dinsdag 3 december 2019

Omelet met prei

OMELET MET PREI

1 eetlepel zoetzure zilveruitjes
3 eetlepels poestasaus
1 eetlepel tomatenketchup
1 eetlepel ketjap
50 gram boter of margarine
500 gram gesneden prei
7 eieren
6 eetlepels melk
zout
peper
vloeibaar aroma
2 eetlepels groene Zwitserse strooikaas


Uitjes kleinsnijden. In kommetje sausje roeren van: poestasaus, tomatenketchup en ketjap. Uitjes erdoor roeren. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Prei 5 minuten bakken. Uit pan scheppen. Schaal voorverwarmen. In kom eieren loskloppen met melk, zout, peper en enkele druppels vloeibaar aroma. In zelfde koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. ¼ Deel van eimengsel toevoegen. ¼ Deel van prei en ½ eetlepel kaas erover verdelen. Zachtjes bakken tot bovenkant droog is. Op schaal laten glijden en dubbelklappen. Op zelfde manier nog 3 omeletten bakken. Sausje apart erbij geven.
Lekker met gebakken aardappelen.

4 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip december 1980

Witlofsalade met fruit

WITLOFSALADE MET FRUIT

3 struikjes witlof (300 gram)
1 banaan
2 mandarijnen
1½ eetlepel citroensap
3 eetlepels sladressing Hawaienne
½ theelepel paprikapoeder


Witlof schoonspoelen. met puntig mesje stronk diep uithollen. Lof in smalle reepjes snijden. Banaan pellen en in plakjes snijden. Mandarijnen pellen en in partjes verdelen. In kom doen: witlof, banaan, mandarijn en citroensap. Sladressing erover verdelen. Door elkaar scheppen. Over 4 schaaltjes verdelen. Bestrooien met paprikapoeder.

4 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip december 1980

Gestoofde venkel met kokos

GESTOOFDE VENKEL MET KOKOS

2 grote venkelknollen (750 gram)
2 eetlepels citroensap
50 gram boter of margarine
zout
peper
2 eetlepels gemalen kokos
2 takjes peterselie


Van venkel stengels en groen verwijderen. Wassen en overlangs halveren. Besprenkelen met citroensap. In pan boter smelten. Toevoegen: venkel, 4 eetlepels water, zout en peper. Met deksel op pan in 20 minuten gaarstoven. In schaal scheppen. Bestrooien met kokos. Peterselie erboven fijnknippen.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip december 1980

Boerenkool met kastanjes

BOERENKOOL MET KASTANJES

½ literblik kastanjes
750 gram gesneden boerenkool
zout
peper
1 ½ eetlepel maïzena
1 eetlepel boter of margarine
1 eetlepel koffieroom


Kastanjes afgieten. In pan met 4 eetlepels water, boerenkool 10 minuten koken. Af en toe omscheppen. Toevoegen: zout, peper en kastanjes. In nog 10 minuten gaarkoken. Intussen in kommetje maïzena met 2 eetlepels koud water tot glad papje roeren. Door boerenkool roeren. Blijven roeren tot boerenkool is gebonden. Op smaak brengen met: boter en koffieroom. Overdoen in schaal.

4 personen

voedingswaarde : 215 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip december 1980

Kip met rum en vruchtjes

KIP MET RUM EN VRUCHTJES

4 kuikendijen à 200 gram
zout
versgemalen peper
1 theelepel kerriepoeder
50 gram boter
6 gekonfijte vruchtjes
4 bolletjes gember
1 borrelglaasje rum


Kip bestrooien met zout, peper en kerriepoeder. In koekenpan boter verhitten. Kip aan elke kant in 10 minuten gaar en goudbruin bakken. Intussen vruchtjes en gember halveren en 3 minuten meebakken. In steelpan rum zachtjes verwarmen. Over kip schenken. Van vuur af met lucifer aansteken. Laten uitbranden. Overdoen op schaal.
Groentetips: veldsla.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip december 1980

Salami-toast met ananas

SALAMI-TOAST MET ANANAS

4 sneetjes wittebrood
150 gram salami
4 schijven ananas
2 eetlepels groene peperkorrels
4 plakken belegen kaas à 25 gram


