PICKLE VAN UIEN
900 gram kleine witte uitjes
115 gram grof zout
11 deciliter kruidenazijn
115 gram rietsuiker
Schil de uien. Dat gaat handig als u ze even laat koken, afgiet en onder de koude kraan houdt. Laat de uien 24 uur staan in gezouten water; giet ze af en leg ze in voorraadpotten met kruidenazijn. Sluit de potten - de inhoud is na twee weken klaar voor gebruik.
Bij gebrek aan kruidenazijn kunt u moutazijn koken met de suiker en een katoenen zakje met de volgende kruiden (hele kruiden, geen poeder): 14 gram kruidnagels, 14 gram gemberwortel, 14 gram kaneel, 14 gram witte peperkorrels, 14 gram piment. Laat alles samen een minuut of tien koken, verwijder dan het kruidenzakje en vul de potten.
4 personen
gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : inmaak (hartig)
bron : Thee kun je eten : Recepten uit de Engelse keuken / Wendy Savory
vrijdag 9 oktober 2020
Schotse havermoutpap (Schotland, Verenigd Koninkrijk)
SCHOTSE HAVERMOUTPAP
140 gram havermout
1¼ liter water
snufje zout
Kook het water, voeg er de havermout bij onder goed roeren met een houten lepel. Blijf roeren totdat de pap dik wordt en er geen klontjes meer in zitten. Doe er dan het zout bij. Even laten doorkoken, dan de pan van het vuur nemen, de deksel erop en ongeveer een uur zachtjes laten doorkoken.
Schotse manier van opdienen: Schep de kokend hete pap in diepe orden en zet naast ieder bord een kommetje koude melk of room, waarin de lepel met pap gedoopt wordt. (Let op de afwezigheid van suiker, de Schotten houden niet van verwennerij.)
Engelse manier van opdienen: Koude melk of room worden met suiker en stroop door de pap geroerd voor het opdienen (een methode die de Schotten zeer afkeuren).
Zowel Schotse als Engelse koks zullen een pan met dikke bodem aanraden om aanbranden te voorkomen.
4 personen
gebied : Schotland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : ontbijtgerecht
bron : Thee kun je eten : Recepten uit de Engelse keuken / Wendy Savory
140 gram havermout
1¼ liter water
snufje zout
Kook het water, voeg er de havermout bij onder goed roeren met een houten lepel. Blijf roeren totdat de pap dik wordt en er geen klontjes meer in zitten. Doe er dan het zout bij. Even laten doorkoken, dan de pan van het vuur nemen, de deksel erop en ongeveer een uur zachtjes laten doorkoken.
Schotse manier van opdienen: Schep de kokend hete pap in diepe orden en zet naast ieder bord een kommetje koude melk of room, waarin de lepel met pap gedoopt wordt. (Let op de afwezigheid van suiker, de Schotten houden niet van verwennerij.)
Engelse manier van opdienen: Koude melk of room worden met suiker en stroop door de pap geroerd voor het opdienen (een methode die de Schotten zeer afkeuren).
Zowel Schotse als Engelse koks zullen een pan met dikke bodem aanraden om aanbranden te voorkomen.
4 personen
gebied : Schotland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : ontbijtgerecht
bron : Thee kun je eten : Recepten uit de Engelse keuken / Wendy Savory
Zoetzuur van stoofperen
ZOETZUUR VAN STOOFPEREN
4 stoofperen (500 gram)
50 gram rozijnen
1½ deciliter azijn
1 deciliter rode-bessensap
50 gram suiker
1 kaneelstokje
5 kruidnagels
Peren schillen, halveren en klokhuis verwijderen. In vieren snijden. In zeef rozijnen afspoelen. In pan doen: peer, rozijnen, azijn, bessensap, suiker, kaneel en kruidnagels. Met deksel op pan 30 minuten zachtjes koken. Met schuimspaan peer en rozijnen uit azijnmengsel scheppen en overdoen in schaaltje. Kaneel en kruidnagels verwijderen. Zonder deksel azijnmengsel nog 10 minuten zachtjes koken. Over peer met rozijnen schenken. Koud laten worden.
Lekker bij gebraden of gegrilleerd vlees.
4 personen
voedingswaarde : 140 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 55 minuten / 2 uur
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip oktober 1987
4 stoofperen (500 gram)
50 gram rozijnen
1½ deciliter azijn
1 deciliter rode-bessensap
50 gram suiker
1 kaneelstokje
5 kruidnagels
Peren schillen, halveren en klokhuis verwijderen. In vieren snijden. In zeef rozijnen afspoelen. In pan doen: peer, rozijnen, azijn, bessensap, suiker, kaneel en kruidnagels. Met deksel op pan 30 minuten zachtjes koken. Met schuimspaan peer en rozijnen uit azijnmengsel scheppen en overdoen in schaaltje. Kaneel en kruidnagels verwijderen. Zonder deksel azijnmengsel nog 10 minuten zachtjes koken. Over peer met rozijnen schenken. Koud laten worden.
