donderdag 22 augustus 2024

Gigantes Plaki (Griekenland)

GIGANTES PLAKI (BONEN IN TOMATENSAUS)

250 gram grote gedroogde witte bonen
1 laurierblad
1 ui
2 teentjes knoflook
300 gram tomaten
4 eetlepels olijfolie
3 eetlepels tomatenpuree
½ theelepel suiker
½ theelepel scherp paprikapoeder
groen van 1 venkelknol
zout


Spoel de bonen af, overgiet ze met koud water en laat ze een nacht weken. Giet de volgende dag het water af, doe de bonen in een pan, overgiet ze met vers water en voeg een laurierblad toe. Breng de bonen aan de kook, schuim ze af en kook ze 45 minuten boven een laag vuur.
Pel ondertussen de ui en knoflookteentjes en hak ze fijn. Overgiet de tomaten met kokend water, ontvel ze en snijd ze klein.
Verhit de olijfolie in een pan. Fruit hierin de uitjes en knoflook. Roer de tomatenpuree los met ½ liter water en voeg samen met de kleingesneden tomaten, suiker en paprikapoeder toe aan de ui in de pan.
Laat de saus afgedekt zachtjes koken. Schep de bonen na 45 minuten kooktijd met een schuimspaan uit het kooknat en roer ze door de tomatensaus. Was het venkelgroen, hak het fijn en voeg het toe.
Laat de bonen nog 1 uur zachtjes koken in de tomatensaus. Roer de bonen af en toe om en giet er zonodig nog 1 deciliter kokend water bij. Verwijder het laurierblad wanneer de bonen gaar zijn. Maak het gerecht op smaak af met zout en serveer het warm.

4 personen

voedingswaarde : 310 kcal p.p.
week- / bereidingstijd : 8 -12 - 2¼ uur

gebied : Griekenland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Griekenland (Koken in de Wereld) / Kristina Likidis-Königsfeld

Moustalevria (Griekenland)

MOUSTALEVRIA (DRUIVENPUDDING)

Dit is een snel te bereiden variant op de gebruikelijke pudding.

4 volle eetlepels maïzena
1/8 liter koud water
1 liter druivensap
slagroom
kaneel
sesamzaad


Maïzena oplossen in het koude water. Met een garde kloppen, zodat geen klontjes ontstaan.
Het druivensap langzaam bij gematigde hitte aan de kook brengen. De opgeloste maïzena er langzaam bij gieten en gedurende 1 minuut steeds blijven doorroeren. Als de pudding weer kookt van het fornuis nemen en al roerend langzaam laten afkoelen. In sorbet- of wijnglazen schenken en minstens 3 uur in de koelkast laten opstijven.
Kort voor het serveren met geklopte slagroom, wat kaneel en geroosterd sesamzaad bestrooien.

6 personen

bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : nagerecht

bron : Griechisch kochen / Anne Theoharous, vertaald door Esther Westerveld