zaterdag 30 september 2017

Grieks aardappel-courgettepannetje (Griekenland)

GRIEKS AARDAPPEL-COURGETTEPANNETJE

2 eetlepels olijfolie
½ pak gekruide A-partjes rozemarijn (à 425 gram)
½ courgette
100 gram feta
1 - 2 takjes oregano


In wok 2 eetlepels olie verhitten. Aardappeltjes 7 minuten bakken, regelmatig omscheppen. Intussen courgette wassen en in blokjes snijden.
Courgette door aardappeltjes scheppen en 3 minuten meebakken. Feta erover verkruimelen. Blaadjes oregano van takjes plukken en erover strooien. Feta afgedekt in 3 minuten iets laten smelten.

1 persoon

voedingswaarde : 630 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande juni 2002

Citroen-dressing (Griekenland)

CITROEN-DRESSING

4 eetlepels olie
2 eetlepels citroensap
1 theelepel suiker
wat selderijzout
snufje paprikapoeder
snufje peper


Doe alle ingrediënten in een schone fles en doe de op erop. Meng alles al schuddend goed door elkaar.
Lekker bij groene en gekookte groentesalades.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : saus

bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke

Olie-azijnsaus (Griekenland)

OLIE-AZIJNSAUS (BASISSAUS)

Dit is de eenvoudigste saus voor groene salades:

2 - 3 delen olie
1 deel azijn of citroensap
snufje zout
snufje suiker
een snufje peper


De verhouding olie, azijn of citroensap hangt af van de smaak van de kok. De Franse keuken zweert bij een verhouding van 3 : 1 (olie : azijn). Wij willen ten gunste van de verteerbaarheid en de lijn de hoeveelheid olie graag met 1 deel verminderen.
De volgorde bij het bereiden van de saus: meng altijd eerst de azijn of het citroensap met wat zout en suiker. Voeg dan al roerend de olie toe. Meng tot slot de peper erdoor. Gebruik de marinade direct. Dien ook de salade met dressing direct op.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : saus

bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke