maandag 20 februari 2017

Ei-citroensoep (Egypte)

EI-CITROENSOEP

6 koppen sterke gezeefde kippenbouillon
½ kop rijst
1 ei
2 eierdooiers
¼ kop citroensap


De kippenbouillon aan de kook brengen. De rijst aan de bouillon toevoegen en ze zachtjes laten koken. Naar smaak zouten. Het citroensap toevoegen aan de goed geklopte eierdooiers en met het hele ei alles goed door elkaar kloppen. De geklopte eieren met een weinig soep verdunnen en al roerende deze massa door de soep roeren. Blijven roeren met de garde. De soep tot aan de kook brengen. Ze van het vuur afhalen en ze enige minuten laten staan alvorens ze op te dienen.
Variatie: Voeg aan de kippenbouillon enige steeltjes selderij en een gesnipperde ui toe.

4 personen

gebied : Verenigde Arabische Republiek (Egypte & Syrië)
gerechtsoort : soep

bron : Mme O. Fawzy, Ambassade van de Verenigde Arabische Republiek te ’s Gravenhage, in Internationale gerechten / samengesteld door A. Landwehr-Cléjan en E. C. Luns-Barones van Heemstra

Marokkaanse kip (Israël)

MAROKKAANSE KIP

1 middelgrote kip
2 gekonfijte citroenen
2 eetlepels konfijt-olie


Maak met een mes enkele inkervingen in twee gekonfijte citroenen. Leg 1 citroen in de buikholte van de kip, snijd de andere overlangs doormidden en leg de helften onder de beide vleugels. Bind de kip met een koordje tezamen. Verwarm in een pan twee eetlepels van de olijfolie waarin de citroenen gekonfijt werden. Laat hierin de kip aan alle zijden bruin braden, sprenkel er dan 4 eetlepels warm water over en leg het deksel op de pan. Braad de kip hierna op een klein vuurtje, ongeveer een uur, totdat het vlees gaar is.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Israëlische keuken / Toussie Salomonson

Gekonfijte citroenen (Israël)

GEKONFIJTE CITROENEN

6 à 8 citroenen
18 à 24 kruidnagels
olijfolie
mespunt korianderpoeder
1 theelepel suiker


Was 6 of 8 citroenen (afhankelijk van de grootte) en prik in elke citroen 3 kruidnagels. Schik de citroenen in een glazen kom en bedek ze geheel met olijfolie. Strooi hierover wat koriander en de suiker. Sluit de kom hermetisch af en laat de citroen konfijten. Dit neemt ongeveer drie maanden in beslag. Gekonfijte citroen wordt onder anderen verwerkt in Marokkaanse kip.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Israëlische keuken / Toussie Salomonson

Vis met citroen (Egypte)

VIS MET CITROEN

moten poon of koolvis
citroensap
fijngehakte peterselie
olie
een teentje knoflook
kerriepoeder


Haal mooie schone moten poon of koolvis door citroensap en rol ze dan door fijngehakte peterselie. Maak olie heet in een koekenpan, doe er een teentje knoflook bij en dan de moten vis. Kruid met kerriepoeder. Laat de vis 20 minuten sudderen. Als de vis koud geworden is, wordt de saus gelei.

gebied : Egypte
gerechtsoort : visgerecht

bron : De reis om de wereld in 80 schotels en 200 verrukkelijke recepten / R. J. Courtine

Algerijnse gegrilde sardines met citroen en koriander (Algerije)

ALGERIJNSE GEGRILDE SARDINES MET CITROEN EN KORIANDER

6 eetlepels olijfolie
3 eetlepels citroensap
2 eetlepels gehakte verse koriander
mespunt paprikapoeder
mespunt komijn
zout en peper
900 gram schoongemaakte sardines


Meng olie, citroensap, koriander, specerijen en zout en peper. Leg de sardines in een enkele laag in een grote, ondiepe schaal en giet de marinade erover.
Laat ze op een koele plaats 1 uur marineren (2 - 3 keer omkeren). Verwarm de grill voor en leg de sardines aan elke kant 2 - 3 minuten onder de grill. Bedruip de vis met de marinade als hij bruin begint te worden en als u hem omkeert. Giet het restant voor het serveren over de sardines.

4 personen

land : Algerije
gerechtsoort : visgerecht

bron : Monique [AFRIKAANSErecepten]

Palak Paneer (India)

PALAK PANEER (SPINAZIE MET PANEER)

450 gram verse bladspinazie of goed uitgelekte diepvriesspinazie
50 gram geklaarde boter of 3 eetlepels olie
225 gram paneer in blokjes
1 fijngehakte ui
2,5 centimeter fijngehakte gemberwortel
4 - 5 fijngehakte tomaten
1 theelepel chili
1 eetlepel citroensap
1 theelepel ketoembar
25 gram ongezouten boter
¼ theelepel tarmeriek (kurkuma)
¼ theelepel zout


Kook de verse spinazie 5 minuten in 6 deciliter water. Giet af en bewaar het vocht. Maak de spinazie fijn en zet weg. Als u diepvriesspinazie gebruikt, bewaar dan het vocht. Bak de stukjes paneer in hete boter of olie lichtbruin. Neem van het vuur en in dezelfde olie ui en gember 3 - 4 minuten fruiten. Voeg tomaten toe en chili, ketoembar, tarmeriek en zout. Dek af en laat 2 - 3 minuten koken. Voeg paneer, fijngehakte spinazie en citroensap toe. Voeg eventueel een paar eetlepels spinazienat toe als het te droog is. Van het vuur nemen en met boter opdienen.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 minuten / 1 nacht

gebied : India
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Indiaas koken / Lalita Ahmed