zaterdag 23 juli 2016

Bonen-maaltijdsalade met geitenkaas

BONEN-MAALTIJDSALADE MET GEITENKAAS

1 pot bruine bonen (nettogewicht 720 gram)
1 ui
150 gram (wilde) spinazie
100 gram harde geitenkaas
1 blik tonijn naturel (nettogewicht 180 gram)
2 eetlepels mosterdsaus
2 eetlepels azijn
zout
peper
2 eetlepels olie


Bruine bonen laten uitlekken. Ui in dunne ringen snijden. In zeef doen. 1 Liter kokend water erover schenken. Laten uitlekken. Spinazie wassen en uitslaan. Kaas in plakjes schaven. Tonijn afgieten. In stukjes verdelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. In kommetje doen: mosterdsaus, azijn, zout, peper en olie. Tot sausje roeren.
Slaschaal bekleden met spinazie. Enkele blaadjes achterhouden voor garnering. Bonen, ui, helft van kaas en tonijn door elkaar scheppen. In slaschaal doen. Rest van kaas erover verdelen. Garneren met achtergehouden spinazie. Sausje erover schenken.
Lekker met stokbrood en tomatensalade.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip juli 1990

Maiskolf met kervelboter

MAÏSKOLF MET KERVELBOTER

4 maiskolven
1 pakje gezouten boter (125 gram)
¾ eetlepel limoensap
1 sjalotje
8 takjes kervel
versgemalen peper
2 eetlepels olie


Maiskolven 5 minuten koken. Afgieten. Laten afkoelen. Halveren. Boter met limoensap zacht roeren. Boven boter sjalotje raspen. Kervel erboven fijnknippen. Door elkaar roeren. Op smaak brengen met peper. Boter tot rolletje vormen. In aluminiumfolie verpakken. In koelkast laten opstijven.
Boter in plakjes snijden. Op ingevet rooster maiskolven leggen. Met olie bestrijken. In 8 minuten goudbruin grilleren. Af en toe keren. Op schaal leggen. Op maiskolf plakjes boter leggen.

8 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip juli 1990

Scandinavische groentesoep met garnalen (Scandinavië)

SCANDINAVISCHE GROENTESOEP MET GARNALEN

4 bospeentjes, in dunne plakjes
100 gram verse doperwten, gedopt
1 aardappel, geschild, in blokjes
100 gram sperziebonen, schoongemaakt en gehalveerd
600 milliliter visfond
120 milliliter room
1 ei, het eigeel
125 gram kleine garnalen, gepeld
1 eetlepel dille, gehakt
1 theelepel droge sherry
2 takjes dille voor de garnering
zout
peper


Doe de bospeen, doperwten, aardappel en sperziebonen in een grote steelpan en schenk de visfond erbij. Kook de groente in ongeveer 7 minuten zacht. Meng in een kleine schaal de room met het eigeel. Roer beetje bij beetje 100 milliliter van het groentemengsel door het roommengsel. Voeg het roommengsel toe aan het groentemengsel in de steelpan. Verhit de soep al roerende 1 minuut (niet laten koken!). Voeg de garnalen toe en laat de soep ongeveer 1 minuut sudderen tot de garnalen roze zijn. Voeg de gehakte dille toe met zout, peper en sherry. Verdeel de soep over 4 soepkommen en garneer met een takje dille.

4 personen

gebied : Scandinavië
gerechtsoort : soep

bron : Wining & Dining 2001/3

Tonijn met gemberdressing (Californië, Verenigde Staten)

TONIJN MET GEMBERDRESSING

400 gram tonijn, in dunne plakken
1 middelgrote rijpe avocado
400 gram gemengde groene slasoorten (frisée, rucola, radicchio, waterkers)
1 rode ui, in plakjes
2 tomaten, ontveld, ontzaad, in reepjes

DRESSING
1 kleine sjalot, in plakjes
2 centimeter gemberwortel, gehakt
4 eetlepels lichte sojasaus
4 eetlepels limoensap
4 eetlepels olijfolie
peper


Meng de sjalot, gember, sojasaus, het limoensap en een paar slagen peper in een kom. Spatel langzaam de olijfolie erdoor en zet de dressing apart. Marineer de tonijnplakken kort in de gemberdressing. Maak de slasoorten aan met de dressing en schik ze op een schaal. Schil de avocado en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in kwarten en snijd deze weer in 4 dunne plakjes. Maak de salade op met de gemarineerde tonijn, de avocado, rode ui en tomaatreepjes.

