maandag 3 juli 2023

Gestoofde sla met tuinbonen, kabeljauw en rauwe ham

GESTOOFDE SLA MET TUINBONEN, KABELJAUW EN KROKANTE HAM

50 gram boter
1 theelepel gedroogde dragon
2 teentjes knoflook, geperst
100 milliliter witte wijn
200 milliliter groentebouillon
2 sjalotten, gesnipperd
2 kroppen kropsla, gehalveerd
300 gram diepvriestuinbonen, ontdooid en gedopt
4 kabeljauwfilets
100 gram rauwe ham


Smelt de boter op een hoge stand en voeg de dragon, knoflook, wijn, bouillon en sjalot toe. Breng aan de kook en kook onafgedekt tot het vocht voor de helft verdampt is.
Zet de warmtebron lager en voeg de sla en tuinbonen toe. Leg de kabeljauw erop. Stoof afgedekt 7 minuten, tot de vis gaar is.
Bak intussen de plakjes rauwe ham in een droge, hete koekenpan op middelhoge stand krokant. Verdeel de gestoofde sla met de bonen, kabeljauw en krokante ham over 4 borden.

4 personen

voedingswaarde : 340 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Boodschappen juni 2023

Andijviesalade met spekjes, krieltjes en blauwekaasdressing

ANDIJVIESALADE MET SPEKJES, KRIELTJES EN BLAUWEKAASDRESSING

250 gram gerookte ontbijtspekblokjes
250 gram ongeschilde krieltjes, gehalveerd
1 teentje knoflook, geplet
1 theelepel tijm
1 stronk andijvie, gewassen en gedroogd

DRESSING
2 eetlepels witte wijnazijn
2 eetlepels notenolie
2 eetlepels zonnebloemolie
75 gram blauwe kaas, verkruimeld


Bak de spekblokjes uit in een droge, hete koekenpan. Verwarm intussen de oven voor op 220°C. Schep de uitgebakken spekjes op een bord.
Schep de krieltjes, knoflook en tijm door het spekvet in de pan en verdeel over een bakplaat. Rooster de krieltjes in de oven in 15 minuten goudbruin. Schud tijdens het roosteren een paar keer om. Laat iets afkoelen.
Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met peper. Snijd de andijvie in reepjes en schud in een grote schaal om met de uitgebakken spekjes en krieltjes.
Verdeel over 4 borden, maal nog wat peper erover en schep ober elke portie een paar lepels dressing. Garneer naar wens met extra kaas en serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Boodschappen juni 2023

Tacosalade met zwarte bonen, mais en chorizo (Mexico)

TACOSALADE MET ZWARTE BONEN, MAIS EN CHORIZO

4 puntpaprika’s
olijfolie
zonnebloemolie, om te frituren
4 tortillawraps
150 gram chorizo, in kleine blokjes
1 klein blikje zwarte bonen, uitgelekt
1 klein blikje mais, uitgelekt
½ krop ijsbergsla, in dunne reepjes
4 lente-uitjes, in ringetjes
4 eetlepels Griekse yoghurt of hangop

DRESSING
50 milliliter witte wijnazijn
1 rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
½ theelepel komijnpoeder
150 milliliter zonnebloemolie
1 bosje koriander, fijngehakt


Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de paprika’s op een bakplaat en bestrijk ze rondom met olijfolie. Rooster 15 minuten hoog in de oven, tot de schil donkere plekken heeft. Laat buiten de oven afkoelen en trek de schil eraf. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met zout.
Snijd het vruchtvlees van de paprika’s in stukken en verwijder de zaadjes. Verhit een paar eetlepels zonnebloemolie in een grote koekenpan en frituur hierin de tortillawraps om en om in een paar seconden per kant lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Bak in dezelfde pan de chorizo uit op een lage stand. Schep uit het vet en laat op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Verkruimel daarna. Zet schaaltjes met de bonen, mais, paprika, ijsbergsla, bosui, chorizo en dressing klaar. Leg op elk bord een gefrituurde tortilla en verdeel de ingrediënten voor de salade erover. Besprenkel met de dressing en schep op elke salade een lepel yoghurt.

4 personen

voedingswaarde : 965 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 20 / 15 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Boodschappen juni 2023

Rabarbertaart met hazelnoot

RABARBERTAART MET HAZELNOOT

500 gram rabarber, in stukjes van 3 – 4 centimeter
75 gram lichtbruine basterdsuiker
1 vanillestokje, opengesneden
50 gram hazelnoten, fijngehakt
1 eetlepel maïzena
1 rol bladerdeeg van 25 x 40 centimeter, koelvers


Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de rabarber met 50 gram basterdsuiker en het merg uit het vanillestokje. Meng in een andere kom de hazelnoten met de rest van de basterdsuiker en de maïzena.
Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en prik het deeg in met een vork. Rol 3 centimeter van de zijkanten van het deeg op tot een rand. Verdeel het hazelnootmengsel erover en leg daarop rijtjes rabarber.
Bak de plaattaart 25 – 30 minuten in het midden van de oven gaar en lichtbruin.

6 personen

voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : gebak

bron : Boodschappen juni 2023

Aardappeltjes uit de oven

AARDAPPELTJES UIT DE OVEN

1 kilogram vastkokende aardappelen, schoongeboend en in vieren
3 eetlepels olijfolie traditioneel
½ eetlepel oregano
peper
(zee)zout
500 gram trostomaten, in vieren


Kook de aardappelen 5 minuten in water met zout naar smaak. Giet ze af en spoel ze kort onder koud water. Schep de aardappelen met de olijfolie, de oregano en peper en zout naar smaak door elkaar en verdeel ze over een met een bakmatje bekleed bakblik. Rooster ze in een voorverwarmde oven op 250°C in 25 minuten mooi bruin en gaar. Voeg na 15 minuten de tomaten toe en schep ze door de aardappelen.
Lekker met een tartaartje of vegetarische cordon bleu en een gemengde salade.

4 personen

voedingswaarde : 275 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : C1000 Weekmenu tot en met 8 mei 2004