vrijdag 20 juni 2008

Vegetarische 'brodetto' met doperwten en macaroni (Italië)

VEGETARISCHE 'BRODETTO' MET DOPERWTEN EN MACARONI

op Sicilië kennen ze ghiotto, op Sardinië cassola of ziminu en op het
Italiaanse vasteland brodetto: een stevige soep van mosselen en gemengde
vis. Dit is een vegetarische versie.

2 dikke plakken ciabatta of stokbrood
3 - 4 eetlepels olijfolie
30 gram geraspte Parmezaanse kaas
½ venkelknol, in reepjes
½ wortel, in dunne plakjes
50 gram doperwten (vers of diepvries)
1 blikje tomatenblokjes (à 4 deciliter)
1 groentebouillontablet
75 gram macaroni
zout
cayennepeper
2 eetlepels basilicumblaadjes

Verwarm de oven voor op 200°C. Besprenkel het brood met 1 eetlepel olijfolie
en bestrooi het met geraspte kaas. Bak het brood ± 4 minuten in het midden
van de oven. Verhit 2 - 3 eetlepels olie in een ruime kookpan en roerbak de
venkel en wortel ± 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de doperwten,
tomatenblokjes met vocht, bouillontablet en 3 deciliter water toe en breng
de soep aan de kook. Voeg de macaroni toe en laat de soep met de deksel op
de pan ± 10 minuten zachtjes koken. Breng de soep op smaak met zout en
cayennepeper. Leg de sneetjes brood in soepborden of kommen, schep de soep
over het brood en strooi de basilicum erover.

2 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

land : Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip Culinair juni 2000, Slank en snel receptenboekje

Kreeftrisotto (Australië)

KREEFTRISOTTO

2 eetlepels boter of margarine
250 gram risottorijst
1 deciliter droge witte wijn
1 blikje kreeftensoep, verwarmd
100 gram worteljulienne
100 gram surimi, gehalveerd en losgehaald
4 eetlepels fijngesneden peterselie


Smelt in een diepe pan de boter en fruit hierin de rijst tot hij goed heet
is en gaat sissen. Roer de wijn erdoor en laat deze opnemen door de rijst.
Vul de kreeftensoep met water aan tot 7 deciliter. Voeg in delen van ± 1
deciliter de kreeftensoep aan de risotto toe en laat ook dit steeds opnemen.
Roer de worteljulienne en surimi door de rijst en gaar de rijst zachtjes nog
± 5 minuten door. Schep tot slot de peterselie erdoor.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 25 minuten

land : Australië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip Culinair augustus 2002

Kabeljauwsteaks met kruidenkorst en een saus van geroosterde paprika's (Australië)

KABELJAUWSTEAKS MET KRUIDENKORST EN EEN SAUS VAN GEROOSTERDE PAPRIKA'S

blad van 5 takjes peterselie
blad van 8 takjes koriander
2 sjalotjes, fijngesneden
1 teen knoflook
4 eetlepels cashewnoten
1 theelepel gemalen korianderzaad
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 theelepel chilipoeder
sap van 2 limoenen, gezeefd
2 - 3 eetlepel olijfolie extra vierge
1 kleine ui, fijngesnipperd
4 geroosterde paprika's (pot)
2 eetlepels tomatenpuree
1 - 2 druppels rode pepersaus
zout
versgemalen peper
4 dikke kabeljauwfilets, ± 157 gram per stuk


Pureer de kruiden, sjalot, knoflook, cashewnoten, specerijen en 1 eetlepel
limoensap met een staafmixer of kruidenhakker tot een dikke pasta, voeg
eventueel nog 1 eetlepel limoensap en 1 eetlepel olie toe. Fruit de ui in 1
eetlepel olie. Pureer de geroosterde paprika's met de ui, de rest van het
limoensap en tomatenpuree en breng de puree op smaak met rode pepersaus,
zout en peper.
Verwarm de ovengrill voor. Verwarm een met wat olie ingevette ovenbestendige
grilpan op hoog vuur voor. Bestrijk de kabeljauwfilets met de kruidenpasta
en leg ze in de grillpan. Zet de grillpan onder de ovengrill en rooster de
kabeljauwsteaks 5 - 6 minuten of tot de puree donker kleurt.
Schep op elk bord een volle schep kreeftrisotto, verdeel de paprikasaus om
de risotto en leg er een kabeljauwsteak op.

4 personen

voedingswaarde : 315 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

land : Australië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair augustus 2002

Crostini's met garnalen en koriander

CROSTINI'S MET GARNALEN EN KORIANDER

Een pittige Oosterse snack.
De vulling kunt u 1 dag van tevoren maken. Bestrijk de crostini's er alleen
nog niet mee, anders worden ze slap.

250 gram gepelde gekookte garnalen
½ - 1 eiwit
1 - 2 theelepels Japanse sojasaus
zout
peper
1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
1 eetlepel fijngesneden sjalot
1 teentje knoflook, geperst
2 - 3 eetlepels fijngesneden koriander
12 plakjes stokbrood
12 blaadjes koriander

Verwarm de oven voor op 200°C. Pureer de garnalen in de keukenmachine, voeg
eiwit, sojasaus, zout en peper toe tot een smeuïg mengsel ontstaat. Voeg dan
rode peper, sjalot, knoflook en fijngesneden koriander toe en draai dit even
mee. Bestrijk de plakjes stokbrood met dit mengsel en leg ze op de bakplaat.
Bak de crostini's 10 - 15 minuten in het midden van de oven tot ze krokant
zijn. Garneer de crostini's met blaadjes koriander.

12 stuks

voedingswaarde : 45 kcal per stuk
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : snack

bron : Tip Culinair juni 2000

Gazpacho met garnalen

GAZPACHO MET GARNALEN

Niets zo verkwikkend als een pittige koude soep op een warme dag. U zet hem
in een ommezien op tafel.

½ komkommer, geschild, in stukken
½ rode paprika, in stukjes
½ gele paprika, in stukjes
2 sjalotjes
500 gram rijpe tomaten, in vieren
1 teentje knoflook
1 theelepel tijmblaadjes
1 - 2 theelepels rode wijn- of balsamicoazijn
1 - 2 eetlepels droge sherry
2 - 3 eetlepels olijfolie
zout
peper
125 gram grote roze garnalen
2 eetlepels kleine basilicumblaadjes

Houd van de komkommer, rode en gele paprika en sjalot wat achter en snij dat
in kleine blokjes. Pureer de tomaat samen met de knoflook, de rest van de
rode en gele paprika, komkommer, sjalotjes en tijm. Voeg de azijn, sherry en
olijfolie toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Verdeel de
garnalen, basilicum en blokjes groente over de soep. Serveer er plakjes
stokbrood bij.

2 personen

voedingswaarde : 255 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip Culinair juni 2000, Snelreceptenboek