4 personen

gebied : Californië, Verenigde Staten
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Wining & Dining 2001/3

Geroosterde zalm met rode wijnsaus (Californië, Verenigde Staten)

GEROOSTERDE ZALM MET RODE WIJNSAUS

4 zalmfilets met huid, zonder schubben
2 eetlepels olijfolie
2 centimeter gemberwortel, gehakt
2 eetlepels zwarte peperkorrels, geplet
zout

SAUS
500 milliliter Cabernet Sauvignon
4 eetlepels olijfolie
1 sjalot, gesnipperd
1 knoflookteentje
1 pruimtomaat, ontveld, gehakt
1 eetlepel balsamicoazijn
200 milliliter kippenbouillon
zout
peper

BASILICUMOLIE
½ bosje basilicum, de blaadjes
50 milliliter olijfolie


Marineer de zalm 20 minuten in olijfolie gemengd met gember, peperkorrels en zout. Meng de ingrediënten voor de saus en kook deze in tot 150 milliliter. Maak de basilicumolie door de basilicumblaadjes met de olijfolie te mengen in een blender. Verhit een zware koekenpan en smeer hem in met olijfolie. Temper het vuur en leg de zalm op de huidkant in de pan. Bak de zalm zonder te keren of te bewegen tot de huid krokant is en het vlees glazig (ongeveer 12 minuten). Let op dat de bovenkant sappig blijft. Leg de zalm omgekeerd op voorverwarmde borden en giet er wat saus en basilicumolie overheen.

4 personen

gebied : Californië, Verenigde Staten
gerechtsoort : visgerecht

bron : Wining & Dining 2001/3

Blueberry Pie (Canada)

BLUEBERRY PIE (BOSBESSEN-ROOMTAART)

175 gram bloem
zout
1 eetlepel witte basterdsuiker
75 gram boter of margarine
200 gram Mon Chou
7 eetlepels suiker
¼ liter slagroom
400 gram blauwe bessen
2 eetlepels citroensap
1 zakje taartengeleipoeder (helder)


In kom doen: 150 gram bloem, ½ theelepel zout, basterdsuiker en boter. Met 2 messen boter door bloem snijden tot erwtjesgrootte. 5 Eetlepels koud water erdoor mengen. Met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden. 30 Minuten afgedekt in koelkast leggen. Intussen in kommetje Mon Chou met 2 eetlepels suiker fijnprakken. In kom slagroom met 2 eetlepels suiker half stijfkloppen. Mon Chou erdoor kloppen of goed erdoor roeren. In zeef bessen afspoelen. Laten uitlekken. Oven voorverwarmen op 200°C. Lage taartvorm (24 centimeter doorsnede) invetten. Aanrecht en deegroller bestuiven met rest van bloem. Deeg uitrollen tot ronde lap, 2 centimeter groter dan vorm. Hiermee vorm bekleden met opstaande rand. Met vork gaatjes in deeg prikken. 1 Richel onder midden van oven, taartbodem in 15 minuten goudbruin en gaar bakken. Tot lauw laten afkoelen. Taartbodem uit vorm nemen en op taartrooster zetten. In pan doen: bessen, 1 deciliter water, 3 eetlepels suiker en citroensap. 10 Minuten zachtjes koken. Regelmatig roeren. Eventueel extra suiker toevoegen. Intussen Mon Choumengsel over taartbodem uitsmeren. In kommetje taartengeleipoeder vermengen met 1 eetlepel koud water. Mengsel door bessen roeren. Nog 1 minuut meekoken volgens gebruiksaanwijzing. Over taartbodem verdelen. Taart in 1 uur koud laten worden.
Taart op platte schaal zetten. In 10 punten snijden.

