zaterdag 16 september 2017

Phad Tao Song Yang Taohoo (Thailand)

PHAD TAO SONG YANG TAOHOO (ROERGEBAKKEN SPERZIEBONEN MET TAUGÉ EN TAHOE)

4 tenen knoflook
4 sjalotjes
6 centimeter galanga of 4 centimeter gemberwortel
500 gram sperziebonen
60 gram taugé
200 gram tahoe
6 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels pruimensaus
2 eetlepels limoen- of citroensap
1 deciliter groentebouillon
4 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels donkere sojasaus
2 eetlepels palm- of rietsuiker

GARNERING
2 - 3 theelepels gedroogde chili (sliertjes)
2 limoenen of citroenen


Pel de knoflooktenen en de sjalotjes en snipper ze fijn. Schil de galanga en hak hem fijn. Voeg hem toe aan de uienmassa. Was de sperziebonen en haal ze eventueel af. Snijd ze in stukjes van 2½ centimeter. Leg deze op een bord. Spoel de taugé in een zeef onder koud water af. Verwijder lelijke worteldelen en achtergebleven groene kapjes. Laat de taugé uitlekken. Snijd de tahoe in blokjes van 1 ½ centimeter en leg ze op een bord. Verhit een niet-ingevette wok of braadpan 20 seconden op matig vuur en laat de olie vervolgens langs de rand van de pan uitvloeien. Roerbak de uienmassa met de galanga 1 minuut en voeg de sperziebonen toe. Bak ze al omscheppend 2 minuten op hoog vuur op. Temper de warmtebron daarna weer tot matig. Voeg nu de tahoe, pruimensaus, het limoensap, de bouillon, de beide sojasausen en tot slot de palmsuiker toe. Schep het geheel voorzichtig om, zodat de tahoe niet uiteenvalt. Doe de taugé erbij en laat dit alles, afgedekt, 3 minuten zacht stoven. Garneer met sliertjes gedroogde chili en partjes limoen of citroen.

4 - 6 personen

bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De lekkerste gerechten van de wereld / Vera Zielstra

Pilaki (Het Egeïsch gebied, Turkije)

PILAKI (WITTE-BONENSALADE)

4 eieren (medium)
2 uien
zout
1 pot witte bonen (800 gram)
3 tomaten (pomodori)
6 takjes peterselie
4 takjes dille
3 takjes munt
½ citroen
3 eetlepels olijfolie (extra vierge)
½ eetlepel witte-wijnazijn
(versgemalen) peper
16 zwarte olijven


Eieren in 10 minuten hard koken. Intussen uien pellen en in ringen snijden, bestrooien met zout en 15 minuten laten staan. Intussen bonen laten uitlekken en afspoelen met koud water. Tomaten wassen en in partjes snijden. Peterselie, dille en munt fijnhakken. Citroen uitpersen. In kommetje citroensap, olijfolie en azijn tot dressing roeren. Uien afspoelen met koud water en droogdeppen met keukenpapier. Eieren pellen en overlangs in vieren snijden. Bonen, uien, tomaten, kruiden en dressing door elkaar scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. In schaal scheppen en garneren met ei en olijven.
Serveren met Turks brood.

4 personen

voedingswaarde : 325 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Het Egeïsch gebied, Turkije
gerechtsoort : mezze

bron : Turkije : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Marmara, het Egeïsch gebied en Centraal-Anatolië (De streekkeukens van Europa) / Mieke van Laarhoven

Sarimsakli Yogurtlu Havuc Köftesi (Het Egeïsch gebied, Turkije)

SARIMSAKLI YOĞURTLU HAVUÇ KÖFTESI (WORTELKROKETJES MET YOGHURT-KNOFLOOKSAUS)

1 bos bospeen
2 bosuitjes
2 eetlepels pijnboompitten
3 à 4 sneetjes oud witbrood
6 gewelde abrikozen
4 takjes peterselie
4 takjes munt
½ zakje verse dille (à 15 gram)
3 teentjes knoflook
1 ei (medium)
1 theelepel paprikapoeder
mespunt cayennepeper
zout
(versgemalen) peper
2 deciliter Griekse yoghurt
1 à 2 eetlepels citroensap
75 gram bloem
8 eetlepels zonnebloemolie


Wortels wassen, schoonmaken en in stukjes snijden. Wortels in bodempje water in 5 à 7 minuten gaarkoken. Intussen bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. Pijnboompitten in droge koekenpan licht goudbruin roosteren. Korstjes van sneetjes brood snijden en brood fijn verkruimelen. Abrikozen in stukjes snijden. Peterselie, munt en dille fijnknippen. Knoflook pellen en fijn snipperen. Wortels goed laten uitlekken en in keukenmachine doen. Bosui, abrikozen, verse kruiden, ei, ¾ van broodkruim, 2/3 van knoflook, paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper toevoegen en geheel tot samenhangend, niet te nat mengsel pureren. Zonodig extra broodkruim toevoegen. Pijnboompitten erdoor scheppen. In kommetje yoghurt losroeren met citroensap, rest van knoflook, zout en peper. Bloem in diep bord strooien. Van wortelmengsel 16 kroketvormige rolletjes vormen. In koekenpan met antiaanbaklaag olie verhitten. Kroketjes stuk voor stuk door bloem wentelen en in hete olie rondom in 8 minuten goudbruin en gaar bakken. Laten uitlekken op keukenpapier.
Serveren met yoghurt-knoflooksaus.

4 personen

voedingswaarde : 340 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Het Egeïsch gebied, Turkije
gerechtsoort : mezze

bron : Turkije : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Marmara, het Egeïsch gebied en Centraal-Anatolië (De streekkeukens van Europa) / Mieke van Laarhoven

Kadin Budu Köfte (Marmara, Turkije)

KADIN BUDU KÖFTE (VROUWENDIJEN)

50 gram rijst
1 ui
400 gram rundergehakt
1 theelepel piment
2 theelepels paprikapoeder mild
zout
(versgemalen) peper
4 takjes peterselie
1 ei (medium)
3 eetlepels bloem
4 eetlepels olijfolie


In pan met ruim water rijst volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken en laten uitlekken. Intussen ui pellen en snipperen. Gehakt, rijst, ui, piment, paprikapoeder, zout en peper in kom doen. Peterselie erboven fijnknippen. Ei toevoegen en geheel tot smeuïg mengel kneden. Van gehakt met behulp van 2 eetlepels 12 ovale gehaktballetjes maken, stevig aandrukken. Tot gebruik in koelkast bewaren.
Bloem in diep bord strooien en gehaktballetjes erdoor wentelen. In pan olie verhitten. Gehakt even aanbraden en op laag vuur in 20 minuten bruin en gaar bakken. Serveren met partjes citroen.
Lekker met rijst en tomatensalade met oregano.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 25 minuten

gebied : Marmara, Turkije
gerechtsoort : mezze

bron : Turkije : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Marmara, het Egeïsch gebied en Centraal-Anatolië (De streekkeukens van Europa) / Mieke van Laarhoven

Taratorlu Midye Tavasi (Marmara, Turkije)

TARATORLU MIDYE TAVASI (GEFRITUURDE MOSSELEN MET WALNOTENSAUS)

1 teentje knoflook
100 gram walnoten
2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
1 à 2 eetlepels citroensap
zout
3 takjes peterselie
30 gekookte mosselen (135 gram)
120 gram bloem
1 ei (medium)
olie om in te frituren


Knoflook pellen en halveren. In keukenmachine walnoten met knoflook fijnmalen. Olijfolie en citroensap druppelsgewijs erdoor mengen. Notenpasta met 4 à 5 eetlepels koud water tot sausdikte verdunnen. Op smaak brengen met zout. Peterselie fijn knippen en erdoor roeren. Mosselen droogdeppen met keukenpapier. In diep bord 2 eetlepels bloem strooien en mosselen erdoor wentelen. Aan 10 satéstokjes elk 3 mosselen prikken. In kom ei loskloppen. Rest van bloem erdoor mengen. Scheutje voor scheutje 1 deciliter koud water erdoor roeren tot glad beslag ontstaat. Beslag op smaak brengen met zout. Olie verhitten tot 170°C. Mosselen door beslag halen. Met 5 stokjes tegelijk in hete olie in 3 minuten goudbruin bakken. Op keukenpapier laten uitlekken. Direct serveren met walnotensaus.

4 personen

voedingswaarde : 355 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Marmara, Turkije
gerechtsoort : mezze

bron : Turkije : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Marmara, het Egeïsch gebied en Centraal-Anatolië (De streekkeukens van Europa) / Mieke van Laarhoven

Karidesli Pilav (Turkije)

KARIDESLI PILAV (GARNALENPILAF)

300 gram langkorrelrijst, speciale pilafrijst of ‘arpa sehrige’ (rijst met bruine rijst)
200 gram cocktailgarnalen
4 rijpe pruim- of trostomaten, ontveld
50 gram diepvriesdoperwten
100 gram worteltjes, in miniblokjes
1 eetlepel olijfolie


Breng ruim water aan de kook en giet dit over de rijst in een kom. Laat het water afkoelen. Laat de rijst vervolgens goed uitlekken. Stoof ondertussen de tomaten, erwten en wortel 10 minuten in de olie. Kook de garnalen 2 minuten in 9 deciliter kokend water, schep ze uit de pan. Schenk het garnalenwater bij de groenten. Verhit in een hapjespan de olie en bak hierin al omscheppend de rijst glazig in 10 minuten. Schenk de bouillon met groenten erbij, leg het deksel op de pan en laat de rijst op middelhoog vuur het water opnemen. Zet de pan dan op een vlamverdeler, leg een doek tussen pan en deksel en stoom de rijst in 10 minuten gaar en droog. Schep de garnalen door de rijst en warm ze erin op.

4 personen

voedingswaarde : 350 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip culinair september 2001