vrijdag 13 augustus 2010

Broccoli en asperges met vleessaus

BROCCOLI EN ASPERGES MET VLEESSAUS

4 sjalotjes
4 plakken ossentong à 100 gram
1 pak diepvries broccoli à 300 gram
1 pak diepvries asperges à 450 gram
zout
1½ theelepel basilicum
1 ei
1 eetlepel ketjap manis
1 zakje witte saus + melk volgens zakje

Sjalotjes pellen. Vlees in reepjes snijden.
In pan doen: 1½ deciliter water, sjalotjes, broccoli, asperges, zout en basilicum. In 25 minuten gaarkoken. Intussen boven 2 kommetjes ei splitsen. Dooier met ketjap losroeren (eiwit voor iets anders bewaren). In steelpan witte saus maken met melk volgens gebruiksaanwijzing. Van vuur af al roerende dooiermengsel toevoegen. Vlees toevoegen en 2 minuten zachtjes verwarmen. Groenten afgieten en overdoen in schaal. Vleessaus erover schenken.

4 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 35 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip augustus 1982

Kabeljauw met romige komkommer

KABELJAUW MET ROMIGE KOMKOMMER

1 pakje kabeljauw à 100 gram (diepvries)
½ komkommer
1 theelepel dille
peper
1 eetlepel crème fraîche
½ theelepel bouillonpoeder
1 theelepel mosterd
1 plakje sinaasappel
½ pakje vacuüm versgeschilde aardappeltjes à 375 gram (Vitabintje)

Kabeljauw op een schoteltje leggen. In de magnetron de kabeljauw in 4 tot 6 minuten op de ontdooistand (200 Watt) laten ontdooien, halverwege keren. Intussen de komkommer wassen en in dunne plakjes snijden. In een kom doen. Toevoegen: dille, peper, crème fraîche en bouillonpoeder. Erdoor scheppen. Op bord scheppen. Kabeljauwfilet aan beide kanten dun bestrijken met mosterd. Op de komkommer leggen. Plakje sinaasappel erop leggen. Aardappeltjes er omheen rangschikken. In de magnetron de kabeljauw met komkommer in 5 minuten op de helft van het vermogen gaar laten worden (350 Watt).

1 persoon

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
bereidingstijd : 12 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande augustus 1987

Komkommerroomsaus met tonijn en sardines

KOMKOMMERROOMSAUS MET TONIJN EN SARDINES

1½ komkommer
1 blik tonijn in olie (nettogewicht 200 gram)
1 ei
¼ liter slagroom
1 theelepel dragon
zout
peper
2 blikjes sardines in olie (à nettogewicht 120 gram)
6 takjes peterselie

1 komkommer wassen, schillen en in stukjes snijden. In zeef boven kom tonijn laten uitlekken. In braadpan 2 eetlepels tonijnolie verhitten. Met deksel op pan komkommer 10 minuten zachtjes stoven. Intussen ei splitsen. (Eiwit wordt niet gebruikt.) In kom dooier met slagroom loskloppen. Met schuimspaan komkommer in mengbeker scheppen. 1 minuut pureren. ½ komkommer wassen en in heel kleine stukjes snijden. In braadpan doen: komkommerpuree, komkommer, tonijn, ei-slagroommengsel, dragon, zout en peper. Al roerende tegen de kook aanbrengen (niet laten koken). Blijven roeren tot lichtgebonden saus. Op smaak brengen met zout en peper. Laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
In zeef sardines laten uitlekken. Eventueel graatjes verwijderen. Met vork in kleinere stukken verdelen. Aan saus toevoegen. Al roerende tegen de kook aanbrengen. In schaal doen. Peterselie erboven fijnknippen. Lekker met worteltjes en macaroni

4 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 5 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip augustus 1988

Bonen-maaltijdsalade met maïs en komkommer

BONEN-MAALTIJDSALADE MET MAÏS EN KOMKOMMER

1 blik kidneybeans (nettogewicht 400 gram)
1 blik maïskorrels (nettogewicht 300 gram)
½ dunne komkommer (200 gram)
1 theelepel mosterd
2 eetlepels azijn
1 theelepel gemberpoeder
zout
peper
3 eetlepels olie
2 takjes peterselie

In zeef bonen en maïs laten uitlekken. Komkommer wassen. In plakjes snijden. In kommetje doen: mosterd, azijn, gemberpoeder, zout, peper en olie. Tot sausje roeren.
In schaal doen: bonen, maïs en komkommer. Sausje erover schenken. Peterselie erboven fijnknippen. Door elkaar scheppen. Lekker met stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip augustus 1990

Bloemkool-maaltijdsalade met wortel en spekjes

BLOEMKOOL-MAALTIJDSALADE MET WORTEL EN SPEKJES

1 wortel (± 200 gram)
1 prei (± 200 gram)
200 gram broccoli
200 gram bloemkool
½ ui
2 plakken ontbijtspek à 30 gram
5 eetlepels sladressing zonder olie
peper
1 eetlepel citroensap
½ eetlepel boter

Wortel schrappen en wassen. In plakjes snijden. 10 minuten koken. Intussen prei in ringen snijden en wassen. 5 minuten koken. Van broccoli droge uiteinden verwijderen. Wassen. Stronken in stukjes snijden. Bloemkool wassen en in roosjes verdelen. Broccolistronkjes en bloemkool 3 minuten koken. Broccoliroosjes toevoegen. Nog 1 minuut koken. In vergiet wortel, prei, bloemkool en broccoli afgieten. Onder koud water afspoelen. Laten uitlekken. Ui fijnsnipperen. Spek in stukjes snijden. In kommetje doen: sladressing, peper en citroensap. Tot sausje roeren.
Boter verhitten. Spek 3 minuten bakken. Ui 2 minuten zachtjes meebakken. In schaal doen: wortel, prei, bloemkool en broccoli. Sausje erover schenken. Door elkaar scheppen. Spek-uimengsel erover verdelen. Lekker met bruin brood.

