maandag 14 oktober 2024

Met noedels en kruiden gevulde kwartel

MET NOEDELS EN KRUIDEN GEVULDE KWARTEL

Vraag de poelier voor dit recept naar uitgebeende kwartels (met de pootjes er nog aan). Ze worden gevuld met gekruide noedels en daarna gebraden in de oven. Van buiten worden ze heerlijk krokant, van binnen worden ze zacht en rijk aan smaak.

4 uitgebeende kwartels
2 eetlepels geklaarde boter of olijfolie
2 eetlepels gehakte bladpeterselie
2 eetlepels gehakte bieslook of lente-uitjes
2 theelepels fijngehakte knoflook
1 eetlepel lichte sojasaus
115 gram fijne eiernoedels, gekookt en uitgelekt

MARINADE
2 eetlepels dunne honing
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel lichte sojasaus


Meng de marinade-ingrediënten door elkaar in een glazen kom, leg de kwartels erin en wrijf het mengsel goed in het vel. Laat minstens 2 uur marineren.
Verwarm de helft van de geklaarde boter of de olijfolie in een koekenpan, voeg de peterselie, de bieslook of lente-uitjes en de knoflook toe en sauteer het geheel 2 minuten.
Verwarm de oven voor op 220°C. Vul intussen de kwartels met de koude noedels, prop er zo veel mogelijk in hun buikholte. Maak van elke gevulde kwartel een pakketje dat je dichtbindt (of naait) met draad. Het geeft niet als er een paar noedels uithangen; die worden lekker krokant bij het braden.
Schroei de kwartels dicht in wat olie in een koekenpan, draai ze om tot ze rondom bruin zijn. Leg ze dan op een ovenrooster en braad ze 10 – 12 minuten in de oven. Laat ze goed uitlekken en laat ze 3 – 4 minuten rusten voor het serveren.
Serveren: leg elke kwartel op een voorverwarmd bord en verwijder de draad. Snijd de kwartels met een scherp mes doormidden en leg ze zo dat je de noedels goed ziet. Geef er als lunchgerecht extra noedels bij.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Gesmoorde eend op zeewier en rijstnoedels

GESMOORDE EEND OP ZEEWIER EN RIJSTNOEDELS

Het ‘zeewier’ dat hier wordt gebruikt zijn knapperige koolbladeren, maar je kunt dit gerecht natuurlijk ook heel goed maken met echte zeegroenten, als je die gemakkelijk kunt krijgen.

4 eendenborstfilets
2 porties krokant gefrituurde groene-koolbladeren of 60 gram zeegroente
2 eetlepels pindaolie
850 milliliter opgewarmde kippenbouillon
zout
225 gram rijstvermicelli, voorgekookt

MARINADE
2 tenen knoflook, uitgeperst
2 theelepels fijngehakte gemberwortel
1 Thaise peper, fijngehakt
1 eetlepel donkere sojasaus
1 eetlepel lichte sojasaus
2 eetlepels limoensap
1 steranijs
1 eetlepel pindaolie


Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar in een glazen kom. Snijd het vel van de eendenborst over de hele lengte dwars in en leg ze in de marinade. Goed mengen. Laat het geheel een paar uur of een nacht in de koelkast marineren. Haal ze 30 minuten voor je wilt gaan koken uit de koelkast.
Bereid even voor het serveren de kool en houd hem warm.
Verhit de olie in een diepe koekenpan en schroei als die goed heet is de eendenborsten dicht, de velkant eerst, en draai ze na 2 minuten om. Braad ook de andere kant 2 minuten, voeg dan de marinade toe en laat 5 minuten zachtjes koken. Voeg nu de kippenbouillon toe, dek de pan af en laat 15 minuten koken. Draai de eendenborsten na 7 of 8 minuten een keer om. Voeg zout naar smaak toe. Laat nog 5 minuten koken. De saus moet nu behoorlijk dik zijn.
Warm de noedels op. Laat ze uitlekken en verdeel ze over 4 voorverwarmde orden. Snijd elke borst in de breedte in 4 of 5 plakjes. Schik gelijke porties kool op de noedels en leg daar de plakjes eend op. Giet een portie saus rond (niet op) elk stapeltje en serveer direct.

4 personen

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Vietnamese gevulde pijlinktvis met rijststokjes (Vietnam)

VIETNAMESE GEVULDE PIJLINKTVIS MET RIJSTSTOKJES

Dit is echt een gerecht voor een feestje, warm of koud, met of zonder noedels. Ook voor een picknick is het heel geschikt. De noedels contrasteren met de felrode bietjesdipsaus en de smaken gaan uitstekend samen. Ook soba past goed bij deze inktvis.

8 kleine kant-en-klare pijlinktvisjes van 7 centimeter, de tentakels kleingehakt voor de vulling
225 – 350 gram rijststokjes, gekookt en uitgelekt
4 – 6 eetlepels bietjes-ansjovisdipsaus

VULLING
60 gram glasvermicelli, 5 minuten geweekt in heet water, daarna uitgelekt
225 gram mager gehakt
115 gram verse shiitakes, in dunne plakjes
4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
4 tenen knoflook, gehakt
1 theelepel fijngehakte gemberwortel
1 grote rode chilipeper, zonder zaadlijsten en kleingehakt
2 eetlepels gehakte groene munt
1 eetlepel nuoc man (Vietnamese vissaus)
flinke snuf zout
1 ei, licht geklopt
plantaardige olie, voor het frituren


Maak eerst de vulling: knip met een schaar de vermicelli in stukjes van 5 centimeter. Doe ze in een grote kom. Voeg de overige ingrediënten toe, plus de gehakte tentakels. Meng alles goed door elkaar, voeg het ei toe en blijf roeren tot alles goed vermengd is.
Vul de pijlinktvisjes: schep in elke inktvis wat vulling, druk deze aan tot de vis voor driekwart vol is. Maak met behulp van een borrelprikker de opening dicht.
Verhit 125 milliliter olie in een antiaanbakpan en bak de inktvissen 5 minuten, draai ze regelmatig om. Prik nu met een naald een aantal gaatjes in de visjes. Bak ze daarna nog 5 – 6 minuten tot ze goudbruin zijn; draai ze regelmatig om.
Haal de inktvissen uit de pan en leg ze op een met keukenpapier bedekt werkblad om uit te lekken. Haal de prikkers eruit. Laat de vis wat afkoelen. Snijd ze daarna met een scherp mes diagonaal in 3 of 4 stukken.
Warm de noedels op. Serveer direct, met de rode-bietjesdip en de pijlinktvis.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen