donderdag 23 februari 2017

Al Toune bil Tomatich (Marokko)

AL TOUNE BIL TOMATICH (TONIJN IN TOMATENSAUS MET INGEMAAKTE CITROEN)

6 dikke tonijnfilets of stevige visfilets, elk 250 gram
1,25 deciliter chermoula marinade
750 gram ontvelde, ontzade blokjes tomaat
4 eetlepels gehakte verse snijpeterselie
de schil van 1 ingemaakte citroen, in dunne reepjes gesneden
18 pittige zwarte olijven
2 eetlepels kappertjes, afgespoeld en uitgelekt (desgewenst)


Doe de vis in een zuurbestendige ovenschaal, giet er de chermoula over, dek af met aluminiumfolie en laat 4 uur in de koelkast marineren.
Doe de tomaten in een pan op een middelhoog vuur. Laat 10 - 15 minuten koken onder regelmatig roeren tot u een dikke puree hebt. Schep e de peterselie, citroenschil, olijven en desgewenst de kappertjes door en laat nog 5 minuten sudderen.
Verwarm de oven voor op 200°C. Neem de vis uit de koelkast en giet er de tomatensaus over. Dek de schaal weer af met de aluminiumfolie en zet hem 25 minuten in de oven, of tot de vis gaar is.
Doe de vis en saus over op een dienschaal of serveer uit de ovenschaal. Dien warm of op kamertemperatuur op.

6 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Middellandse Zee : Koken en reizen / Joyce Goldstein

Salatit Limoun (Fès, Marokko)

SALATIT LIMOUN (CITROENSALADE)

Deze zure salade is een specialiteit van de kleurrijke stad Fès. U kunt deze salade naar keuze als saus voor gegrilde vis of vis uit de oven gebruiken.

4 citroenen
1 ui, gesnipperd
4 eetlepels gehakte verse snijpeterselie
1 theelepel paprikapoeder
¼ theelepel cayennepeper
2 theelepels gemalen komijn
12 zwarte olijven, ontpit en gehakt
zout
olijfolie


Pel de citroenen en verwijder al het wit. Snijd de citroenen één voor één langs de tussenschotjes los in partjes. Snijd de partjes in blokjes en doe die in een kom.
Doe de ui, peterselie, het paprikapoeder, de cayennepeper, komijn en olijven bij de citroenen en schep alles om. Breng zonodig op smaak met wat zout. Druppel er wat olijfolie over en schep alles weer om. U kunt deze salade koel of op kamertemperatuur serveren.

4 personen

gebied : Fès, Marokko
gerechtsoort : salade

bron : De Middellandse Zee : Koken en reizen / Joyce Goldstein