dinsdag 25 september 2018

Paranoten met kerrie

PARANOTEN MET KERRIE

‘Curried Brazil nuts’: een origineel alternatief voor het bakje pinda’s - heel pittig en aan te raden op een koude winteravond (oudjaar) als er bisschopswijn geschonken wordt. Garam masala is een Indiaas kerriemengsel dat in oosterse winkels soms wel te koop is, maar ook heel goed zelf samen te stellen is. Mix de volgende specerijen en laat komijn en peper overheersen: foelie, geelwortel (kurkuma), ketoembar, (verse) gemberwortel (djahé), kaneel, kardemom, komijn (djinten), kruidnagel, mosterdzaad, zwarte peper en chili- of cayennepeper; eventueel wat knoflookpoeder.

50 gram boter
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels garam masala
1 theelepel koriander
200 gram gepelde paranoten
zout


Verwarm de oven voor op 200°. Verhit de boter met de olie en de specerijen in een pan en laat heel even pruttelen. Doe de noten erbij en laat ze 3 minuten sudderen, steeds omroerend tot ze goed geolied zin. Doe de noten over in een bakvorm en zet ze 20 - 25 minuten in de vrij hete oven tot ze geheel gebruind zijn.
De noten op keukenpapier uit laten lekken en droogdeppen, met zout bestrooien en af laten koelen. In potten overdoen en goed afsluiten.

4 personen

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Het notenboekje / Rosamond Richardson

Walnootsaus voor bij gerookte vis

WALNOOTSAUS VOOR BIJ GEROOKTE VIS

Een pittige, vrij machtige, koude saus die het uitstekend doet bij gerookte makreel of, nog beter, bij gerookte forel. Het recept is voor 4 personen.

60 gram walnoten, fijngemalen
bosje peterselie
30 gram broodkruim
olijfolie
2 knoflookteentjes uit de knijper
zeezout
peper uit de molen
1 deciliter room


Maal de noten en knip de peterselie fijn. Doe er het broodkruim bij en voeg er al roerend geleidelijk de olie aan toe tot er een dikke, romige saus is ontstaan. Breng op smaak met zout, peper en knoflook. Roer er tenslotte de room door en zet tot gebruik in de koelkast.

4 personen

gerechtsoort : saus

bron : Het notenboekje / Rosamond Richardson

Pijnappelnoten en tagliatelle (Italië)

PIJNAPPELNOTEN EN TAGLIATELLE

Een subliem gerecht volgens een bekend Italiaans recept. Succes verzekerd, mits een heel goede kwaliteit olijfolie gebruikt wordt. Tagliatelle, in sommige streken fettucine genoemd, is pasta die veel van mie wegheeft. De noten desnoods vervangen door grof gemalen paranoten, basilicum door peterselie. Voor 4 personen.

1 deciliter goede olijfolie
3 - 4 gedroogde chilipepers
450 gram tagliatelle
4 knoflookteentjes
6 eetlepels gebrande pijnappelnootjes
4 eetlepels verse, fijngehakte basilicumblaadjes


Verwarm de olie in een pan en leg hierin de in stukjes gebroken pepers. Op zeer laag vuur 5 minuten laten inkoken. Kook de tagliatelle ‘al dente’, bijtgaar. Tegen de tijd dat ze gaar is, de olie door een zeef in een andere pan overgieten en de pepers wegdoen. De knoflook boven de olie uitknijpen, de noten toevoegen en opnieuw verhitten. Zacht 2 minuten laten sudderen en er dan de uitgelekte tagliatelle doorheen roeren. Bestrooien met fijngeknipte basilicum en meteen opdienen.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : pastagerecht

bron : Het notenboekje / Rosamond Richardson

Pindasoep

PINDASOEP

120 gram gebrande pinda’s
4 deciliter bouillon
peper naar smaak
Tabasco naar smaak
1 deciliter room
2 sneetjes oud wittebrood
boter


Maal de pinda’s fijn en vermeng ze met een scheutje warme bouillon. Doe er de resterende bouillon bij en verhit op matig vuur. Breng op smaak met peper en Tabasco (en eventueel wat sojasaus). Goed door verwarmen.
Intussen het brood in dobbelsteentjes snijden en in boter bakken. Geef de croutons apart bij de soep, waar op het laats wat room door geroerd is.

4 personen

gerechtsoort : soep

bron : Het notenboekje / Rosamond Richardson