maandag 27 juli 2020

Oesterzwammen en artisjokken op toast (Sevilla, Andalusië, Spanje)

OESTERZWAMMEN EN ARTISJOKHARTEN OP TOAST

1 blik artisjokharten (netto 400 gram)
150 gram oesterzwammen
1 teentje knoflook
2 eetlepels (olijf)olie
2 bosuitjes
2 takjes peterselie
2 eetlepels droge sherry
6 sneetjes witbrood


Artisjokharten laten uitlekken. Oesterzwammen schoonvegen met keukenpapier. Artisjokharten en oesterzwammen in grove stukken snijden.
Knoflook pellen en pletten met platte kant van mes. In koekenpan olie verhitten en knoflook 1 minuut zachtjes fruiten. Knoflook uit pan nemen en artisjokharten en oesterzwammen toevoegen. Mengsel 5 minuten op middelhoog vuur bakken, af en toe omscheppen.
Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. Peterselie in kopje fijnknippen. Bosui en peterselie door groentemengsel scheppen. Mengsel met sherry afblussen en nog 1 minuut bakken tot vocht is verdampt.
Sneetjes brood in broodrooster lichtbruin roosteren. Groentemengsel erover verdelen. Broodjes overdwars doormidden snijden. Warm of koud serveren.

6 personen

voedingswaarde : 155 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gebied : Sevilla, Andalusië, Spanje
gerechtsoort : tapa

bron : AllerHande juli 1998

Champignons in Guinness-beslag

CHAMPIGNONS IN GUINNESS-BESLAG

½ blikje Guinness
1 theelepel karwijzaad
3 eetlepels gehakte peterselie
½ theelepel bakpoeder
zout
peper
bloem
200 gram middelgrote champignons
plantaardige olie om in te bakken


Maak een beslag van Guinness, karwijzaad, peterselie, bakpoeder, zout en peper en zoveel bloem dat het niet te dun is en goed aan de champignons blijft hangen. Maak de champignons schoon met een borsteltje, steek er een cocktailprikker in en haal ze door het beslag. Bak ze in hete olie tot ze goudbruin zijn. Zorg dat ze niet te lang bakken, want anders komt het vocht uit de champignons los en worden ze sopperig.
Serveren met niet te sterke mosterd of farmers chutney.

4 personen

voedingswaarde : 224 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Sla! februari / maart 1999