maandag 25 mei 2020

Appel-en-kaaskrummelpoeding (Zuid-Afrika)

APPEL-EN-KAASKRUMMELPOEDING

6 grote appels (liefst Granny Smith)
2 gram kaneelpoeder
2 gram geraspte hazelnoot
10 gram sinaasappelsap
85 gram honing
35 gram bruine basterdsuiker
70 gram gezeefde bloem
zout
50 gram margarine
50 gram geraspte oude kaas


Verhit de oven tot 180°C. Schil de appels, snijd ze in schijfjes en rangschik deze in een beboterd blik. Strooi kaneel en hazelnoot erover. Besprenkel met sinaasappelsap. Schep de honing erbij. Meng de suiker, de bloem en een beetje zout en kneed de margarine erdoor totdat het mengsel kruimelig is. Roer de kaas er luchtig doorheen en bedek de appels met het mengsel.
Bak dit nagerecht in 35 minuten tot de bovenlaag goudbruin is en de appels gaar zijn. U kunt dit dessert eventueel serveren met slagroom en/of roomijs.

4 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : nagerecht

bron : Gall & Gall magazine mei 1996

Champignons met Italiaanse kruiden (Italië)

CHAMPIGNONS MET ITALIAANSE KRUIDEN

½ zakje verse Italiaanse-kruidenmix (à 30 gram)
1 bakje champignons (250 gram)
3 eetlepels (olijf)olie
1 theelepel citroensap
1 eetlepel droge witte wijn
1 theelepel kruidenbouillonpoeder
(versgemalen) zwarte peper
1 teentje knoflook


In kopje kruidenmix fijnknippen. Champignons schoonvegen met keukenpapier. Champignons, kruidenmix, olie, citroensap, wijn en bouillonpoeder in pan doen. Bestrooien met peper. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Geheel aan de kook brengen en in 5 minuten zachtjes gaarkoken. In zeef laten afkoelen. Champignons over twee bordjes verdelen. Serveren met geroosterd brood.

2 personen

voedingswaarde : 155 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande 9 mei 1996

Rode bonen met bleekselderij en perzik

RODE BONEN MET BLEEKSELDERIJ EN PERZIK

1 grote ui
3 stengels bleekselderij
1 rode paprika
1 perzik
25 gram boter
1 teentje knoflook
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 eetlepel chilipoeder
1 theelepel mosterdpoeder
½ pak gezeefde tomaten (à 500 gram)
1 blik rode kidneybonen (netto 400 gram)
2 theelepels kruiden-bouillonpoeder


Pel en snipper de ui. Snijd de bleekselderij in stukjes. Maak de paprika schoon en snijd ze in stukjes. Schil de perzik en snijd het vruchtvlees in schijfjes
Verhit de boter in een hapjespan en fruit de ui zachtjes goudgeel. Pers het teentje knoflook erboven uit. Roer de bruine suiker, het chilipoeder en het mosterdpoeder erdoor. Schep de bleekselderij en de paprika erdoor en bak alles al omscheppend 3 minuten. Voeg de gezeefde tomaten, de rode bonen met vocht, de perzik en het bouillonpoeder toe. Laat het gerecht nog 10 minuten zachtjes sudderen. Lekker met Koolsalade en grof volkorenbrood.

2 personen

voedingswaarde : 345 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Menu 31 mei 1995