donderdag 21 juli 2016

Gevulde kalfsbiefstukjes met marsalasaus

GEVULDE KALFSBIEFSTUKJES MET MARSALASAUS

4 kalfsbiefstukjes à 150 gram
200 milliliter Marsala
1 sjalot, gesnipperd
3 eetlepels boter
100 gram champignons, in kleine blokjes
1 eetlepel peterselie, gehakt
4 plakjes parmaham
200 gram bospeen, in dunne plakjes
zout
peper


Zet de sjalot aan in 1 eetlepel boter. Voeg de champignons toe en bak deze tot ze bruin zijn. Breng de champignons op smaak met zout, peper en peterselie. Snijd de biefstukjes aan de zijkant in. Vul de biefstukjes met de champignons, draai er een plak parmaham omheen en zet deze vast met een prikker. Verhit 1 eetlepel boter en bak de biefstukjes in 2 minuten om en om bruin. Voeg de wortelplakjes toe en bak deze 2 minuten mee. Haal de biefstukjes uit de pan en leg ze 6 minuten in een oven van 150°C. Voeg de Marsala met de resterende boter toe aan de worteltjes. Laat de saus nog zo’n 3 minuten stoven en serveer hem bij de biefstukjes.

4 personen

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Wining & Dining 2001/03

Groene salade met Franse dressing (Frankrijk)

GROENE SALADE MET FRANSE DRESSING

4 takjes basilicum
8 takjes waterkers
6 takjes kervel
1 krop frisée, geplukt en gewassen

FRANSE DRESSING
1 knoflookteen, gehalveerd
2 eetlepels witte wijnazijn
1 sjalot, gesnipperd
mespunt dijonmosterd
6 eetlepels olijfolie
1 eetlepel bieslook, gesneden
1 eetlepel peterselie, gehakt
zout
peper


Wrijf een slakom in met de knoflook. Meng de azijn, sjalot en mosterd met olie in de kom. Voeg zout, peper en de kruiden toe. Meng de dressing met de basilicum, waterkers, kervel en frisée en serveer de salade in de kom.

4 personen

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : salade

bron : Wining & Dining 2001/03

Garnalenspiesjes met mojo

GARNALENSPIESJES MET MOJO

20 garnalen, gepeld
20 basilicumblaadjes
10 plakjes spek

MARINADE
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 takje tijm, de blaadjes
1 knoflookteen, gehakt

MOJO
1 eetlepel peterselie, gehakt
1 eetlepel oregano, gehakt
2 knoflookteentjes, gehakt
2 citroenen, de schil in reepjes en het sap
1 rode peper, zonder zaadlijsten, gehakt


Meng de ingrediënten voor de marinade en marineer de garnalen hier 10 minuten in. Wikkel om elke 2 garnalen wat basilicum en een stukje spek en rijg ze aan spiesjes. Meng de ingrediënten voor de mojo en laat deze 1 uur staan. Bak de spiesjes bruin op de barbecue. Serveer met de mojo.

4 personen

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Wining & Dining 2001/03

Oosterse tomatendressing (Thailand)

OOSTERSE TOMATENDRESSING

2 deciliter Tomato Frito
2 eetlepels zoute sojasaus
2 eetlepels gembersiroop
zout
peper
2 eetlepels fijngesneden munt


2 Deciliter Tomato Frito mengen met 2 eetlepels zoute sojasaus, 2 eetlepels gembersiroop, zout, peper en 2 eetlepels fijngesneden munt.

4 personen

voedingswaarde : 70 kcal p.p.

gebied : Thailand
gerechtsoort : saus

bron : Tip Culinair juli 1995

Rode-vruchtensaus

RODE-VRUCHTENSAUS

400 gram aalbessen
200 gram kersen
200 gram aardbeien
200 gram frambozen
400 gram geleisuiker


