vrijdag 17 februari 2012

Bolognesesaus met rode wijn (Bologna, Emilia-Romagna, Italië)

BOLOGNESESAUS MET RODE WIJN

3 eetlepels olijfolie
400 gram half-om-half gehakt
2 uien, gesnipperd
½ winterwortel, geschild en in kleine blokjes
1 stengel bleekselderij, geschild en in kleine blokjes
1 eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde tijm
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 eetlepels tomatenpuree
200 milliliter volle rode wijn
2 rijpe trostomaten, in kleine blokjes
1 runderbouillontablet
zout
versgemalen peper


Verwarm de olie in een grote pan en bak hierin het gehakt rul. Voeg de uien toe en laat al roerbakkend in ± 5 minuten goudbruin bakken. Roer de groenteblokjes, gedroogde kruiden en knoflook erdoor en bak nog enkele minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit even om te ontzuren. Giet dan de wijn erbij en laat op middelhoge stand iets inkoken. Voeg tomaten en bouillontablet toe en laat met het deksel op de pan nog 20 - 30 minuten zachtjes pruttelen tot de saus dikker is. Breng verder op smaak met zout en peper.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Italië (Bologna)
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen februari 2012

Groene salade met warme Zwitserse kaascroutons (Zwitserland)

GROENE SALADE MET WARME ZWITSERSE KAASCROUTONS

1 eetlepel mosterd
2 eetlepels wittewijnazijn
4 eetlepels zonnebloem- of milde olijfolie
1 theelepel honing
zout
versgemalen peper
2 kropjes kleintje sla
1 stronkje witlof
1 elstar appel, gewassen en in plakjes
6 sneetjes witbrood, zonder korsten
100 gram geraspte Gruyère

Klop van de mosterd, azijn, olie en honing een egale dressing en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de ovengrill. Haal de blaadjes sla en witlof los. Was en droog ze en schud ze met de appelplakjes door elkaar. Leg de boterhammen op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrooi ze met de kaas. Maal er nog wat peper over en zet de bakplaat vlak onder de grill. Schep ondertussen de dressing door de salade en verdeel de sla over vier borden. Neem de bakplaat uit de oven zodra de kaas gesmolten is. Snijd de boterhammen in punten. Serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Boodschappen februari 2012

Schnitzel met citroenbotersaus en paprika-aardappelen

SCHNITZEL MET CITROENBOTERSAUS EN PAPRIKA-AARDAPPELEN

4 ongepaneerde varkensschnitzels
zout
versgemalen peper
2 eetlepels bloem
450 gram kant-en-klare gesneden aardappelparten
2 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel paprikapoeder
3 eetlepels olijfolie
50 gram koude boter
rasp en sap van ½ citroen
1 eetlepel gehakte peterselie
schijfjes citroen ter garnering

Sla de schnitzels eventueel nog wat platter met een deegroller of vleeshamer en bestrooi ze rondom met zout en peper. Bestuif ze met bloem. Verwarm de oven voor op 220°C. Vermeng de aardappelparten met de knoflook, paprikapoeder en 2 eetlepels van de olijfolie, zout en peper. Spreid uit over een bakplaat. Bak de aardappels hoog in de oven in ± 20 minuten goudbruin. Verwarm ondertussen een eetlepel van de boter met de rest van de olijfolie op hoge stand in een grote koekenpan en bak de schnitzels om en om bruin. Neem ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Voeg de rest van de boter en citroenrasp en -sap aan het bakvet toe en laat het langzaam al roerend op lage stand smelten. Leg de schnitzels terug in de saus en laat nog enkele minuten mee warmen. Neem de aardappelparten uit de oven en bestrooi ze met peterselie. Serveer de schnitzels met een lepel saus en de aardappelparten en citroenschijfjes.

4 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen februari 2012

Kikkererwtenstoof met worstjes en basilicumyoghurt

KIKKERERWTENSTOOF MET WORSTJES EN BASILICUMYOGHURT

4 runderbraadworsten of 8 kleine worstjes
2 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, in plakjes
2 theelepels komijnpoeder (djinten)
2 blikken tomaatblokjes à 400 gram, uitgelekt
2 eetlepels fijngehakte basilicum + extra voor de garnering
150 gram Turkse of Griekse yoghurt
(zilvervlies)rijst of stevig vloerbrood, voor erbij

Halveer de braadworsten, zodat je 8 kleine worstjes hebt. Verhit de olijfolie in een braadpan, bak de worstjes bruin en neem ze uit de pan. Bak de ui met de knoflook 2 minuten in het bakvet. Schep de komijn erdoor, voeg de tomaatblokjes toe en breng tegen de kook aan. Draai het vuur laag. Schep de kikkererwten erdoor. Leg de worstjes in de pan en stoof ze met het deksel op de pan in 15 minuten gaar. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Roer de basilicum door de yoghurt. Serveer de kikkererwtenstoof in 4 diepe borden met een schep basilicumyoghurt. Serveer er rijst of brood bij.

4 personen

voedingswaarde : 465 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : delicious. februari 2012

Rode bietenpuree met geitenkaas in een halve appel

RODE BIETENPUREE MET GEITENKAAS IN EEN HALVE APPEL

2 kruimige aardappelen, geschild en in kleine blokjes (± 200 gram)
2 bietjes, voorgekookt, gepeld en geraspt (± 300 gram)
2 eetlepels boter
zout
versgemalen peper
4 jonagold appels, gewassen
150 gram zachte geitenkaas, in stukjes verkruimeld
2 eetlepels pijnboompitjes
1 eetlepel honing
200 milliliter appel- of sinaasappelsap

Kook de aardappelen gaar in ruim water met zout. Giet ze af en stamp ze samen met de geraspte bietjes en de boter tot een fijne puree. Breng de puree op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 170°C. Snijd de appels horizontaal door en hol ze uit met een bolletjessteker. Hak de helft van de appelbolletjes fijn en roer dit door de puree. Zet de halve appels in een ovenschaal en vul ze met de bietenpuree. Verdeel de geitenkaas en pijnboompitjes erover en besprenkel met de honing. Giet het vruchtensap langs de appels, leg de rest van de appelbolletjes eromheen en bak de appels in ± 20 minuten gaar en bruin.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Boodschappen februari 2012