de pan en roerbak een paar tellen.
Giet er de bewaarde bouillon bij en breng aan de kook. Draai het vuur lager,
roer er de room door en laat een paar minuten sudderen.
Giet de saus over de groenten en gamba's en dien op.

4 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De Afrikaanse keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een
onontdekte keuken / Rosamund Grant

Yoyo met pepersaus (Afrika)

YOYO MET PEPERSAUS (SPROTJES)

500 gram sprotjes
1½ theelepel gemengde specerijen
zout
olie

PEPERSAUS
3 tomaten, ontveld
1 ui
6 eetlepels plantaardige olie
1 theelepel chilipoeder
mespuntje gemalen tijm
mespuntje gemalen koriander
zout

Bereid eerst de pepersaus. Meng de tomaten en de helft van de ui in een
keukenmachine en snijd de rest van de ui in plakjes. Verhit 3 eetlepels olie
en fruit de plakjes ui licht goudbruin. Roer de tijm, koriander en wat zout
naar smaak door het tomatenmengsel en voeg dit aan de gefruite ui toe. Laat
de chilisaus 25 minuten al roerend doorkoken.
Maak intussen de sprotjes schoon en wrijf ze in met de specerijen en wat
zout naar smaak. Verhit wat olie en bak de sprotjes rondom goudbruin en
knapperig. Dien ze op met de pepersaus.
Gebakken sprotjes worden soms zonder saus als borrelhapje opgediend bij een
glas ijskoud bier.

6 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : visgerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Kipfilet met chilisaus (Afrika)

KIPFILET MET CHILISAUS

6 kipfilets (circa 150 gram per stuk)
zout
1 grote ui, in ringen gesneden
tijm
boter
50 milliliter plantaardige olie
2 vleestomaten, ontveld en in plakjes gesneden
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel gemengde specerijen

Zet de kipfilets op met 250 milliliter water, zout naar smaak, de helft van
de ui en een snufje tijm. Laat de kip circa 30 minuten zachtjes pocheren in
de afgedekte pan. Schep de kipfilets uit de pan, bestrijk ze met gesmolten
boter en bruin ze onder een hete grill.
Verhit de olie in een steelpan en fruit de rest van de ui. Voeg de rest van
de ingrediënten toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes fruiten. Doe
een scheutje van het pocheervocht van de kip erbij en laat de saus 2 minuten
flink doorkoken.
Schik de kipfilets op een warme schaal, giet de chilisaus erover en dien op
met drooggekookte witte rijst.

6 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Kalkoenrollen met citroensaus (Afrika)

KALKOENROLLEN MET CITROENSAUS

Zoete aardappels en garnalen met kruiden leveren een bijzondere vulling voor
kalkoenfilet op. Verminder de hoeveelheid chilipeper naar eigen inzicht als
u liever minder pikant eet.

175 gram zoete aardappel
1 ui, gesnipperd
1 theelepel gedroogde dragon, gemalen
½ theelepel gedroogde basilicum
1 groene chilipeper, ontzaad en fijngehakt
1 teen knoflook, uit de knijper
½ theelepel gedroogde tijm
½ theelepel versgemalen zwarte peper
100 gram gekookte, gepelde garnalen, gehakt
4 kalkoenfilets, elk circa 250 gram
zout
versgemalen zwarte peper

CITROENSAUS
1 eetlepel olijfolie
½ ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, uit de knijper
3 deciliter krachtige kippenbouillon
¾ theelepel gedroogde tijm
½ theelepel gedroogde basilicum
2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
versgemalen zwarte peper
2 eetlepels vers citroensap

Verwarm eerst de oven voor op 180°C. Kook de zoete aardappel gaar in kokend
water. Giet de zoete aardappel daarna af, doe hem in een kom en stamp hem
fijn.
Schep er de ui, dragon, basilicum, chilipeper, teen knoflook, tijm, zwarte
peper en garnalen door.
Leg de kalkoenfilets op een werkvlak en bestrooi met wat zout en zwarte
peper. Schep wat van de vulling op het midden van elke filet, vouw er de
zijkanten omheen en rol op. Zet de filets vast met een cocktailprikker en
leg ze met de vouwnaad onder naast elkaar in een beboterde ovenschaal.
Verhit voor de saus de olijfolie in een koekenpan op een matig vuur. Fruit
er onder regelmatig omscheppen de ui en knoflook in 5 tot 7 minuten gaar in.
Roer er de bouillon door en laat een paar minuten sudderen.
Roer er de tijm, basilicum, peterselie, peper en het citroensap door en laat
2 minuten sudderen. Giet de saus om de filets heen, dek de schaal af met
aluminiumfolie en zet circa 1½ uur in de oven tot de kalkoen gaar is.
Bedruip de rolletjes regelmatig om het vlees sappig te houden. Serveer met
wortel- of knolgewassen, bulghur of rijst.
U kunt kipfilets in plaats van de kalkoenfilets gebruiken. In dat geval
bedraagt de kooktijd ongeveer de helft.

4 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Afrikaanse keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een
onontdekte keuken / Rosamund Grant

Eend met sherry en pompoen (Afrika)

EEND MET SHERRY EN POMPOEN

1 hele eend van circa 1,75 kilo
1 citroen
1 theelepel knoflookpoeder of 2 tenen knoflook uit de knijper
1 theelepel kerriepoeder
½ theelepel paprikapoeder
¾ theelepel vijfkruidenpoeder
2 eetlepels sojasaus
zout
versgemalen zwarte peper
plantaardige olie voor het bakken

SAUS
75 gram geschilde pompoen
1 ui, gehakt
4 tomaten uit blik
3 deciliter medium dry sherry
3 deciliter water

Verdeel de eend in 10 stukken en doe die in een grote kom. Halveer de
citroen en knijp het sap over de stukken eend uit. Zet weg.
Meng de knoflook in een kleine kom met het kerriepoeder, paprikapoeder,
vijfkruidenpoeder en wat zout en peper. Wrijf dit mengsel over de stukken
eend.
Sprenkel de sojasaus over de eend, dek de kom af met plastic folie en laat
een nacht marineren.
Kook voor de saus de pompoen gaar in kokend water. Giet af en draai dan met
de ui en tomaten in een keukenmachine tot een puree.
Dep de stukken eend droog met keukenpapier. Verhit wat olie in een wok of
grote koekenpan en bak de eend 15 minuten tot het vel knapperig en bruin is.
Doe op een bord en zet weg.
Veeg de wok uit met keukenpapier en giet er dan de pompoenpuree in. Giet er
de sherry en wat van het water bij, breng aan de kook en voeg dan de
gebakken eend toe. Laat 1 uur sudderen tot de eend gaar is en giet er
zonodig wat water bij als de saus te dik wordt. Serveer de eend warm en geef
er apart sojasaus bij.
Kooktip: De rugstukken en vleugels hebben weinig vlees. Gebruik daarom
alleen de andere delen of koop alleen borsten en bouten.

6 personen

gebied : Afrika
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Afrikaanse keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een
onontdekte keuken / Rosamund Grant