zondag 3 februari 2019

Pastilla met kwartels en champignons (Marokko)

PASTILLA MET KWARTELS EN CHAMPIGNONS

2 uien
10 kwartels, klaar voor gebruik
30 gram boter
2 theelepels kurkuma
500 gram champignons
2 eetlepels citroensap
3 takjes koriander
2 takjes peterselie
6 eieren
3 mespuntjes gemalen nootmuskaat
zout
peper
12 blaadjes brickdeeg


Pel de uien en hak ze klein. Doe ze in een stoofpan met de kwartels, de boter en de kurkuma. Voeg ruim zout en peper toe. Warm langzaam op en roer. Giet er 3 deciliter water bij, doe het deksel op de pan en laat 50 minuten sudderen. Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Giet het citroensap erover. Was en droog de koriander en de peterselie en hak de blaadjes fijn. Haal de kwartels, als ze gaar zijn, uit de pan. Gooi de paddenstoelen in de pan, voeg er de koriander en de peterselie aan toe. Laat enkele minuten koken, haal vervolgens het deksel van de pan en laat de saus inkoken tot deze dik is. Breek de eieren boven een kom en klop ze los met een vork, voeg zout en de gemalen nootmuskaat toe en doe het mengsel al roerend in de pan, van het vuur af. Zet de pan dan op een klein pitje en roer tot de saus romig en smeuïg is. Doe het vuur uit. Haal de botjes uit de kwartels. Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de boter smelten, doe deze in een kopje en verwijder het schuim. Vet een springvorm met een doorsnee van 24 centimeter in en maak vervolgens de pastilla, met 8 blaadjes brickdeeg onderop, maar zonder een middelste laagje brickdeeg. Bedek de pastilla met de laatste 4 beboterde blaadjes en stop het overhangende deeg in de vorm. Bestrijk met gesmolten boter. Zet in de oven en laat de pastilla in 30 minuten goudbruin worden.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 60 / 90 minuten

gebied : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Marokkaans eethuis / Elisa Vergne

Briouats met garnalen (Marokko)

BRIOUATS MET GARNALEN

30 gram boter
10 gram meel
2 deciliter melk
175 gram gepelde garnalen
4 blaadjes brickdeeg
1 eetlepel olie
peper
zout


Laat 10 gram boter smelten in een klein pannetje. Voeg er het meel aan toe en roer 30 seconden met een houten lepel. Giet er, onder voortdurend roeren, beetje bij beetje de melk bij. Breng aan de kook, nog steeds roerend, en laat 1 minuut op zacht vuur doorkoken.
Breng op smaak met zout en een paar snufjes peper.
Voeg de garnalen aan de saus toe, roer en laat ze warm worden.
Leg een kwart van deze garnalenvulling midden op elk blaadje brickdeeg en vouw ze als envelopjes van 8 - 9 centimeter per zijde.
Verhit de olie, voeg de rest van de boter toe. Bak er, als het goed schuimt, de briouats ongeveer 2 minuten aan iedere kant in. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken. Direct serveren.

4 personen

bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Marokko
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Marokkaans eethuis / Elisa Vergne

Pastilla met melk en amandelen (Marokko)

PASTILLA MET MELK EN AMANDELEN

5 deciliter melk
4 eigelen
1 ei
200 gram suiker
50 gram aardappelmeel
1 eetlepel oranjebloesemwater
70 gram boter
250 gram ontvliesde amandelen
1 eetlepel kaneel
12 blaadjes brickdeeg
olie om te frituren


Verwarm de melk. Klop de eigelen en het hele ei los met 100 gram suiker. Giet onder snel roeren de kokende melk over dit mengsel, giet alles terug in de pan en breng aan de kook onder constant roeren. Laat 3 minuten koken. Haal de pan van het vuur, voeg het oranjebloesemwater toe, vervolgens 50 gram in stukjes gesneden boter, en roer totdat de boter volledig opgenomen is. Laat wat afkoelen. Bak de amandelen goudbruin in de rest van de boter, doe ze vervolgens heel even in de keukenmachine om ze grof te hakken, zonder ze tot poeder te malen. Vermeng ze met de rest van de suiker en de kaneel. Verwarm de olie in een grote bakpan, laat hierin de blaadjes brickdeeg per 2 in enkele seconden bruin bakken. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Verwarm even voor het opdienen de oven voor op 100°C. Leg 2 blaadjes brickdeeg in een vuurvaste schaal. Doe er wat crème op, bestrooi met amandelen. Bedek dit met 2 andere blaadjes brickdeeg, garneer met crème en vervolgens amandelen. Ga hiermee door totdat alles op is en eindig met 2 blaadjes brickdeeg. Zet de schaal in de oven en laat enkele minuten opwarmen.

6 - 8 personen

bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Marokko
gerechtsoort : nagerecht

bron : Marokkaans eethuis / Elisa Vergne