Grill voorverwarmen op hoogste stand. Sneetjes brood op rooster vlak onder grill aan elke kant in ½ minuut goudbruin roosteren. Over sneetjes geroosterd brood achtereenvolgens verdelen: salami, ananas, peperkorrels en kaas. Sneetjes op rooster met lekbak eronder in midden van grill zetten. Kaas in 4 minuten laten smelten. Kaasbroodjes op 4 borden leggen.
Groentetip: paprika met tomaat en ui.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 13 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip december 1980

Ham-kaasschnitzel

HAM-KAASSCHNITZEL

1 ei
zout
peper
tabasco
5 eetlepels paneermeel
1 theelepel kerriepoeder
4 dunne varkenslapjes à 100 gram
4 plakjes ham
4 plakjes belegen kaas
50 gram boter of margarine
2 tomaten


In diep bord ei loskloppen met zout, peper en enkele druppels tabasco. In ander diep bord paneermeel vermengen met kerriepoeder. Op aanrecht varkenslapjes uitspreiden. Plakje ham en plakje kaas erop leggen. Dubbelklappen en met houten cocktailprikkers vaststeken. Vlees eerst door ei halen, dan door paneermeel wentelen. Stevig aandrukken. In koekenpan boter verhitten. Schnitzels aan elke kant in 7 minuten gaar en goudbruin bakken. Tomaten wassen en in vieren snijden. Schnitzels op schaal leggen. Garneren met tomaat.
Groentetip: spruitjes.

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip december 1980

Omelet met cantharellen

OMELET MET CANTHARELLEN

½ pakje gedroogde cantharellen à 25 gram
½ ui
3 eieren
1 eetlepel Parmezaanse kaas
zout
peper
2 eetlepels boter of margarine
1 teentje knoflook
1 eetlepel zigeunersaus
1 eetlepel peterselie
tabasco


In kommetje warm water en cantharellen doen. 5 Minuten weken volgens gebruiksaanwijzing op pakje. Ui pellen en snipperen. Boven 2 kommen eieren splitsen. Eiwit stijfkloppen. Eidooiers loskloppen met kaas, zout en peper. Voorzichtig door eiwit scheppen. In zeef cantharellen afspoelen en laten uitlekken. In braadpan 1 eetlepel boter verhitten. Ui en cantharellen 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Eimengsel over panbodem laten uitvloeien. Zachtjes bakken tot bovenkant droog is. Aan cantharellenmengsel toevoegen: zigeunersaus, peterselie en enkele druppels tabasco. Op smaak brengen met zout en peper. Cantharellenmengsel over omelet verdelen. Omelet dubbelklappen en halveren. Omelet over 2 borden verdelen.
Groentetip: bloemkool met sesamzaad.

2 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip december 1980

Sperziebonen-kaasschotel

SPERZIEBONEN-KAASSCHOTEL

1 ei
1 eetlepel mosterd
4 eetlepels vinaigrettesaus
1 eetlepel dille
1 eetlepel peterselie
1 plak jong belegen kaas à 100 gram
1 plak oud belegen kaas à 100 gram
1 literblik gebroken sperziebonen


Ei in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en fijnsnipperen. In kommetje sausje roeren van ei, mosterd, vinaigrettesaus, dille en peterselie. Ovenschotel invetten. Kaas in dobbelsteentjes snijden. Sperziebonen afgieten.
Oven voorverwarmen op 220°C. In ovenschotel kaas en sperziebonen door elkaar scheppen. Eimengsel erover verdelen. In midden van oven in 20 minuten heet laten worden.

4 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip december 1980

Karbonade met rozijnensaus

KARBONADE MET ROZIJNENSAUS

4 karbonades
zout
peper
1½ theelepel gemberpoeder
50 gram margarine
½ eetlepel bloem
5 eetlepels boerenjongens
1 eetlepel bakgember


Schaal voorverwarmen. Vlees bestrooien met zout, peper en gemberpoeder. In koekenpan margarine verhitten. Vlees aan elke kant in 10 minuten gaar en goudbruin bakken. Op warme schaal leggen. Bloem door bakvet roeren, Al roerende 4 eetlepels water toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Boerenjongens erdoor roeren. Over vlees schenken.
Groentetip: worteltjes.

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip december 1980