zaterdag 1 december 2018

Chinese koolsalade met mango en banaan (Verre Oosten)

CHINESE KOOLSALADE MET MANGO EN BANAAN

1 Chinese kool
2 appelen, Franse golden delicious of goudrenetten
2 eetlepels citroensap
2 bananen
1 mango

SAUS
250 gram Franse kwark
4 eetlepels boekweithoning
2 eetlepels sesamzaad
1 eetlepel palmsuiker
2 eetlepels appelazijn


Haal van de kool de buitenste lelijke bladeren af en pluk hem uit elkaar. Snijd onder van de bladeren een stukje af, was ze en laat ze uitlekken. Snijd ze dan in heel dunne reepjes van ¼ centimeter en doe deze in een slabak. Schil de appelen, boor het klokhuis uit en snijd de vruchten in blokjes van ½ centimeter. Druppel er wat citroensap over, zodat ze niet verkleuren. Pel de bananen, snijd ze in de lengte door en vervolgens in plakjes. Schil de mango, snijd het vruchtvlees rond de pit weg en verdeel het in blokjes van 1 centimeter. Doe de mango, banaan en appel eveneens in de slabak. Roer in een ander kommetje kwark, honing, geroosterd sesamzaad, suiker en appelazijn door elkaar. Hussel deze dressing voorzichtig door de salade en zet deze enige uren in de koelkast.

4 personen

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : salade

bron : De Oosterse keuken van Moeder Aarde : Vegetarische recepten uit de Aziatische keuken / Kwee Siok Lan

Kim Chee (Korea)

KIM CHEE (PIKANT-ZOUTE CHINESE KOOL)

1 Chinese kool à 500 gram
3 - 4 eetlepels zout

SAUS
4 sjalotten (of 20 centimeter van het witte gedeelte van een prei)
1 ui
4 grote tenen knoflook
1 stevige peer
3 theelepels chilipoeder
1½ eetlepel palmsuiker
3 eetlepels sojaolie
snufje vetsin


Haal de Chinese kool uit elkaar, snijd van de onderkant van de stelen een stuk af en was de bladeren in een bak koud water. Laat ze uitlekken en snijd ze in grove stukken. Doe ze in een kom en bestrooi alles met het zout. Schep het geheel even door elkaar en laat alles zo een nachtje staan.
Maak de sjalotten of prei schoon en snipper ze. Schil ui en knoflook en hak beide fijn. Schil de peer, verwijder het klokhuis en hak de peer eveneens fijn. Doe de sjalot, ui, knoflook en peer in een kom. Voeg nu chilipoeder, palmsuiker, sojaolie en vetsin toe, roer alles zorgvuldig dooreen. Haal de gepekelde kool uit de kom, spoel ze in een zeef onder koud water af en dep ze droog. Leg de kool in een grote schaal en schep de saus erdoorheen. Dek de schaal af, bijvoorbeeld met een bord, en wel zodanig dat het bord op de kool rust. Plaats een zwaar voorwerp op het bord en laat de kool nu 1 - 3 dagen staan op een koele plek.

4 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : salade

bron : De Oosterse keuken van Moeder Aarde : Vegetarische recepten uit de Aziatische keuken / Kwee Siok Lan

Gebakken bloemkoolkoekjes (Indonesië)

GEBAKKEN BLOEMKOOLKOEKJES

½ bloemkool
1 eetlepel bloem
1 ei
1 eetlepel fijngehakte selderij
versgemalen peper
4 kemirinoten
2 rode uien of ½ gewone ui
1 teen knoflook
½ theelepel korianderpoeder
zout naar smaak
1 liter maisolie


