dinsdag 15 december 2009

Rijstpâté met garnalen

RIJSTPÂTÉ MET GARNALEN

150 gram droogkokende rijst
1 zakje dillesaus (McCormick)
1 deciliter droge witte wijn
200 gram Noorse garnalen
2 takjes peterselie
1½ citroen
1 eetlepel boter of margarine
tabasco
zout
peper
¼ komkommer
1 stengel bleekselderij
½ krop sla
8 eetlepels whisky-cocktailsaus (fles)
8 eetlepels mayonaise

In pan rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. In steelpan dillesaus maken met wijn en 1 deciliter water volgens gebruiksaanwijzing. In zeef onder koud stromend water garnalen afspoelen. Laten uitlekken. In kopje peterselie fijnknippen. Halve citroen uitpersen. Cakeblik (inhoud 1½ liter) dik invetten. Aan rijst toevoegen: dillesaus, ¾ deel van garnalen, peterselie en enkele druppels tabasco. Door elkaar mengen. Op smaak brengen met zout, peper en citroensap. In cakeblik scheppen en goed aandrukken. In koelkast in 2 uur laten opstijven. 1 citroen wassen en in plakjes snijden. Plakjes in vieren snijden. Komkommer wassen en in plakjes snijden. Bleekselderij wassen en in dunne plakjes snijden. Slabladeren wassen en uitslaan. Sausjes in 2 schaaltjes schenken.
Cakeblik enkele tellen in teiltje met heet water houden. Platte langwerpige schaal erop leggen. Samen keren. Even schudden en rijstpâté op schaal laten glijden. Garneren met blaadjes sla, citroen, komkommer en bleekselderij. Sausjes apart opdienen

8 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 2½ uur / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip december 1982

Gegrilleerde schelvis met groenten

GEGRILLEERDE SCHELVIS MET GROENTEN

1 kleine ui
1 winterwortel (350 gram)
2 stengels bleekselderij
1 prei
2½ eetlepel margarine
1 theelepel tijm
zout
peper
5 eetlepels witte wijn
2 schelvisfilets à 150 gram
½ eetlepel citroensap
1 takje peterselie
3 eetlepels geraspte kaas

Ui pellen en snipperen. Wortel schrappen, wassen en in dunne reepjes snijden. Bleekselderij wassen en in dunne plakjes snijden. Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In reepjes snijden en in vergiet wassen.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. In pan 1 eetlepel margarine verhitten. Ui 3 minuten glazig fruiten. Toevoegen: wortel, bleekselderij, prei, tijm, zout, peper en wijn. Met deksel op pan in 15 minuten zachtjes gaarstoven. Intussen vis onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. In steelpan rest van margarine smelten. Toevoegen: citroensap, zout en peper. Hiermee vis bestrijken. Vis op rooster leggen. Rooster in midden van grill schuiven. Lekbak eronder schuiven. Vis 4 minuten aan elke kant lichtbruin grilleren. Af en toe bestrijken met margarinemengsel. Groente overdoen in ovenschotel. Peterselie erboven fijnknippen. Vis erop rangschikken. Kaas op vis strooien. Op rooster vlak onder grill zetten. In 1 minuut kaas laten smelten.

2 personen

voedingswaarde : 335 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip december 1982

Avocado-asperges met zachtzure saus

AVOCADO-ASPERGES MET ZACHTZURE SAUS

4 eetlepels (zonnebloem)olie
3 eetlepels azijn
2 eetlepels ongezoet sinaasappelsap (pak)
zout
peper
2 avocado’s (niet te rijp)
1 eetlepel citroensap
2 blikjes asperges (150 gram)*
6 eetlepels crème fraîche (kuipje Gervais)
¼ theelepel knoflookpoeder
(1 takje waterkers)

* In plaats van asperges in blik kunt u ook diepvriesasperges (Groko) nemen. Deze asperges zijn iets dikker.

In platte schaal doen: olie, azijn, sinaasappelsap, zout en peper. Tot sausje roeren. Avocado’s in lengte halveren. Pitten verwijderen. Besprenkelen met citroensap. Avocado’s dun schillen en in schijfjes snijden. Asperges afgieten. Avocado’s en asperges in sausje leggen. Afgedekt in koelkast 1½ uur laten staan, af en toe voorzichtig keren. In kom doen: crème fraîche, knoflookpoeder, zout en peper. Door elkaar roeren. Tot gebruik in koelkast zetten.
Avocado en asperges afgieten en op 4 schaaltjes rangschikken. Saus erover verdelen. (Garneren met waterkers.)

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 1¾ uur / 2 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip kerst 1982