vrijdag 29 februari 2008

Gingerale (Zuid-Afrika)

GINGERALE (GEMBERBIER)

2 liter water
2 schijfjes verse gemberwortel
200 gram rietsuiker
1 theelepel zuiveringszout
½ citroen, in dunne schijfjes
1 theelepel verse gist

Breng in 2 liter water 2 schijfjes verse gemberwortel aan de kook, laat op
laag vuur een halfuur trekken. Roer er 200 gram rietsuiker, 1 theelepel
zuiveringszout en een ½ citroen, in dunne schijfjes, door. Laat de vloeistof
tot lauw afkoelen.
Roer 1 theelepel verse gist door de vloeistof en laat hem 12 uur staan.
Zeef de vloeistof en giet hem in goed afsluitbare flessen. Laat de gingerale
nog minstens 4 dagen 'rijpen'.
Tip: Serveer de gingerale in hoge glazen met ijsblokjes en, naar smaak, nog
dunne schijfjes verse gemberwortel.

6 personen

land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : drank

bron : Kookgek op safari : Bijzondere recepten uit Zuid-Afrika / Joop
Braakhekke

Tajine met zwarte-ogenbonen (Marokko)

TAJINE MET ZWARTE-OGENBONEN (STOOFSCHOTEL MET BONEN)

Hoewel Marokko slechts een uurtje varen van Spanje ligt, is er een wereld
van verschil met Europa. De jaren van Spaanse en Franse koloniale
overheersing hebben de oude cultuur, zoals die te zien is in de prachtige
stad Fez, niet geheel kunnen verdringen.
Tajines worden in Marokko langzaam gaar gestoofd in een aardewerk pot (die
ook tajine heet) boven een houtskoolvuur. Door het langdurige stoven komen
alle smaakjes tot ontplooiing en ontstaat een verrukkelijke maaltijd.

olie
1 ui, fijngehakt
1 rode paprika, fijngehakt
1 groene paprika, fijngehakt
4 tomaten, kleingesneden
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel gemalen kaneel
½ theelepel geraspte nootmuskaat
250 gram zwarte-ogenbonen, gekookt (bewaar het kookvocht)
zout
peper
500 gram spinazie, fijngehakt

Verhit een beetje olie in een pan en fruit de ui tot deze glazig ziet. Voeg
de paprika's toe en fruit deze enkele minuten, tot ze zacht zijn.
Doe de tomaten, tomatenpuree en specerijen erbij en meng alles goed door
elkaar.
Schep de gekookte bonen door het groentemengsel en breng alles op smaak met
wat zout en peper. Doe de spinazie op de bonen, voeg een beetje van het
kookvocht van de bonen toe en laat het gerecht 20 minuten stoven op een lage
warmtebron.

4 - 6 personen

land : Marokko
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige
gerechten / Troth Wells

Kruidige groentecouscous (Marokko)

KRUIDIGE GROENTECOUSCOUS

3 pruimtomaten
25 gram boter
1 grote ui, overlangs in plakken gesneden
2 worteltjes, overlangs gehalveerd en dan diagonaal in plakken gesneden
2 stengels bleekselderij, in plakken gesneden
300 gram pompoen, zonder zaden, of koolraap, in blokken van 2 centimeter
gesneden
1 groene paprika, zonder zaden
¼ theelepel gedroogde, geplette chilipepers
300 milliliter groentebouillon
400 gram couscous
400 gram kikkererwten of tuinbonen uit blik, uitgelekt
zout
zwarte peper

Doe de tomaten in een kom en bedek ze met kokend water. Laat 30 seconden
rusten, schil ze dan en snijd ze in stukken.
Laat de boter in een grote steelpan smelten en bak de uien, de worteltjes,
de bleekselderij, de pompoen of de koolraap en de paprika's 3 - 4 minuten al
roerend, tot ze gaar zijn. Voeg de chilipepers en de tomaten toe, dek af en
laat 5 minuten bakken terwijl u af en toe met de pan schudt. Voeg de
bouillon toe, doe het deksel op de pan en laat 20 minuten, of tot de
groenten gaar zijn, sudderen.
Bereid ondertussen de couscous voor. Voeg de kikkererwten of de tuinbonen
toe aan de groenten, breng op smaak en laat ongeveer 5 minuten sudderen, tot
alles warm is. Serveer de groenten boven op de couscous.

4 personen

land : Marokko
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Marokkaans : De kruidige geuren en kleuren van de soek in creatief
koken

Marokkaanse aardappel-citroenstoofschotel (Marokko)

MAROKKAANSE AARDAPPEL-CITROENSTOOFSCHOTEL

3 eetlepels olijfolie
2 uien, in schijfjes gesneden
3 teentjes knoflook, fijngesneden
2 rode chilipepers, fijngesneden
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
900 gram bloemige aardappelen, in plakken van 5 millimeter gesneden
geraspte schil van 1 citroen
sap van 1 - 2 citroenen
1 liter groentebouillon
zout
zwarte peper
4 eetlepels zure room om te serveren
3 eetlepels fijngehakte verse peterselie om te garneren

Verwarm de oven voor. Verhit de olie in een vuurvaste schotel. Voeg de ui,
de knoflook, de chilipepers, de komijn en de koriander toe en laat 1 - 2
minuten zachtjes bakken om de smaken te laten vrijkomen.
Voeg de aardappelen, de citroenschil en het -sap naar wens toe. Doe er dan
de bouillon bij en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, dek
af en laat 40 minuten koken in de oven, of tot de groenten gaar zijn en de
vloeistof een beetje is ingedikt.
Schep alles op borden en werk elke portie af met een lepel van de zure room.
Bestrooi met de peterselie om te garneren.

4 personen

land : Marokko
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Marokkaans : De kruidige geuren en kleuren van de soek in creatief
koken