Was de bloemkool, snijd lelijke plekken weg en rasp de stronkjes op een grove rasp (of maal ze grof in de elektrische mixer). Vermeng het bloemkoolmoes met bloem, ei, fijngehakte selderij en peper naar smaak. Rasp de kemirinoten vervolgens heel fijn. Schil de ui en knoflook en hak beide zeer fijn. Schil de ui en knoflook en hak beide zeer fijn. Vermeng dit met de koriander, zout en kemirinoten en voeg dit toe aan het bloemkoolmoes. Meng alles goed door elkaar en vorm van het deeg kleine platte koekjes. Verhit in een wok of wadjan zoveel olie dat deze in het midden 5 centimeter hoog staat en bak hierin de koekjes goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze heet.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Oosterse keuken van Moeder Aarde : Vegetarische recepten uit de Aziatische keuken / Kwee Siok Lan

Rode kool in het zuur (Verenigd Koninkrijk)

RODE KOOL IN HET ZUUR

2 niet te grote rode kolen (ten hoogste 3 kilogram)
6 eetlepels grof zeezout
1 liter moutazijn
4 eetlepels suiker
2 eetlepels inmaakkruiden
1 theelepel zwarte peperkorrels


Was de kool onder koud stromend water, verwijder de taaie buitenbladeren en snijd elke kool in vieren. Snipper de kool door er eerst het hart uit te halen en er dan overdwars dunne reepjes van te snijden. Leg de kool in een grote pot van email of roestvrijstaal; maak er 3 lagen van en strooi 2 eetlepels grof zout over elke laag. Laat 2 dagen op een koele plaats pekelen; schep de inhoud van de pot enige keren per dag met een houten lepel om.
Meng op de derde dag azijn, suiker, inmaakkruiden en peperkorrels in een grote pan en breng alles snel aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Kook alles zonder deksel 5 minuten door; neem de pan daarna van het vuur en laat de inhoud afkoelen. Laat de kool op een vergiet uitdruipen. Druk de groente zo goed mogelijk uit, telkens een handjevol tegelijk en doe dit alles weer in de pot terug. Giet het azijnmengsel er door een zeef bij en draai de kool met een vork om en om zodat alles goed bevochtigd wordt. Sluit de pot af en laat de inhoud minstens 3 dagen marineren alvorens hem te gebruiken. Roer alles af en toe door elkaar.
Wanneer deze rode kool goed afgesloten in de koelkast wordt bewaard is hij ongeveer 2 weken houdbaar.

Voor ongeveer 2 liter

gebied : Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : In de Engelse keuken / Adrian Bailey

Colcannon (Verenigd Koninkrijk)

COLCANNON (AARDAPPELPUREE MET KOOL EN UITJES)

1 kilogram aardappelen, geschild en in vieren gesneden
500 gram fijngesneden groene kool
4 eetlepels boter
2¼ deciliter lauwe melk
6 sjalotjes met 5 centimeter groen eraan, in de lengte doorgesneden en daarna overdwars in dunne plakjes
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
1 eetlepel fijngehakte peterselie


Kook de aardappelen in licht gezouten water tot zij gaar zijn maar nog niet uit elkaar vallen. Doe de kool in een aparte pan, giet er zoveel water op dat hij onderstaat en breng alles vlug aan de kook. Laat de kool 10 minuten zonder deksel flink doorkoken en vervolgens uitdruipen op een vergiet. Smelt 2 eetlepels boter op niet te hoog vuur in een zware koekenpan. Wanneer de boter niet meer bruist gaat de kool erbij. Roer hem 2 minuten door de pan, leg dan een deksel erop en haal hem van het vuur. Giet de aardappelen af en schud ze droog. Maak er een mooie puree van, hetzij met de hand, hetzij elektrisch. Klop er de achtergehouden boter door en daarna de helft van de melk; niet meer dan 2 lepels tegelijk. Gebruik zoveel melk als nodig is om een vrij dunne puree te verkrijgen; gebruik hiertoe de rest van e melk. Roer de kool en uitjes erdoor en voeg naar smaak peper en zout toe. Doe de colcannon over in een verwarmde schaal, strooi er peterselie over en dien dadelijk op.

