maandag 24 juni 2024

Joojeh Kabab (Iran)

JOOJEH KABAB (KIP MET SAFFRAAN & CITROEN)

4 uien, in dunne halve ringen
sap van 5 citroenen
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel gemalen kurkuma
400 gram Griekse yoghurt
3 eetlepels gemalen zeezout
flinke snuf saffraandraadjes
3 eetlepels kokend water
6 grote kipfilets, in stukjes van 5 centimeter


Meng de ui met het citroensap, de olijfolie, de kurkuma, de yoghurt en het zeezout in een grote kom. Stamp de saffraan in een vijzel tot poeder, schenk het kokend water erover en laat 5 tot 10 minuten trekken.
Doe de kip in de kom. Meng goed zodat de kip met de yoghurt bedekt is, doe het saffraanwater erbij en roer goed door. Dek de kom af met vershoudfolie en laat de kip minimaal 1 uur maar het liefst een hele nacht in de koelkast marineren.
Verwarm de oven of grill voor op de hoogste stand zodra de kip gemarineerd is en bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
Schep de kip met een schuimspaan uit de marinade. Verdeel de kipfilet over de bakplaat en bak maximaal 18 tot 20 minuten tot de kip gegrild en vanbinnen nog heerlijk sappig is.
Serveer met tortilla’s of basmatirijst, een salade en wat yoghurt.

4 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Persiana : Recepten uit het Midden-Oosten & verder / Sabrina Ghayour

Kipstoofschotel met aardappels en pruimen (Centraal-Azië)

KIPSTOOFSCHOTEL MET AARDAPPELS EN PRUIMEN

In Centraal-Azië wordt vaak fruit toegevoegd aan vleesgerechten, waardoor ze zoeter en frisser worden. Dit is een eenvoudig eenpansgerecht, geïnspireerd op Centraal-Aziatische smaken.

4 kippenbouten
3 eetlepels olijfolie
450 gram vastkokende aardappels, ongeschild, in stukjes van 2 centimeter
2 handappels, ongeschild, in stukjes van 2 centimeter
½ theelepel pimentpoeder
2 eetlepels tomatenpuree
80 gram gedoogde pruimen, ontpit en gehalveerd
40 gram gedroogde abrikozen, in vieren gesneden
650 milliliter hete kippenbouillon
zeezout
versgemalen zwarte peper
blaadjes van een bosje dragon, voor erbij
3 eetlepels pistachenoten, gehakt, voor erbij


Bestrooi de kippenbouten met zout en peper. Verhit de olijfolie in een grote pan waarin alle kippenbouten in één laag passen en voldoende ruimte hebben. Braad de bouten aan beide kanten goed aan, schep ze uit de pan en zet ze weg.
Doe de aardappel en de appel in de pan en bak ze 8 minuten op halfhoog vuur. Roer af en toe. Schep het pimentpoeder, de tomatenpuree en de gedroogde vruchten erdoor. Leg de kippenbouten terug in de pan en duw ze tussen de aardappels en de vruchten.
Giet de kippenbouillon erbij en breng hem aan de kook. Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat het gerecht 45 – 60 minuten sudderen tot de kip gaar is. Laat het kookvocht de laatste 10 minuten zonder deksel op de pan iets inkoken.
Bestrooi de stoofschotel voor het serveren met de dragon en de pistachenoten.

4 personen

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Lauwwarme saffraanrijstsalade met rivierkreeftjes

LAUWWARME SAFFRAANRIJSTSALADE MET RIVIERKREEFTJES

1 zakje Risotto alla Milanese (165 gram)
1 bakje surimi flakes (125 gram)
1 zakje stoneleeks (8 stuks)
1 bakje gegrilde paprika’s (200 gram)
2 eetlepels citroensap
1 bakje rucola (30 gram)
1 bakje rivierkreeftjes (125 gram)
1 zakje gemengde eikenbladsla met rucola (100 gram)


Saffraanrisotto bereiden volgens gebruiksaanwijzing. Surimi iets kleiner snijden. Stoneleeks in stukjes van 1 centimeter snijden. Paprika’s boven kom afgieten en in stukjes snijden. Paprikavocht met citroensap tot dressing kloppen. Risotto, stoneleeks, rucola, paprika, surimi en helft van rivierkreeftjes erdoor scheppen.
Eikenbladsla over twee wijde kommen verdelen. Rijstsalade erop scheppen. Rest van rivierkreeftjes erover verdelen.

2 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : AllerHande juni 2001

Caraïbische pastasalade van Kimberly (Caraïben)

CARAÏBISCHE PASTASALADE VAN KIMBERLY

300 gram macaroni
300 gram maïs
1 rode ui
1 komkommer
200 gram tomaten
1 rode paprika
1 friszure appel (bijvoorbeeld Granny Smith)
1 limoen (schoongeboend)
5 gram peterselie
100 gram mayoyoghurt
2 eetlepels piccalilly
1 theelepel zoete gerookte-paprikapoeder


Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet.
Giet ondertussen de maïs af. Snipper de ui. Snijd de komkommer, tomaten, paprika en appel in blokjes van 1 centimeter.
Rasp de groene schil van de limoen en pers 1 helft uit. Snijd de andere helft in partjes. Snijd de peterselie fijn. Meng de mayoyoghurt, piccalilly, paprikapoeder en het limoensap en -rasp in een grote mengkom. Schep de macaroni en ¾ van de groenten door de dressing en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Schep de salade op een grote schaal en verdeel de rest van de groenten, de peterselie en limoenpartjes erover.
Serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 465 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Caraïben
gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : AllerHande 26 juni – 27 augustus 2023