dinsdag 29 april 2008

Thé Sénégalais (Senegal)

THÉ SÉNÉGALAIS (MUNTTHEE OP Z'N SENEGALEES)

Deze thee, die typisch Senegalees zou zijn, is duidelijk een variant op de
Marokkaanse muntthee. In Senegal wordt de thee echter op een iets andere
manier gezet. De eerste thee wordt met suiker getrokken. Vrouwen drinken
deze eerste thee niet, omdat hij heet, sterk en bitter is. Hij zou slecht
zijn voor hun gezondheid. (Ik wilde hem uiteraard proeven. Hij is alleen
maar heel sterk!) De tweede en volgende thee worden steeds lichter en lijken
meer op hun Marokkaanse tegenhanger. De tweede keer wordt het water gewoon
bij dezelfde blaadjes gedaan, die vervolgens opnieuw gekookt worden. Terwijl
de thee in Marokko maar driemaal wordt opgegoten, waarbij de derde thee
wordt beschouwd als de beste, is er in Senegal geen beperking aan het aantal
keren opgieten. Kleine glaasjes thee zijn een perfect besluit van een
maaltijd.

EERSTE THEE
1½ eetlepel groene buskruitthee
3 takjes verse munt, gewassen
8 klontjes suiker
6 glazen kokend water

TWEEDE EN VOLGENDE THEE
6 glazen kokend water
½ eetlepel groene buskruitthee, of naar smaak
2 takjes verse munt
5 klontjes suiker

Spoel een theepot om met kokend water en gooi dit water weg. Doe de thee in
de voorverwarmde pot. Was de thee door er een beetje kokend water op te
gieten, dit water in een glas te schenken en het weg te gooien. Doe de
takjes munt en de suiker in de theepot en giet er 6 glazen kokend water op.
Schenk deze thee van zo groot mogelijke hoogte in een glas. Dat gebeurt om
de suiker en de thee te mengen. Giet de thee terug in de pot en herhaal
dezelfde handeling nog twee keer, totdat de thee, de suiker en de munt
gemengd zijn. Serveer de 6 glazen op dezelfde manier, waarbij u de thee van
zo groot mogelijke hoogte inschenkt. Volgens de Marokkanen wordt hierdoor
het oor evenzeer gestreeld als het oog, de smaak, de geur en de tast.
Serveer de thee.
De tweede thee wordt bereid door nog 6 glazen kokend water en nog een beetje
thee in de pot te doen. Vervolgens worden weer munt en suiker toegevoegd.
Meng de suiker als bij de eerste thee, door de thee in een glas te schenken
en dit terug in de pot te gieten. Serveer.
De derde thee wordt op dezelfde manier gezet als de tweede. Elke keer wordt
er maar één glaasje gedronken. Na het derde rondje thee kunnen er nog meer
volgen.

6 personen

land : Senegal
gerechtsoort : drank

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Doute (Senegal)

DOUTE (KINKÉLIBA-THEE)

Kinkéliba, een plant die in vele gebieden tussen Senegal en Benin in het
wild groeit, is een natuurlijk urinedrijvend middel dat bovendien een
kalmerende werking zou hebben. In Senegal wordt zo veel kinkéliba-thee
gedronken dat de overheid de plant verpakt aanbiedt en gebruikers geen verse
of gedroogde bladeren meer hoeven te kopen op de markt. Het is een van de
soorten kruidenthee die in elk restaurant worden geserveerd. Kinkéliba wordt
zo veel gebruikt dat het wordt beschouwd als een wondermiddel voor allerlei
kwalen, van verkoudheid tot malaria.
Net als bij veel andere Afrikaanse aftreksels zijn er net zoveel variaties
van kinkéliba als gebruikers. Sommigen voegen tijdens het trekken een beetje
citroensap toe, een paar verse takjes munt of wat citroengras. Liefhebbers
van extra aromatische kinkéliba gebruiken een combinatie van citroen en
citroengras.

1 liter water
gedroogde kinkéliba-blaadjes (natuurdrogist)
suiker naar smaak

Breng in een middelgrote pan het water aan de kook. Voeg de
kinkéliba-blaadjes toe, zet het vuur laag en laat het geheel 10 minuten
zachtjes koken. Zet het vuur uit en laat nog 5 minuten trekken. Zeef de
kinkéliba door een stuk kaasdoek in een theepot. Serveer warm met suiker
naar smaak.

Voor 1 liter

land : Senegal
gerechtsoort : drank

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Dakhar (Senegal)

DAKHAR (TAMARINDESAP)

Dit tamarindesap is een verfrissende drank die wordt bereid van de zaden van
de tamarindepeul. Het lichtzure sap is koel en verfrissend maar moet met
mate gedronken worden vanwege de laxerende werking ervan (zoals ik een keer
merkte toen ik de smaak van iets wat ik niet lekker vond ermee wilde
wegspoelen).

stukje tamarindepulp van 10 centimeter
2 liter water
suikerstroop (naar keuze)

Doe de tamarindepulp in een middelgrote kom en voeg 5 deciliter water toe.
Kneed de pulp met uw handen zodat het sap eruit loopt. Zeef het sap door
kaasdoek en doe het in een fles van 2 liter. Voeg de rest van het water toe
en schud de fles goed. Laat de fles een nacht in de koelkast staan. Serveer
koel. Leng het sap eventueel aan om het minder bitter te maken of voeg een
beetje suikerstroop toe.

Voor 2 liter

land : Senegal
gerechtsoort : drank

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Ndiar (Senegal)

NDIAR (KARNEMELK)

In Senegal herontdekte ik karnemelk, die ik alleen kende omdat mijn vader
er, net als veel mensen uit het Zuiden van de Verenigde Staten, dol op is.
Senegalezen leken net zo verzot op karnemelk als mijn vader. Karnemelk wordt
gedronken als tiakri en als sow. Senegalese karnemelk lijkt meer op zure,
dikke gestremde melk, maar (traditioneel bereide) karnemelk is een goede
vervanging.

1 liter traditioneel bereide karnemelk
5 deciliter water
4 eetlepels suiker of scheutje oranjebloesemwater

Doe alle ingrediënten in een grote kan, roer goed om alles te mengen en laat
het geheel een nacht in de koelkast staan. Serveer gekoeld.

Voor 1½ liter

land : Senegal
gerechtsoort : drank

bron : Koken in Afrika : en culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica
B. Harris