dinsdag 27 oktober 2020

Kabeljauwmousse met dillesaus

KABELJAUWMOUSSE MET DILLESAUS

2 pakjes diepvries kabeljauwfilet à 100 gram
2 slabladeren
¼ groene paprika
1 ei
2 deciliter melk
½ deciliter droge witte wijn
1 zakje dillesaus
½ eetlepel diepvries dille
2½ eetlepel crème fraîche
zout
peper
nootmuskaat


Diepgevroren kabeljauwfilet op een bord leggen. In de magnetron in 4 - 6 minuten op de ontdooistand (200 Watt) laten ontdooien. Halverwege keren. Intussen de sla wassen en uitslaan. Twee soufflépotjes (doorsnede 7 centimeter) bekleden met de sla. Paprika wassen en in heel kleine stukjes snijden. In een kopje het ei loskloppen. In een glazen schenkkan of schaal melk en wijn doen. Met een garde de dillesauspoeder en diepvries dille erdoor kloppen. In de magnetron de saus onafgedekt in 3 minuten op vol vermogen aan de kook laten komen en laten binden (650 Watt). Tussentijds 1 à 2 keer doorroeren. Intussen de ontdooide kabeljauw in stukken snijden en in de keukenmachine fijnmalen. Toevoegen: helft van het ei, crème fraîche, zout, peper en een snufje nootmuskaat. In keukenmachine door elkaar mengen. Paprikastukjes erdoor scheppen. De soufflépotjes vullen met het vismengsel. Vispotjes één voor één in de magnetron in 3 minuten onafgedekt op de helft van het vermogen gaar laten worden (350 Watt). (Bovenkant is dan nog een beetje nat!). Uit de magnetron nog 2 minuten laten nagaren. Kabeljauwmousse eerst boven de saus afgieten en dan boven twee borden keren. Saus nogmaals goed doorroeren. Beetje saus rond de kabeljauwmousse schenken. Rest van de saus apart erbij geven.
Lekker met gekookte krieltjes en sla met tomaat.

2 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande oktober / november 1987

Gevulde flapjes met kip, taugé en kerriepoeder

GEVULDE FLAPJES MET KIP, TAUGÉ EN KERRIEPOEDER

5 plakjes bladerdeeg
75 gram kip met tuinkruiden (vleeswaar)
kerriepoeder
25 gram taugé
2 eetlepels koffiemelk


Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd de plakjes diagonaal of in de lengte doormidden. Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd 75 gram plakjes kip met tuinkruiden in reepjes en bestrooi deze met kerriepoeder. Schenk kokend water over 25 gram schoongemaakte taugé en laat ze goed uitlekken. Meng de taugé met de kip.
Schep een eetlepel vulling op de helft van elk plakje deeg. Bestrijk de randjes met water en vouw het plakje diagonaal of recht dubbel. Druk de randjes (eventueel met een vork) op elkaar. Bestrijk de buitenkant met de koffiemelk.
Leg de flapjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de flapjes 15 minuten in het midden van de oven.
Serveer de flapjes warm of koud.

Voor 10 stuks.

voedingswaarde : 120 kcal per stuk
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : C1000 Thuis-magazine najaar 1991

Kerrie-kippensoep met taugé

KERRIE-KIPPENSOEP MET TAUGÉ

1½ kippenbouillontablet
150 gram kuikenborstfilet
1 kleine ui
100 gram taugé
1 takje peterselie
1 eetlepel boter of margarine
½ eetlepel kerriepoeder (mild)
½ eetlepel aardappelmeel
zout
peper


In pan doen: 1 liter water, bouillontabletten en kip. Kip in 15 minuten gaarkoken. Met schuimspaan kip uit pan nemen. In stukjes snijden. In zeef taugé afspoelen. In kopje peterselie fijnknippen.
In pan boter verhitten. Ui met kerriepoeder in 3 minuten glazig fruiten. Kip en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Soep 10 minuten zachtjes laten koken. Intussen in kommetje aardappelmeel met 2 eetlepels koud water tot glad papje roeren. Al roerende aan soep toevoegen. Blijven roeren tot lichtgebonden soep. Taugé toevoegen en 1 minuut meewarmen. Op smaak brengen met zout, peper en kerriepoeder. Peterselie erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 / 20 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip oktober 1982

Visschotel met roomsaus

VISSCHOTEL MET ROOMSAUS

1 kropje radicchio (roodlof)
50 gram veldsla
citroen
2 zoute haringen
75 gram gerookte palingfilet
50 gram gerookte zalm
1 makreelfilet (met peper)
4 takjes peterselie
1 bekertje crème fraîche
zout
peper
18 gekookte ongepelde garnalen
½ bakje tuinkers


Roodlof en veldsla wassen en uitslaan. Citroen wassen en in plakjes snijden. Van haringen staart en rest van graat verwijderen. Halve haringen in 3 stukken snijden. Palingfilet in 18 stukjes snijden. Makreelfilet in 6 stukken verdelen. Zalm in 6 stukken snijden. In kopje peterselie fijnknippen. In kommetje doen: crème fraîche, peterselie, zout en peper. Tot sausje roeren. Vis en sausje afgedekt in koelkast zetten. Half uur voor gebruik uit koelkast halen.
Op 6 grote borden 2 blaadjes roodlof, enkele blaadjes veldsla en plakje citroen leggen. Verschillende vissoorten en garnalen over borden verdelen. In midden sausje scheppen. Boven sausje tuinkers van bedje knippen.
Lekker met toast.

6 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Bram van der Poel, in Tip oktober 1986

Heilbot met yoghurt-sinaasappelsaus

HEILBOT MET YOGHURT-SINAASAPPELSAUS

1 sinaasappel
4 moten heilbot à 200 gram
6 sprietjes bieslook
zout
2 eetlepels citroensap
½ deciliter droge witte wijn
1 bekertje Bulgaarse yoghurt
4 eetlepels zure room
1½ eetlepel suiker
peper


Sinaasappel wassen. Boven kommetje schil raspen. Sinaasappel uitpersen. Vis onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. In kopje bieslook fijnknippen.
Vis inwrijven met zout en besprenkelen met citroensap. 5 Minuten laten intrekken. In grote pan doen: sinaasappelsap, helft van sinaasappelrasp, wijn en 1½ deciliter water. 5 Minuten zachtjes koken. Vis erin leggen. Met deksel op pan in 10 minuten tegen de kook aan gaar laten worden (= pocheren). Intussen schaal voorverwarmen. In kom doen: yoghurt, zure room, suiker, zout en peper. Tot sausje roeren. Met schuimspaan vis op warme schaal leggen. Yoghurtsaus erover schenken. Rest van sinaasappelrasp en bieslook erover strooien.
Lekker met gepofte aardappelen en broccoli.

4 personen

voedingswaarde : 215 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip oktober 1984