Lekker bij gebraden of gegrilleerd vlees.
4 personen
voedingswaarde : 140 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 55 minuten / 2 uur
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip oktober 1987
Stoofperen met port en rozijnen
STOOFPEREN MET PORT EN ROZIJNEN
3 eetlepels rozijnen
1 kilogram stoofperen
1 deciliter rode port
1 eetlepel citroensap
½ stukje pijpkaneel
1 eetlepel maïzena
In zeef rozijnen afspoelen. Peren schillen en klokhuizen verwijderen. In pan doen: 1½ deciliter water, rozijnen, peren, port, citroensap en pijpkaneel. Met deksel op pan in 1½ uur gaar en lichtrood koken. In kommetje maïzena met 1 eetlepel koud water tot glad papje roeren. Voorzichtig al roerende aan peren toevoegen. Blijven roeren tot lichtgebonden saus. peren laten afkoelen.
Peren in schaal scheppen.
4 personen
voedingswaarde : 155 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 105 / 1 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip oktober 1982
3 eetlepels rozijnen
1 kilogram stoofperen
1 deciliter rode port
1 eetlepel citroensap
½ stukje pijpkaneel
1 eetlepel maïzena
In zeef rozijnen afspoelen. Peren schillen en klokhuizen verwijderen. In pan doen: 1½ deciliter water, rozijnen, peren, port, citroensap en pijpkaneel. Met deksel op pan in 1½ uur gaar en lichtrood koken. In kommetje maïzena met 1 eetlepel koud water tot glad papje roeren. Voorzichtig al roerende aan peren toevoegen. Blijven roeren tot lichtgebonden saus. peren laten afkoelen.
Peren in schaal scheppen.
4 personen
voedingswaarde : 155 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 105 / 1 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip oktober 1982
Meloen gevuld met druiven
MELOEN GEVULD MET DRUIVEN
2 kleine netmeloenen
100 gram witte druiven
100 gram blauwe druiven
2½ eetlepel gembersiroop
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel bakgember
Meloenen overdwars halveren. met lepel pitjes verwijderen. Met meloenbolletjeslepel meloen uithollen. In kom doen. Druiven wassen en van trosje halen. Halveren en pitjes verwijderen. In kopje gembersiroop en citroensap vermengen. Aan meloen toevoegen: druiven, bakgember en gembercitroenmengsel. Door elkaar scheppen. Hiermee meloenhelften vullen. In koelkast in 2 uur koud laten worden.
Meloenhelften op 4 bordjes zetten. Direct opdienen.
4 personen
voedingswaarde : 135 kcal p.p.
bereidingstijd : 135 / 2 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Tip oktober 1981
2 kleine netmeloenen
100 gram witte druiven
100 gram blauwe druiven
2½ eetlepel gembersiroop
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel bakgember
Meloenen overdwars halveren. met lepel pitjes verwijderen. Met meloenbolletjeslepel meloen uithollen. In kom doen. Druiven wassen en van trosje halen. Halveren en pitjes verwijderen. In kopje gembersiroop en citroensap vermengen. Aan meloen toevoegen: druiven, bakgember en gembercitroenmengsel. Door elkaar scheppen. Hiermee meloenhelften vullen. In koelkast in 2 uur koud laten worden.
Meloenhelften op 4 bordjes zetten. Direct opdienen.
4 personen
voedingswaarde : 135 kcal p.p.
bereidingstijd : 135 / 2 minuten
gerechtsoort : nagerecht
bron : Tip oktober 1981
Blommekompot (Denemarken)
BLOMMEKOMPOT (PRUIMENMOES)
500 gram sappige pruimen
2 kruidnagels
1 deciliter cider
1 eetlepel suiker
Halveer de pruimen en verwijder de pit. Doe ze met de kruidnagels en cider in een pan en stoom ze op een zacht pitje gaar. Voeg suiker naar smaak toe.
4 personen
gebied : Denemarken
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Deense maaltijden / Lise Braemme
500 gram sappige pruimen
2 kruidnagels
1 deciliter cider
1 eetlepel suiker
Halveer de pruimen en verwijder de pit. Doe ze met de kruidnagels en cider in een pan en stoom ze op een zacht pitje gaar. Voeg suiker naar smaak toe.
4 personen
gebied : Denemarken
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Deense maaltijden / Lise Braemme
Citroenmarinade (Denemarken)
CITROENMARINADE
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels water
3 eetlepels olie
½ theelepel suiker
Roer deze ingrediënten tot een marinade.
4 personen
gebied : Denemarken
gerechtsoort : saus
bron : Deense maaltijden / Lise Braemme
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels water
3 eetlepels olie
½ theelepel suiker
Roer deze ingrediënten tot een marinade.
4 personen
gebied : Denemarken
gerechtsoort : saus
bron : Deense maaltijden / Lise Braemme
Abonneren op:
Posts (Atom)