10 personen

voedingswaarde : 325 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 60 / 5 / 60 minuten

gebied : Canada
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip juli 1988

Scalloped Cellery with Tomato (Canada)

SCALLOPED CELLERY WITH TOMATO (GEBAKKEN BLEEKSELDERIJ MET TOMAAT)

1 sjalotje
1 struik bleekselderij (750 gram)
3 tomaten
6 cream crackers
40 gram boter of margarine
zout
peper
1 theelepel suiker
1 takje peterselie


Sjalotje pellen en fijn snipperen. Van bleekselderij stronk en blad verwijderen. Wassen (en draden eraf trekken). In stukjes snijden. Tomaten wassen. Halveren en pitjes verwijderen. In stukjes snijden. Crackers aan beide kanten besmeren met 2 eetlepels boter. Lage ovenschotel (inhoud ¾ liter) invetten.
Oven voorverwarmen op 200°C. Intussen in pan rest van boter verhitten. Sjalot en bleekselderij toevoegen. Met deksel op pan, bleekselderij in 10 minuten bijna gaarkoken. Toevoegen: tomaat, zout, peper en suiker. Nog 5 minuten meestoven. Overdoen in ovenschotel. Crackers erboven verkruimelen. In midden van oven, schotel in 15 minuten goudbruin laten kleuren. Uit oven peterselie erboven fijn knippen.

4 personen

voedingswaarde : 195 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 45 / 30 minuten

gebied : Canada
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1988

Sweet-Sour Rabbit (Canada)

SWEET-SOUR RABBIT (ZOETZUUR KONIJN)

4 eetlepels bloem
2 eetlepels maïzena
1 kilogram wild konijndelen
zout
peper
40 gram boter of margarine
1 deciliter azijn
1 blik ananasstukjes (nettogewicht 567 gram)
1 groene paprika
100 gram suiker


In diep bord bloem strooien. Konijn inwrijven met zout en peper. Door bloem wentelen. Overtollig bloem eraf schudden. In grote braadpan helft van boter verhitten. Helft van konijn in 7 minuten rondom lichtbruin bakken. Uit pan scheppen. Aan bakvet rest van boter toevoegen en verhitten. Op zelfde manier rest van konijn lichtbruin bakken. Andere helft van konijn terugdoen in braadpan. Azijn toevoegen. Ananassap erboven afgieten. ½ Theelepel zout erover strooien. Met deksel op pan, konijn in 1 uur zachtjes gaar laten worden. Intussen paprika wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. Paprika in stukjes snijden. In kommetje maïzena met 2 eetlepels koud water tot glad papje roeren. Suiker erdoor roeren. Suiker erdoor roeren. Paprika en ananasstukjes door konijn scheppen. Nog 5 minuten zachtjes mee warmen. Konijn uit pan scheppen. Al roerende maïzenamengsel door stoofvocht roeren. Blijven roeren tot gebonden saus. Konijn erdoor scheppen.
Konijn in 10 minuten zachtjes heet laten worden.

4 personen

voedingswaarde : 645 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 75 / 10 minuten

gebied : Canada
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip juli 1988

Pan Fried Onion Rings (Canada)

PAN FRIED ONION RINGS (GEBAKKEN UIRINGEN)

2 grote uien
1 deciliter melk
4 eetlepels bloem
zout
peper
50 gram boter of margarine


Uien pellen en in ringen snijden. In kom melk doen. Ui toevoegen en 30 minuten laten staan. Af en toe omscheppen. Intussen in kom doen: bloem, ½ theelepel zout en snufje peper. Door elkaar roeren.
Ui uit melk scheppen. Met keukenpapier droogdeppen. Ui door bloem scheppen. In grote koekenpan boter verhitten. Overtollig bloem van ui schudden. Ui in 7 minuten goudbruin bakken. Overdoen in schaal.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten

gebied : Canada
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip juli 1988