2 personen

voedingswaarde : 350 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 5 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip augustus 1990

Varkensvlees met maïs en snijbonen

VARKENSVLEES MET MAÏS EN SNIJBONEN

Heel kleurig, deze schotel met knapperige snijbonen en lichtzoete maïs. De stukjes vlees krijgen kleur door de braad- en grillkruiden.

1 ui
100 g snijbonen
2 bolletjes gember
1 blikje maïs (nettogewicht ± 150 g)
50 g ontbijtspek
2 ongepaneerde varkensschnitzels (± 200 g)
2 tl braad- en grillkruiden
1 el boter of margarine

Ui pellen en snipperen. Snijbonen wassen. Afhalen en in stukjes van ± 1 cm snijden. Gember in stukjes snijden. In zeef maïs laten uitlekken. Spek en vlees in stukjes snijden. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
Vlees bestrooien met braad- en grillkruiden. In schaal (inh. 1 l) boter verhitten (onafgedekt, 100%, 1 - 2 min.). Ui toevoegen en zachtjes bakken (onafgedekt, 100%, 2 - 3 min.). Snijbonen erbij doen en meewarmen (onafgedekt, 100%, 2 - 3 min.). Toevoegen: vlees, spek. In magnetron bijna gaar laten worden (afgedekt, 100%, 3 - 4 min.). Maïs en gember erdoor scheppen en meewarmen (afgedekt, 100%, 1 - 2 min.). Lekker met rijst en tomatensla.

2 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 17 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip augustus 1987

Pikante maïs-hamschotel

PIKANTE MAÏS-HAMSCHOTEL

1 sjalotje
½ rode paprika
3 champignons
1 teentje knoflook
1 theelepel Italiaanse keukenkruiden (Silvo)
1 dikke plak ham à 100 g
2 tomaten
1 blikje maïs (nettogewicht 150 g)
3 eetlepels chilisaus (fles)
zout
tabasco

Sjalotje pellen en in dunne ringen snijden. Paprika schoonmaken en in stukjes snijden. Champignons schoonpoetsen en in plakjes snijden. In een glazen of aardewerk schaal de gesneden groenten door elkaar scheppen. Knoflook erboven uitpersen. Italiaanse keukenkruiden erover strooien. Afdekken met een deksel of plastic folie. In de magnetron in ca. 2 minuten op vol vermogen beetgaar laten worden (ca. 600 - 700 Watt). Intussen de ham in blokjes snijden. Tomaten wassen en in stukjes snijden. Maïs afgieten. Ham, tomaten, maïs en chilisaus door de groente scheppen. Opnieuw afdekken. In de magnetron op vol vermogen in ca. 3 minuten door en door heet laten worden. Halverwege doorscheppen. Op smaak brengen met zout en enkele druppels tabasco. Lekker met stokbrood en kruidenboter.

1 persoon

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 13 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande augustus 1987

Bloemkool met waterkerssaus

BLOEMKOOL MET WATERKERSSAUS

Een fluweelzachte groene saus met een verfijnde smaak. Zo wordt bloemkool ineens chic…

1 bloemkool
zout
2 deciliter droge witte wijn
2 sjalotjes
1 deciliter room
75 gram waterkersblad
125 gram boter of margarine, ijskoud

Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze in water met wat zout in 10 - 15 minuten gaar en laat goed uitlekken. Snipper de sjalotjes en kook ze in een steelpan met de wijn tot de helft in. Roer de room erdoor en kook het mengsel weer tot de helft in. Hak de waterkers fijn, voeg toe aan de saus en laat het in 1 - 2 minuten slinken. Voeg al kloppend met een garde in delen de in blokjes gesneden boter toe en breng de saus steeds aan de kook, zodat een gebonden saus ontstaat. Pureer de saus met de staafmixer, zo wordt de saus ook nog wat schuimiger. Leg de bloemkool op een schaal, schenk de saus erover en geef er desgewenst wat geraspte oude schapenkaas bij.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip Culinair augustus 2002

Gegratineerde broccoli- en bloemkoolroosjes met salami

GEGRATINEERDE BROCCOLI- EN BLOEMKOOLROOSJES MET SALAMI

1 kleine bloemkool
400 gram broccoli
200 gram salami in dikke plakken
20 gram boter
100 gram geraspte belegen kaas
10 blaadjes basilicum

Maak de groenten schoon. Snijd de bloemkool en broccoli in roosjes. Snijd de salami in blokjes. Smeer een vuurvaste schaal, waarin de roosjes en salami net passen, dun in met boter.
Kook de bloemkool- en broccoliroosjes beetgaar. Laat ze uitlekken. Leg ze in de vuurvaste schaal en leg tussen de roosjes de salamiblokjes. Strooi geraspte kaas over dit gerecht. Zet de schaal ongeveer 3 minuten onder de ovengrill. Het gerecht is klaar zodra de kaas gesmolten is. Steek de basilicumblaadjes in de gesmolten kaas.

4 personen

voedingswaarde : 336 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen juli / augustus 2002