Fles van ¾ liter, dop en trechter afwassen in heet water met soda. Goed naspoelen met schoon water. Fles tot gebruik omgekeerd op een dubbelgevouwen theedoek zetten.
Aalbessen wassen en van steeltjes rissen. Kersen wassen en ontpitten. Aardbeien wassen en kroontjes verwijderen. In zeef frambozen onder koud water voorzichtig afspoelen. In keukenmachine bessen, kersen, aardbeien en frambozen pureren. Vruchtenpuree boven maatbeker door zeef wrijven. ¾ Liter vruchtenpuree afmeten (zo nodig met water aanvullen). Vruchtenpuree overdoen in pan. Geleisuiker erdoor roeren. Al roerende aan de kook brengen tot mengsel borrelend kookt en door roeren niet meer van de kook te brengen is. 4 Minuten goed borrelend laten doorkoken. Trechter in fles zetten. Met soepopscheplepel hete saus in fles schenken. Fles afsluiten. Fles 5 minuten op zijn kop zetten. Fles weer omkeren en rode vruchtensaus verder laten afkoelen. Etiket met naam en bereidingsdatum opplakken.

¾ liter

voedingswaarde : 1870 kcal.
bereidingstijd : 75 minuten

gerechtsoort : saus

bron : AllerHande juli 1991

Peultjessalade met gerookte kipfilet

PEULTJESSALADE MET GEROOKTE KIPFILET

1 grote of 2 kleine aardappels (250 gram)
zout
150 gram peultjes
2 tomaten
3 eetlepels yogonaise
3 eetlepels melk
1 theelepel scherpe Dijonmosterd
peper
½ krop sla
2 kipfilets fumé à 100 gram
6 zwarte olijven


Aardappel(s) schillen en in plakken van 1 centimeter dik snijden. Plakken in vieren delen. In pan met weinig water en zout aardappelblokjes in 5 minuten beetgaar koken. In zeef onder koud stromend water afspoelen. Laten uitlekken. Intussen peultjes schoonmaken en wassen. In pan met ruim kokend water en zout peultjes 3 minuten koken. In zeef onder koud water afspoelen. Laten uitlekken. Tomaten wassen en elk in 8 partjes snijden. In kom yogonaise, melk en mosterd tot sausje roeren. Peultjes, aardappelblokjes en tomaatpartjes erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Sla wassen en uitslaan. Kipfilet fumé overdwars in dunne plakjes snijden. Kropsla over twee borden verdelen. Peultjessalade in midden op sla scheppen. Plakjes kipfilet als waaier op salade leggen. Elk bordje garneren met 3 olijven.
Serveren met geroosterd witbrood.

2 personen

voedingswaarde : 340 kcal.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : AllerHande juli 1991

Macaronisalade met rookvlees en artisjokken

MACARONISALADE MET ROOKVLEES EN ARTISJOKHARTEN

zout
60 gram fusilli rossi (rode spiraalmacaroni)
60 gram fusilli verde (groene spiraalmacaroni)
1 bosuitje
1 gele paprika
100 gram rookvlees (iets dikker gesneden)
3 eetlepels sinaasappelsap
1 eetlepel kant-en-klare vinaigrette
½ theelepel chilipoeder
1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
3 takjes peterselie
5 sprietjes bieslook
6 eetlepels Hüttenkäse
peper
½ krol lollo rosso
1 klein blikje artisjokharten (nettogewicht 185 gram)


In pan met ruim kokend water en zout rode en groene spiraalmacaroni in 8 minuten beetgaar koken. Intussen bosuitje schoonmaken en in dunne ringetjes snijden. Paprika wassen, schoonmaken en in stukjes snijden. 6 Plakjes rookvlees tot gebruik apart houden, rest van rookvlees in dunne reepjes snijden. In kom sinaasappelsap, vinaigrette, chilipoeder en keukenkruiden door elkaar roeren. Peterselie en bieslook erboven fijn knippen. Hüttenkäse, bosui, rookvleesreepjes en paprikastukjes erdoor scheppen. Mengel op smaak brengen met zout en peper. Macaroni afgieten en door Hüttenkäsemengsel roeren. Lollo rosso in stukken scheuren, wassen en uitslaan. Artisjokharten afgieten en halveren. Plakjes rookvlees in de lengte dubbelvouwen en losjes oprollen tot ‘roosjes’. Lollo rosso op twee borden leggen. Macaronisalade op lollo rosso scheppen en garneren met artisjokhelften en rookvleesroosjes.
Serveren met stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : AllerHande juli 1991