Pumpkin Soup (Canada)

PUMPKIN SOUP (POMPOENSOEP)

2 uien
2 bosuitjes
1 kilogram pompoen
2 eetlepels boter of margarine
1 kippenbouillontablet
¼ liter slagroom
zout
peper
worcestershiresaus
3 tomaten
2 takjes peterselie


Ui pellen en snipperen. Van bosuitjes lelijk blad en worteltjes verwijderen. Wassen. Uitjes met stengels in stukjes snijden. Pompoen dik schillen en zacht binnenste en pitjes verwijderen. In stukjes snijden. In pan boter verhitten. Ui en bosui 3 minuten zachtjes bakken. Toevoegen: pompoen, ½ liter water en bouillontablet. Met deksel op pan 10 minuten zachtjes koken. Helft van slagroom erdoor roeren. Zonder deksel op pan in nog 15 minuten zachtjes gaarkoken. Op smaak brengen met zout, peper en enkele druppels worcestershiresaus. Intussen tomaten onderdompelen in kokend water. Ontvellen. 3 Tomaten halveren en pitjes verwijderen. Van 1 tomaat 4 plakjes snijden. Rest van tomaten in stukjes snijden. Boven andere pan soep met stukjes tomaat door zeef wrijven.
Soep in 7 minuten door en door verwarmen. Rest van slagroom erdoor roeren. 1 Minuut mee warmen. In 4 diepe borden plak tomaat leggen. Soep erover verdelen. Peterselie erboven fijn knippen.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 50 / 10 minuten

gebied : Canada
gerechtsoort : soep

bron : Tip juli 1988

Sperziebonen met paprika

SPERZIEBONEN MET PAPRIKA

300 gram sperziebonen
½ rode paprika
½ gele paprika
1 teentje knoflook
1½ eetlepel zure room
½ eetlepel tomatenketchup
zout
2 takjes bonenkruid
½ theelepel rozemarijnnaaldjes
1 takje selderij


Sperziebonen wassen. Afhalen en eventueel doormidden snijden. Paprika’s wassen. Zaadlijsten verwijderen. In stukjes snijden. Knoflook pellen. In stukjes snijden. In kommetje zure room en tomatenketchup tot sausje roeren.
In pan weinig water en zout aan de kook brengen. Toevoegen: sperziebonen, knoflook, bonenkruid en rozemarijn. 10 Minuten koken. Paprika toevoegen. In nog 10 minuten sperziebonen zachtjes gaarkoken. Afgieten. Bonenkruid verwijderen. Sausje toevoegen. Omschudden. Overdoen in schaal. Selderij erboven fijn knippen.

2 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1988

Gestoofde gemengde groenten

GESTOOFDE GEMENGDE GROENTEN

1 ui
1 aubergine (250 gram)
2 courgettes (400 gram)
1 rode paprika
1 gele paprika
3 vleestomaten (500 gram)
3 eetlepels olie
2½ theelepel paprikapoeder (mild)
2½ theelepel basilicum
½ eetlepel suiker
zout
1 deciliter droge witte wijn
12 groene olijven zonder pit
3 takjes peterselie
1 eetlepel pijnboompitten


Ui pellen en fijn snipperen. Aubergine wassen en kroontje verwijderen. Courgettes wassen en kroontjes verwijderen. In blokjes snijden. Tomaten inkruisen en enkele telen onderdompelen in kokend water. Ontvellen. In stukjes snijden.
In pan olie verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Aubergine 2 minuten meebakken. Toevoegen: paprika, courgette, tomaat, paprikapoeder, basilicum, suiker, zout en wijn. Aan de kook brengen. Met deksel op pan in 15 minuten zachtjes gaar stoven. Olijven erdoor mengen. Overdoen in schaal. Peterselie erboven fijn knippen. Pijnboompitten erover strooien.

6 personen

voedingswaarde : 110 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1988