donderdag 8 augustus 2024

Gebakken uitjes (Syrië)

GEBAKKEN UITJES

Dit is voor heel veel gerechten een heerlijke garnering om iets krokants toe te voegen.

1 ui
250 milliliter plantaardige olie
een snufje zout


Halveer de ui en snijd of schaaf, het liefst met een mandoline, in heel dunne plakjes. Zorg dat ze allemaal even dik zijn, zodat ze even snel garen. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak 5 tot 10 minuten op middelhoog vuur, tot de ui heel lichtbruin is. De truc is om ze een paar seconden voor ze diepgoudbruin worden uit de pan te halen, omdat ze nog even doorgaren. Schep de uitjes met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat een paar minuten afkoelen, tot ze krokant zijn. Als de uitjes nog niet krokant genoeg zijn, kun je ze over een met bakpapier beklede bakplaat verdelen en 5 tot 10 minuten in de oven op 200°C roosteren.

4 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Batata Harra (Damascus, Syrië)

BATATA HARRA

4 – 5 middelgrote iets kruimige aardappels, geschild en in blokjes van 3 centimeter
4 eetlepels olijfolie
zout
versgemalen zwarte peper
5 gekonfijte teentjes knoflook of 2 gepelde rauwe teentjes knoflook
½ theelepel chilivlokken
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel gerookt paprikapoeder
een grote handvol korianderblaadjes, fijngehakt
2 eetlepels extra vergine olijfolie


Verwarm de oven voor tot 220°. Verdeel de aardappelblokjes over een grote braadslede en meng er de olijfolie en een flinke snuf zout en peper door. Rooster 30 minuten in de oven, tot de aardappelblokjes knapperig en goudbruin zijn. Stamp de teentjes knoflook in een kleine kom fijn en roer dan de chilivlokken, het komijnpoeder, gerookt paprikapoeder, de koriander en extra vergine olijfolie erdoor. Haal de aardappelblokjes uit de oven, schep het knoflookmengsel erdoor en serveer direct.

4 personen

gebied : Damascus, Syrië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Ingelegde komkommers en chilipepers (Syrië)

INGELEGDE KOMKOMMERS EN CHILIPEPERS

Deze zure ingelegde groenten bevatten alleen zout, geen suiker, en zijn een typisch tafelzuur uit de Levant. Het is heel belangrijk om hiervoor Himalayazout te gebruiken, want dat onttrekt het vocht langzaam aan de groenten, zodat deze knapperig blijven. Tafelzout is te fijn, waardoor het inmaakproces te snel gaat en de groenten verpest worden. Met zeezout worden de groenten zacht en verliezen ze hun knapperigheid.

8 – 10 snackkomkommers
2 eetlepels Himalayazout
1 liter water
5 – 10 chilipepers
gepelde teentjes knoflook, zoveel als nodig


Was de komkommers, snijd aan de boven- en onderkant twee keer 1 centimeter in, zodat het inmaakvocht goed kan intrekken. Meng het zout met het water in een maatbeker. Zet zo veel mogelijk komkommers en chilipepers rechtop in een doorzichtige pot naar keuze; zorg dat er zo min mogelijk ruimte tussen zit en vul grote gaten op met teentjes knoflook. Schenk het gezouten water in de pot tot alles volledig is bedekt en sluit de pot goed af met een deksel. Zet op een droge, koele plaats uit de zon, tot de kleur is veranderd van felgroen in augurkgroen. In de zomer duurt dit 10 tot 15 dagen, in de winter 15 tot 25 dagen.

4 – 6 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Moussaka (Syrië)

MOUSSAKA

3 aubergines
zout
3 – 4 eetlepels olijfolie
een kleine handvol peterselieblaadjes, fijngehakt (voor erbij)
bulgur (voor erbij)
tafelzuur (voor erbij)
een bord vol groen (voor erbij)

SAUS
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel komijnzaad
5 teentjes knoflook, in heel dunne plakjes
1 eetlepel tomatenpuree
2 blikken tomatenblokjes à 400 gram
1 theelepel versgemalen zwarte peper
2 groene Shakira-pepers of groene paprika’s, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden


Schil met een dunschiller in de lengte een paar dunne repen van de schil van de aubergines, zodat je een zebrapatroon krijgt, hierdoor krijgen de aubergines een extra rooksmaak. Snijd de aubergines nu in de lengte in plakken van 2 centimeter dik.
Leg de aubergineplakken naast elkaar op een paar bakplaten. Bestrooi met flink wat zout en leg er wat keukenpapier op, zodat het vocht eruit kan trekken; dit durt ongeveer 10 minuten. Dep e aubergines droog met nieuw keukenpapier. Dit is belangrijk, want de aubergines moeten zo droog mogelijk zijn, zodat je geen zompige moussaka krijgt.
Verwarm de oven voor tot 200°C. Sprenkel 2 tot 3 eetlepels van de olijfolie over de drooggedepte aubergines, wrijf goed in en rooster in 15 minuten in de oven goudbruin.
Voeg intussen voor de saus de olijfolie toe aan een grote pan op matig vuur. Voeg het komijnzaad toe en rooster 1 minuut. Voeg de knoflook en tomatenpuree toe en bak een paar minuten. Voeg de tomatenblokjes en zwarte peper toe en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
Haal de aubergines uit de oven en leg in een ovenschaal van 30 x 20 centimeter. Schenk de tomatensaus erover, verdeel de fijngesneden pepers of paprika’s erover en besprenkel met wat olijfolie. Bak nog 30 minuten in de oven; de pepers of paprika’s hoeven niet helemaal gaar te worden, dus het is niet erg als ze niet zacht zijn.
Garneer met de gehakte peterselie en serveer met bulgur en tafelzuur. Hier hoort absoluut een bord vol groen bij.

4 - 6 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab