maandag 11 mei 2020

Broodje gerookte eendenborst-frambozen-little gem

BROODJE GEROOKTE EENDENBORST-FRAMBOZEN-LITTLE GEM

brood
een paar druppels frambozenazijn
roomkaas
little gem
plakjes gerookte eendenborst
frambozen


Besprenkel het brood met een paar druppels frambozenazijn. Bestrijk met roomkaas en beleg met little gem, plakjes gerookte eendenborst en frambozen.

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Elle eten zomer 2001

Gebakken gamba's met lentegroenten en pasta (Middellandse zeegebied)

GEBAKKEN GAMBA’S MET LENTEGROENTEN EN PASTA

200 gram tagliatelle
zout
peper
2 eetlepels fijngesneden verse oregano
4 eetlepels olijfolie
100 gram wortelen, in stukjes
100 gram peultjes
2 lente-uitjes, in schuine stukjes
200 gram gepelde rauwe gamba’s of cocktailgarnalen
2 teentjes fijngesneden knoflook
45 gram geschaafde amandelen
1 theelepel koenjit (geelwortelpoeder)


Kook de tagliatelle in ruim kokend water met zout beetgaar volgens gebruiksaanwijzing. Giet de pasta af en roer de oregano en 2 eetlepels olie er meteen door. Kook de wortelen, peultjes en lente-ui in 5 minuten beetgaar in water met zout. Bestrooi de gamba’s met zout en peper en bak ze, als de groenten en pasta bijna gaar zijn, met de knoflook in 2 eetlepels hete olie in 2 - 3 minuten net gaar. Neem de gamba’s uit de pan en houd ze warm in aluminiumfolie (de cocktailgarnalen alleen even verwarmen). Bestrooi de amandelen met geelwortel en bak ze lichtbruin in de achtergebleven olie. Breng de groenten op smaak met zout en peper. Serveer de pasta met de groente, de gamba’s en de amandelen.

2 personen

voedingswaarde : 815 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Middellandse zeegebied
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip Culinair mei 2000, Snelreceptenboekje

Tortilla (Spanje)

TORTILLA (SPAANSE OMELET)

1 deciliter olijfolie
500 gram vastkokende aardappelen, geschild, in dunne plakjes
6 grote eieren
zout
peper


Verhit de olie in de koekenpan, voeg de aardappelen toe en roer goed tot alle aardappelen met olie omgeven zijn. Bak de aardappelen op middelhoog vuur tot ze gaar zijn, ze mogen niet te bruin worden. Schep de aardappelen uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Schenk de achtergebleven olie door een zeef en wrijf de pan schoon met keukenpapier. Verhit opnieuw 2 eetlepels olie in de koekenpan. Klop de eieren los met zout en peper en roer de aardappelen erdoor. Schenk dit mengsel in de koekenpan en bak de tortilla op zacht vuur goudgeel. Laat de tortilla op een groot deksel glijden als het ei bijna gestold is. Schenk nog 1 eetlepel olie in de pan en bak ook de andere kant goudgeel. Serveer de tortilla warm met een salade of tomatensaus.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : voor- of hoofdgerecht

bron : Kip & ei special, Bijlage bij Tip Culinair mei 2000

Corsicaanse vissoep (Corsica, Frankrijk)

CORSICAANSE VISSOEP

3 eetlepels olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
2 preien, in dunne ringen
2 teentjes knoflook, geperst
3 grote tomaten, ontveld, in stukken
1 grote venkelknol, in repen
1 deciliter droge witte wijn
10 draadjes saffraan
1 blaadje laurier
2 takjes tijm
500 - 600 gram stevige visfilets, in grove stukken (bijvoorbeeld schol, tarbot, tong, wijting, zeeduivel, zeewolf, zeebaars, zeebrasem, zeepaling of zonnevis)
zout
versgemalen peper
1 stokbrood, in plakjes


Olie in ruime pan verhitten en ui hierin 5 minuten bakken. Prei, knoflook, tomaat en venkel toevoegen en 5 minuten meebakken. 1 Liter kokend water in pan schenken en wijn, saffraan, laurier en tijm toevoegen. Soep weer aan de kook brengen en 5 minuten laten koken. Vis toevoegen en op zacht vuur tegen de kook aan gaar laten worden in 5 - 10 minuten (pocheren). Laurierblaadje en tijm verwijderen. Soep met zout en peper op smaak brengen. Plakjes stokbrood roosteren en met rouille bestrijken. In elk bord 2 - 3 plakjes brood leggen en hete soep erop schenken. Soep serveren met rest van stokbrood en rouille. Eventueel aan tafel 1 eetlepel rouille door soep roeren.

4 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Corsica, Frankrijk
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip Culinair mei 1999

Salade met gevuld pitabroodje

SALADE MET GEVULD PITABROODJE

2 pitabroodjes
1 eetlepel vloeibare honing
120 gram zachte geitenkaas (Chèvre de Bellay)
2 tomaten
100 gram gemengde salade
100 gram tzatziki
25 gram pijnboompitten


Oven voorverwarmen op 175°C. Pitabroodjes opensnijden, insmeren met honing en vullen met kaas. Broodjes in 8 minuten afbakken. Intussen tomaten wassen, halveren en helften in partjes snijden. In kom tzatziki losroeren en 1 eetlepel water. Salade en gesneden tomaat rond midden van één bord verdelen.
Koekenpan verhitten en pijnboompitten in 1 minuut onder voortdurend roeren bruin roosteren. Tzatziki over salade scheppen. Pijnboompitten over salade strooien en broodjes in midden van bord leggen.

1 persoon

voedingswaarde : 925 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Allerhande mei 1999