zondag 11 maart 2018

Captain's Omelet (Engeland)

CAPTAIN’S OMELET (OMELET MET GEROOKTE FOREL)

200 gram gerookte forel
4 eieren splitsen
2 eetlepels slagroom
(zout)
peper
3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
25 gram boter of margarine
toefjes peterselie


Helft van 200 gram gerookte forel in hele kleine stukjes, andere helft in grove stukken snijden. 4 Eieren splitsen. Eidooiers loskloppen met 2 eetlepels slagroom, (zout), peper en 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas. Kleine stukjes forel erdoor roeren. Eiwitten stijfkloppen. Door eidooiermengsel scheppen. In koekenpan 25 gram boter of margarine smelten. Eimengsel toevoegen. Omelet ervan bakken. Bestrooien met 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas. Op bord laten glijden. Garneren met rest van forel en toefjes peterselie.

4 personen

bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Engeland
gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Tip Culinair maart 1993

Truite au Fromage (Frankrijk)

TRUITE AU FROMAGE (FOREL MET KAASSAUS)

4 forelfilets
1 zakje witte saus (McCormick)
¼ liter melk
100 gram geraspte belegen kaas
zout
versgemalen peper


Oven voorverwarmen op 200°C. Ovenschaal invetten. Vis erin leggen. Witte saus maken met melk volgens gebruiksaanwijzing. Saus over vis schenken. Bestrooien met kaas. In midden van oven vis in 15 minuten verwarmen. Eventueel schotel op smaak brengen met zout en peper. Lekker met rijst en frisée sla met wortel.

2 personen

bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair maart 1993

Gegratineerde kalkoen met Spaanse saus (Spanje)

GEGRATINEERDE KALKOEN MET SPAANSE SAUS

1 klein ei
2 eetlepels melk
2 kalkoenschnitzels (300 gram)
50 gram Parmezaanse kaas
25 gram boter of margarine
¾ deciliter droge sherry
1 deciliter slagroom
2 sprietjes bieslook


Oven voorverwarmen op 225°C. Intussen ei met melk loskloppen. Vlees eerst door eimengsel halen, dan door kaas wentelen. In ovenschotel boter smelten. Vlees erin leggen. In midden van oven vlees 15 minuten braden, halverwege keren. Sherry toevoegen. Grill voorverwarmen op hoogste stand. Vlak onder grill vlees in 5 minuten goudbruin grilleren. In steelpan braadvocht en slagroom schenken. Op hoog vuur in 2 minuten tot dikvloeibare saus laten inkoken. Op 2 borden vlees leggen. Saus ernaast schenken. Saus bestrooien met bieslook.
Lekker met rijst en peultjes.

2 personen

bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip Culinair maart 1993

Gestoomde zalmforel met groente-julienne

GESTOOMDE ZALMFOREL MET GROENTE-JULIENNE

½ visbouillontablet
½ courgette, in luciferdunne reepjes
½ winterwortel, in luciferdunne reepjes
2 stengels bleekselderij, in luciferdunne reepjes
2 zalmforelfilets (à 200 gram)
1 deciliter slagroom
zout
peper


In stoompan 2 deciliter water aan de kook brengen. Bouillontablet erin oplossen. Stoommandje licht invetten. Groenten erin leggen. Met deksel op pan groenten 5 minuten stomen. Intussen vis bestrooien met zout en peper. Vis op groenten leggen. Met deksel op pan vis in 7 minuten gaar stomen. Stoommandje uit pan nemen. Slagroom door bouillon roeren. Op hoog vuur mengsel in 3 minuten tot dikke saus laten inkoken. Op smaak brengen met zout en peper. Op 2 borden vis met groenten scheppen. Saus apart erbij geven.

2 personen

bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair maart 1993