woensdag 10 november 2010

Epla-kryddsíld (IJsland)

EPLA-KRYDSÍLD (APPEL-BIETEN-HARINGSALADE)

2 zoute haringen (gefileerd)
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel zure room
3 zoetzure appels
10 plakjes rode biet
zout
peper

Meng de mayonaise en de zure room. Snijd de haring, de appels en de plakjes rode biet in stukjes en meng deze door de saus. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat het geheel enkele uren op een koude plaats intrekken.
Serveren: op een toastje of op brood.

4 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : salade

bron : www.ijslandspecialist.nl

Tómat-kryddsíld (IJsland)

TÓMAT-KRYDDSÍLD (HARING IN TOMATENSAUS)

4 zoute haringen (gefileerd)
1 deciliter slaolie
½ deciliter tomatenketchup
½ deciliter water
1 deciliter kruidenazijn
100 gram suiker

Meng de olie, de tomatenketchup, het water en de azijn. Voeg daarna de suiker en de in stukjes gesneden haring toe. U kunt het beste de zoute haringen eerst enkele uren in een mengsel van water en melk leggen en dit mengsel minstens twee keer verversen, zodat de haringen goed ontzilt raken.
Serveren: op een toastje of op brood.

4 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : www.ijslandspecialist.nl

Graflax (IJsland)

GRAFLAX (GECUREERDE ZALM)

2 rauwe gefileerde zalmhelften (bij voorkeur graatloos), maar met vel (het mag wel bevroren geweest zijn, dat schijnt zelfs beter te zijn)
5 eetlepels suiker
5 eetlepels zout
5 theelepels peper
dille

SAUSJE
¼ tot ½ kopje olie
1 tot 2 eetlepels azijn
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel suiker
1 theelepel honing
dille naar smaak

Bestrooi de 2 rauwe zalmhelften met een zout-, suiker- en pepermengsel. Daarover heen strooi je een heleboel dille en vervolgens leg je de helften met de binnenkanten tegen elkaar. Daarna de twee tegen elkaar gelegde helften inpakken in plastic folie en aluminiumfolie en twee dagen in de ijskast bewaren en af en toe omdraaien. Na twee dagen alle kruidenprut eraf vegen (of met koud water afspoelen, waarna afdrogen!) en opnieuw dille er overheen strooien. Serveren: de zalm in plakjes snijden en zo of op brood eten, al dan niet met een graflax-sausje.

8 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : www.ijslandspecialist.nl

Mataruppskrift fyrir skreið (IJsland)

MATARUPPSKRIFT FYRIR SKREIÐ (STOKVIS)

500 gram stokvis
500 gram aardappelen
3 uien, in ringen gesneden
500 gram tomaten, liefst ontveld
1 groene paprika
3 laurierblaadjes
peper, liefst vers gemalen
eventueel zout
knoflook naar keuze
1½ tot 2 deciliter droge witte wijn

Week de stokvis minstens 24 uur in ruim water. Ververs dit weekwater een aantal keer. Snijd de vis vervolgens in stukken. Kook de aardappelen 7 minuten, zodat ze half gaar zijn. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uien. Voeg daarna de in stukjes gesneden paprika en tomaten toe en bak ze even mee. Doe daarna de stokvis, de wijn, de laurier, de peper en eventueel de knoflook erbij. Laat het geheel een half uur op een zacht pitje sudderen. Voeg dan de aardappelen toe en laat alles samen nog een kwartier sudderen.

4 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : visgerecht

bron : www.ijslandspecialist.nl

Pönnukökur (IJsland)

PÖNNUKÖKUR (PANNENKOEKEN)

1 ei
1 deciliter meel
½ deciliter olie of gesmolten boter
1 theelepeltje bakpoeder
1 theelepel vanillesuiker
2 deciliter melk

Mix alles, behalve de melk, goed door elkaar tot het een mooi glad papje wordt. Voeg dan langzaam de melk toe. Het beslag moet vrij dun worden. Deze hoeveelheid geeft ongeveer 7 pannenkoekjes. Bak de pannenkoekjes vrij dun in een vlakke koekenpan met een diameter van ongeveer 18 - 20 cm zonder boter, want dat zit al in het beslag.
Serveren: meteen (warm) oprollen met suiker of koud laten worden en dan oprollen en tweemaal dubbelvouwen met jam en slagroom en/of ijs erop (bijvoorbeeld als toetje of gewoon tussendoor).

4 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : nagerecht

bron : http://www.ijslandspecialist.nl/p_algemeen/alg_recepten_4.asp?id=4

Kæfa (IJsland)

KÆFA (IJSLANDSE PATÉ)

5 pond vet lamsvlees
3 uien, gesneden
3 theelepels zout
1 theelepel peper

Snijd het vlees en doe het in een pan. Voeg water toe en kook het vlees totdat het goed gaar is. Verwijder de botten (als die er waren) zodra het vlees los van de botten raakt. Maal het vlees met de uien, peper en zout. Doe alles in een kom, voeg er een beetje van de bouillon bij waar het vlees in gekookt is en meng het goed door elkaar (mixer). Doe het in kleine vormpjes en laat het koud worden. Het wordt op sandwiches geserveerd.
Je kunt er ook meer kruiden door doen, bijv. knoflook. Dat is minder traditioneel, maar wel lekker!

8 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : www.ijslandspecialist.nl

Fiskbollur (IJsland)

FISKBOLLUR (VISBALLEN)

2 kopjes gehakte vis (kabeljauw, schelvis, koolvis enz.)
2 theelepels zout
2 eetlepels meel
een mespuntje peper
1 klein uitje
1½ kopje melk of visbouillon

Snijd het uitje heel fijn en mix het met de gehakte vis, de peper, het zout en het meel. Voeg het vocht er langzaam bij, maar zorg dat het geheel niet al te nat wordt. Maak er met twee eetlepels balletjes van en bak ze in een koekenpan in een beetje boter of olie.
Visballen worden meestal met gekookte aardappelen, bruine saus en een heel klein beetje groente (bijv. bieten) gegeten.

4 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : visgerecht

bron : www.ijslandspecialist.nl

Kjötsúpa (IJsland)

KJÖTSÚPA (VLEESSOEP)

600 gram lamsvlees, zonder vet
lamsbotten
peper en zout
3 - 4 grote aardappels
1 prei
3 wortels
1 gele raap
80 gram knolselderij
½ kop rijst
2 - 3 eetlepels fijngesneden kruiden – peterselie, lente-ui, bieslook

Snijd het vlees in kleine blokjes. Breng 1 liter water aan de kook, voeg het vlees toe en een aantal botten toe en breng terug aan de kook. Giet water, vlees en botten door een vergiet en was alles goed af. Doe vlees, botten en 1,5 liter vers water in een grote, schone pan. Breng aan de kook, schep het schuim af en laat een uurtje sudderen. Haal de botten uit de soep en breng op smaak met zout en peper. Maak de groenten schoon, snijd ze in stukjes en doe ze in de pan. Breng aan de kook, verwijder het schuim en voeg de rijst toe. Kook 20 minuten, kruid desnoods met meer peper en zout en voeg juist voor het opdienen de kruiden bij de soep.

4 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : soep

bron : kookpunt.wereldsmaken.com

Engifermjólk (IJsland)

ENGIFERMJÓLK (GEMBERMELK)

2,5 deciliter melk
1,5 centimeter verse gemberwortel
suiker naar smaak

Pel de gemberwortel en rasp hem in een sauspan. Voeg de melk toe en roer door elkaar. Breng aan de kook. Klop het mengsel vervolgens met een eierklutser op. Giet door een zeef en voeg suiker naar smaak toe.

1 persoon

gebied : IJsland
gerechtsoort : drank

bron : kookpunt.wereldsmaken.com

IJslandse vissoep (IJsland)

IJSLANDSE VISSOEP

3 - 4 champignons of andere paddenstoelen
stukje prei of kleine ui (of grote sjalot)
¼ groene paprika
klontje boter
50 gram rijpe camembert of brie
100 milliliter slagroom
1 ons vis
peper
eventueel (vis)bouillonblokje

In het ‘echte' recept van de IJslandse vissoep gaan garnalen, verse kreeft en sint-jakobsschelpen. Als je dat allemaal niet in huis hebt, kun je er ook wat (diepvries) kabeljauw- of koolvisfilet in verwerken. De diepvriesvis moet wel eerst ontdooid worden. Zonder vis is de soep overigens ook heel lekker. Snijd de prei in dunne reepjes of snipper de ui. Snijd de champignons in niet te kleine stukjes. En snijd de paprika in niet te grote stukjes. Smelt wat boter in een pan met een dikke bodem. Voeg paddenstoelen, ui en paprika toe en laat zachtjes pruttelen. Als alles zacht is de pan op een plaatje en de camembert erbij: beetje uit elkaar plukken. Als die na een minuut of vijf gesmolten is (gas ietsje hoger als het lijkt of er geen schot in komt) de slagroom erbij. Goed warm laten worden maar niet laten koken. Tenslotte de vis erbij in hapklare stukjes. Nu wel even (zacht) laten koken en na een minuut of 5 à 10 is de kabeljauw gaar. Even proeven, peper erbij en als je het nog te flauw vindt: beetje (vis)bouillonpoeder of -blokje. Met een stukje brood erbij is dit een hele maaltijd.

4 personen

gebied : IJsland
gerechtsoort : soep

bron : www.jeanne-doomen.net