4 à 6 personen

gebied : Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : In de Engelse keuken / Adrian Bailey

Couve a Mineirs (Minas Gerais, Brazilië)

COUVE A MINEIRS (BOERENKOOL UIT MINAS GERAIS)

Men geeft de boerenkool (althans een Zuid-Amerikaanse soort) meestal bij de fejoada of bij de in Minas Gerais gebruikelijke variant daarvan, de Tutua Mineira, gepureerde zwarte bonen met eieren, en varkens- en linguicaworst.

1 kilogram kool
zout
60 gram spekvet
1 teentje knoflook


Snijd de gewassen blaadjes zo fijn mogelijk en giet er dan kokend water met wat zout overheen. Laat ze zo 5 minuten staan. Fruit het gehalveerde teentje knoflook even in het spekvet en verwijder het dan. Fruit de kool boven uiterst laag vuur in het spekvet gedurende ruim een kwartier. Leg er een deksel op als de kool dreigt aan te branden.

4 personen

gebied : Minas Gerais, Brazilië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Li Tzu pai Ts'ai (Peking, China)

LI TZU PAI TS’AI (KASTANJES MET CHINESE KOOL)

40 gram spekvet
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels oedang kering (gedroogde garnalen)
klein stukje verse gemberwortel
1 kilogram kastanjes
4 gedroogde Chinese paddenstoelen
500 gram Chinese kool
2 deciliter magere kippenbouillon
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepel sherry
1 eetlepel vruchtensuiker


Kruis de kastanjes in, laat ze in de hete oven openspringen en kook ze in water gaar. Week de paddenstoelen een half uur, verwijder de stelen en snijd de hoedjes in vieren. Snijd de bladeren van de kool eveneens in vieren. Fruit garnalen, kastanjes, gesnipperde gemberwortel en de paddenstoelen 2 minuten in olie en spekvet, voeg dan de stukken koolblad toe en na 1 minuut de bouillon, sojasaus, sherry en suiker. Laat het geheel ruim 20 minuten op zeer laag vuur stoven en roer er nu en dan in, ook tijdens het fruiten.

4 personen

gebied : Peking, China
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Elseviers Culinaire Atlas / Jane Grigson

Rødkål (Denemarken)

RØDKÅL (RODE KOOL)

1 kilogram fijngesneden rode kool
50 gram boter
1 zure appel
2 eetlepels bessenjam
2 eetlepels azijn (liefst wijnazijn) of 2 eetlepels citroensap
1 eetlepel suiker
1 à 2 theelepels zout
1½ deciliter water


De boter smelten. De schoongewassen rode kool 10 minuten zachtjes in de boter laten smoren. Daarna het water, de in stukken gesneden appel en alle andere ingrediënten erbij doen. De kool ¾ uur laten koken.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen

Kålgratin med Hakkebøf (Denemarken)

KÅLGRATIN MED HAKKEBØF (KOOLSOUFFLÉ MET GEHAKT)

een niet te grote witte of groene kool
500 gram rundergehakt
2 eieren
3 afgestreken eetlepels paneermeel
zout
1 theelepel mosterd
een mespunt kerrie
½ liter melk
50 gram bloem
60 gram boter


De kool schoonmaken, schaven en wassen. De geschaafde kool koken met zout, totdat de kool gaar, maar niet te zacht is. Het gehakt aanmaken met het paneermeel, zout, mosterd en kerrie. Een diepe glazen ovenschaal besmeren met boter. Hierin het aangemaakte gehakt leggen, op de manier zoals u deeg voor een koek in de vorm legt. De gekookte kool op de laag gehakt leggen. 40 Gram boter smelten, de bloem er geel in roosteren. De melk er al roerende bijgieten. Ietsje zout bijvoegen. De eierdooiers en de eiwitten apart kloppen. Het wat afgekoelde sausje door het eigeel roeren. Het geklopte eiwit er doorheen mengen. Deze dikke saus over de kool gieten. Paneermeel erop strooien en kleine stukjes boter erop leggen. De schotel een half uur in een niet te warme oven laten kleuren. Het knappende korstje moet u vertellen dat de gratin klaar is.

5 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen